Σαν σήμερα στη μουσική: 7 γεγονότα που συνέβησαν στις 6 Ιουνίου

6 Ιουνίου… δε θυμίζει σημαντική ημερομηνία ούτε σου έρχεται κάποιο γεγονός στο νου, σωστά; Λοιπόν, έχεις δίκιο!

Η στήλη «σαν σήμερα» επιστρέφει και για ακόμα μία φορά θα γίνει λόγος για «fun facts» που αφορούν τον κόσμο της μουσικής και που έλαβαν χώρα στις 6 Ιουνίου, ανά διάφορες δεκαετίες.

Ας δούμε, λοιπόν, τι συνέβη σαν σήμερα στη μουσική:

1960: Steve Vai

μουσική

Στις 6 Ιουνίου του 1960 γεννήθηκε ο Steve Vai , Αμερικανός guitarist , συνθέτης , στιχουργός και παραγωγός . Κατά την περίοδο 1980-1982 περιόδευσε μαζί με το συγκρότημα του Frank Zappa και το 1983 ξεκίνησε μια σόλο καριέρα. Έχει κυκλοφορήσει οκτώ άλμπουμ, έχει πουλήσει συνολικά πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει κερδίσει τρία βραβεία Grammy . Επίσης, έχει ηχογραφήσει υλικό και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες, μεταξύ άλλων, με τους Public Image Ltd. , Alcatrazz, ο David Lee Roth και ο Whitesnake . Το 2001 δημιούργησε την δισκογραφική εταιρεία «Favorable Nations» , ενώ έχει κατασκευάσει για την εταιρεία Ibanez μία επτάχορδη κιθάρα, η οποία χρησιμοποιείται από συγκροτήματα όπως οι Korn ή οι Limp Bizkit .

1962: The Beatles

μουσική

Οι Beatles πραγματοποιήσαν το πρώτο recording session τους στα Abbey Road studios. Το συγκρότημα ηχογράφησε 4 κομμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν το “Love Me Do”. Το κάθε ένα από τα 4 μέλη έλαβε ως αμοιβή £7.10 .

1965: The Rolling Stones


Κυκλοφόρησε το single των Rolling Stones «(I Can’t Get No) Satisfaction» στις Η.Π.Α. και για πρώτη φορά το συγκρότημα έφτασε στο No.1. Στη Βρετανία το single κυκλοφόρησε τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς και αρχικά έπαιζε μόνο σε πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς θεωρείτο ότι οι στίχοι του κομματιού ήταν «sexualy aggresive».

1971: John Lennon & Yoko Ono


O John Lennon και η Yoko Ono έπαιξαν στη σκηνή live με τον Frank Zappa στο «Filmore East» στη Νέα Υόρκη. Ορισμένα από αυτά τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν το 1972, στο τρίτο άλμπουμ του John Lennon, μετά τους Beatles, με τίτλο «Some Time in New York City».

1979: Def Leppard


Οι Def Leppard έπαιξαν στο «Crookes Workman’s Club» στο Sheffield. Η συναυλία έλαβε θετικές κριτικές από τη βρετανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Sounds» και αυτό το γεγονός οδήγησε στην υπογραφή συμβολαίου με τη Phonogram Records.

1982: «Peace Sunday: We Have A Dream»


Οι Tom Petty, Crosby, Stills & Nash, Bob Dylan, Stevie Wonder, Stevie Nicks και Jackson Browne εμφανίστηκαν στο «The Rose Bowl» στην Pasadena της California, μπροστά σε πλήθος μεγαλύτερο των 85.000 fans, στα πλαίσια της εξάωρης αντιπυρηνικής συναυλίας «Peace Sunday: We Have A Dream». Μαζί με τον Dylan εμφανίστηκε στη σκηνή και η Joan Baez και ερμήνευσαν, ως ντουέτο, το «Blowin’ In The Wind» και το «With God On Our Side». Η συναυλία μεταδόθηκε αποσπασματικά στο πρόγραμμα του ABC TV «Entertainment Tonight» την ίδια μέρα.

2005: John Bonham


Ο John Bonham ψηφίστηκε ως No.1 στη λίστα των 50 μεγαλύτερων ντράμερ της ροκ του «Classic Rock Magazine». Κατά τη διάρκεια των live sets με τους Led Zeppelin, το drum solo του στο «Moby Dick» έφτανε συχνά τη διάρκεια της μισής ώρας, ενώ πολλές φορές έπαιζε χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του.

ΕΔΩ μπορείς να δεις καλλιτέχνες της ροκ έτσι όπως δεν του έχεις ξαναδεί!

Σχόλια