Site icon Frapress

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Πρόκληση ή ευκαιρία;

Μια πλατφόρμα για δράση, μια αιτία ανησυχίας ή μια πρωτοβουλία που μένει πάλι μόνο στα λόγια;

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός στον κόσμο ο οποίος αριθμεί 193 κράτη μέλη, ήταν πάντα από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Το 1972, λοιπόν, στη Σύνοδο της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον ονόμασε την 5η Ιουνίου κάθε έτους ως την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Και για να μην αναλωνόμαστε σε ιστορικά στοιχεία (το Google υπάρχει για να μας διευκολύνει), αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το γιατί. Τι παραπάνω συνεισφέρει δηλαδή η ονομασία μιας ημέρας ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος;

Σίγουρα το θέμα δεν είναι να κάνεις απλά ένα ωραίο post στα social media με το πόσο στεναχωρημένος/η είσαι που περιβάλλον υποβαθμίζεται, τα ζωάκια πεθαίνουν και οι θάλασσες ρυπαίνονται. Το θέμα είναι να διαβάσεις 2-3 άρθρα σαν και αυτό, να ψαχτείς, να μάθεις, να κρίνεις και να συνειδητοποιήσεις γιατί αυτή η μέρα είναι τόσο σημαντική.

Όταν διοργανώθηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το 1974, μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, όχι μόνο δεν ενδιαφερόταν, αλλά δεν πίστευε και ότι ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον. Δεν είχε συνειδητοποιήσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ρύπανσης και για να πούμε την αλήθεια, δεν ήθελε να το συνειδητοποιήσει. Σιγά σιγά, τα πράγματα άλλαξαν. Και φτάσαμε στο 2019, μια χρονιά που η ευαισθητοποίηση σχετικά με περιβαλλοντικά και κλιματικά προβλήματα έχει γίνει πλέον πρώτο θέμα.


Theme 2019

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αφιερώνεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το θέμα επιλέχτηκε από την χώρα υποδοχέα της Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κίνα. Αμφιλεγόμενο τουλάχιστον, καθώς η Κίνα αποτελεί τον πρώτο ρυπαίνοντα διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. Το αν, όμως, η συγκεκριμένη κίνηση είναι κίνηση μάρκετινγκ ή δείγμα πολιτικής βούλησης για αλλαγή θα το αφήσω να το σκεφτείτε εσείς.

Πρόκληση

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται κυρίως από τον οικιακό τομέα, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη γεωργία και τα απόβλητα (ποτέ δεν καίμε σκουπίδια με λίγα λόγια).

Όταν μιλάμε, λοιπόν, για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μιλάμε για ουσιαστικές αλλαγές σε όλους τους παραπάνω τομείς. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθείς να μειώσεις από τον έναν κλάδο, δημιουργείς ένα πρόβλημα σε έναν άλλον και ούτε καθεξής.

Progress is impossible without change, and those who cannot change their minds cannot change anything.

– George Bernard Shaw

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι επιτακτική καθώς έχει προφανείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Είναι, όμως, πρόκληση διότι οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία και -πολύ περισσότερο- ο καθένας από εμάς, δεν φαίνεται να έχει καμία όρεξη να αλλάξει πρώτα ο ίδιος τις καθημερινές του συνήθειες.


Ευκαιρία

Η μέρα αυτή μπορεί να δράσει ως ένα ηχηρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τις κοινωνίες και τα άτομα για ευαισθητοποίηση και δράση. Το να συζητάμε και να συμφωνούμε ότι κάτι αποτελεί πρόβλημα, δεν πρόκειται να το λύσει.

Η αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων είναι ότι η ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Οι #fridaysforfuture και η στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια αρχή.

Ας θεωρήσουμε, λοιπόν, τη μέρα αυτή ως πρόκληση και ευκαιρία. Και κυρίως ευκαιρία συμμετοχής και μάθησης έτσι ώστε σιγά σιγά να επέλθει αυτή η σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα μας.

Πώς να συμμετέχεις…

Τι καλύτερο από ένα challenge για να μπεις στο κλίμα;

Τσέκαρε το #maskchallenge για να καταλάβεις γιατί οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες είναι κουλ που συνειδητοποίησαν την τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση των αστικών κέντρων και φοράνε μάσκες (που είναι επίσης κουλ και σε κάνουν να μοιάζεις σοβαρό και μυστήριο).

…χωρίς να μείνεις μόνο στα social media!

Όπως είπαμε, το να περιοριστείς σε ένα συγκινητικό post για το πώς η προηγούμενη γενιά έκλεψε το μέλλον της επόμενης δεν είναι και πολύ πρωτότυπο.

Αντίθετα, ακολούθησε τα παρακάτω πολύ απλά βήματα για να μειώσεις το ανθρακικό σου αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα. Αυτό σε προτρέπω να το μοιραστείς γιατί τους θέλουμε όλους on board!

  1. Σβήσε τα φώτα και τις ηλεκτρονικές σου συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς. (θα έπρεπε να το κάνεις, ήδη είναι #classic)
  2. Μείωσε την κατανάλωση του κρέατος ανά εβδομάδα. (Οι αγελάδες που τρως ρυπαίνουν.)
  3. Προτίμησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή τα ποδαράκια σου για τις καθημερινές σου μετακινήσεις.
  4. Μάθε ό,τι μπορείς για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ενημερώσου για τις δράσεις που αναλαμβάνει κάποιος οργανισμός κοντά σου. Συζήτησε. Πρότεινε. Δράσε. Άλλαξε.

Σχόλια

Exit mobile version