Site icon Frapress

Ραμαζάνι: 5 τρόποι να υποστηρίξεις τους Μουσουλμάνους φίλους σου

Έχεις ή δεν έχεις Μουσουλμάνους φίλους, είναι καλό να ξέρεις κάποια πράγματα για το Ραμαζάνι έτσι ώστε να μην φέρεις κανέναν σε δύσκολη θέση.

Το Ραμαζάνι για το 2019 ξεκίνησε στις 6 Μαΐου και θα τελειώσει στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ που όλοι οι πιστοί πρέπει να ακολουθούν. Κατά τη διάρκεια του ιερού αυτού μήνα, οι Μουσουλμάνοι δεν πρέπει μόνο να αποφεύγουν την κατανάλωση φαγητού και ποτού από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, αλλά και να αποβάλλουν όλα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και η ζήλια.

1. Χαιρέτα τους λέγοντας “Ramadan Kareem” ή “Ramadan Mubarak”.

Από την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού μπορείς να χαιρετάς τους φίλους ή γνωστούς σου λέγοντας αυτήν την ευχή η οποία περίπου μεταφράζεται σαν «Χαρούμενο Ραμαζάνι». Την τελευταία μέρα, αυτός ο χαιρετισμός μετατρέπεται σε “Eid Mubarak” που σημαίνει «χαρούμενη γιορτή».

‘Fasting men and fasting women, God has prepared forgiveness and a splendid wage.’

Κοράνι, Αλ-αχζάμπ (35)

2. Μην κανονίσεις έξοδο για φαγητό ή ποτό πριν δύσει ο ήλιος.

Το γεγονός ότι δεν είσαι Μουσουλμάνος δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τρως μπροστά σε κάποιο που ακολουθεί τη νηστεία. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να είμαστε αδιάφοροι στο γεγονός ότι κάποιος στην παρέα μας δεν μπορεί να φάει ή να πιει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προσπάθησε να δείξεις κατανόηση όταν ο φίλος σου θα αρνηθεί ευγενικά την πρόταση σου για φαγητό και όταν αντί για αυτό σε καλέσει στο Iftar, το δείπνο που τρώνε παραδοσιακά μετά τη δύση του ηλίου, δέξου την πρόταση του.

3. Μην προσπαθήσεις να νηστέψεις ως κίνηση αλληλεγγύης.

Είναι προτιμότερο να τους κάνεις μια απλή ερώτηση του τύπου «Πες μου αν σε ενοχλεί κάτι και αν μπορώ να βοηθήσω σε αυτό», παρά να πάρεις την πρωτοβουλία να νηστέψεις και εσύ. Το νόημα της νηστείας είναι να έρθουν οι πιστοί στον Αλλάχ κοντύτερα σε αυτόν, όχι να υποφέρουν. Με το να προσπαθείς να νηστέψεις δείχνεις μια μη αναγκαία συμπάθεια προς την, για σένα, δυσκολία του Ραμαζανιού.

Μια καλή εναλλακτική ιδέα είναι να τους ρωτήσεις αν μπορείς και εσύ μια φορά να τους «συνοδέψεις» στην προσπάθεια τους. Και θα το κάνεις αυτό για να κατανοήσεις την πίστη τους και όχι για να τους λυπηθείς.

4. Μην κάνεις την ερώτηση της δίαιτας.

Οι ερωτήσεις του τύπου «Λες να νηστέψω και εγώ; Θέλω να χάσω κιλά.» είναι καλό να αποφεύγονται. Ο ιερός μήνας του Ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με τη δίαιτα και με μια τέτοια ερώτηση απλά δείχνεις πόσο λίγο κατανοείς τη θρησκεία των φίλων σου.

5. Ρώτα τους αν νιώθουν καλά.

Είναι λογικό η ενέργεια κάποιου που δεν έχει φάει όλη μέρα να πέσει μέχρι το μεσημέρι. Ρώτα τους φίλους σου αν νιώθουν καλά. Επίσης, λίγη έρευνα δεν κάνει κακό έτσι ώστε να μην τους φέρεις σε δύσκολη θέση όταν απαντήσουν ότι δεν νιώθουν καλά και εσύ τους προσφέρεις νερό.

Σχόλια

Exit mobile version