Site icon Frapress

Η ζωή μας ανάμεσα στα μνημεία!

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν βρεθούμε, συναντάμε ίχνη ανθρώπων που έζησαν πολύ πριν από εμάς. Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα νεότερα, ο ελλαδικός χώρος κατοικήθηκε συνεχόμενα. Όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε, θα βρούμε σπαράγματα ιστορίας. Στο πέρασμα των αιώνων τα απομεινάρια ναών, οικισμών, ανακτόρων και οχυρών διατηρούν και μας μεταφέρουν τα αφηγήματα του καιρού τους.

Η 18η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983. Οι εκδηλώσεις που γίνονται σήμερα αποβλέπουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η UNESCO στηρίζει τα κράτη για να διαφυλάξουν τα μνημεία τους, παρέχοντας τους τεχνική βοήθεια, εκπαίδευση καθώς και οικονομική ενίσχυση, όταν είναι απαραίτητη.

Η συντήρηση και η ανάδειξη μνημείων και τόπων με φυσική ή ιστορική σημασία αναβαθμίζεται συνεχώς στις προτεραιότητες των κρατών και των διεθνών οργανισμών. Την εξέλιξη αυτή επιβάλει και η ένταξη των χώρων με πολιτιστικό ενδιαφέρον, στην σύγχρονη οικονομική ζωή, με τη δυναμική τους να προσελκύουν επισκέπτες από όλο το κόσμο.

Επικούριος Απόλλωνας, Βάσσες Φιγαλείας

Από τη χώρα μας, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, πρώτος, το 1986, ο αρχαίος ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας.

Το εντυπωσιακό είναι πως μέχρι τότε δεν είχε μπει στο κατάλογο αυτό ούτε η Ακρόπολη των Αθηνών, η οποία εντάχθηκε την επόμενη χρονιά, το 1987, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Επιδαύρου και της Ολυμπίας ακολούθησαν το 1988, μαζί με τα βυζαντινά της Θεσσαλονίκης και τα μεσαιωνικά της πόλης της Ρόδου.

Αρχαία Ολυμπία (πηγή φωτογραφίας: discovergreece.com)

Από τότε συνεχώς εμπλουτίζεται ο κατάλογος με προστατευόμενα μνημεία και τόπους της Ελλάδας, έχοντας φτάσει τα δεκαοχτώ συνολικά μέχρι σήμερα. Πρόσφατα, το 2016, προστέθηκε και η αρχαία πόλη των Φιλίππων, η οποία βρίσκεται στο νομό Καβάλας. Εκτός από τα ιστορικά οικοδομήματα, ο κατάλογος περιλαμβάνει και τοποθεσίες με μοναδική φυσική και πολιτιστική σημασία, όπως είναι τα Μετέωρα και τον Άθω.

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) με το Υπουργείου Πολιτισμού και άλλους φορείς οργανώνουν κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επετείου. Για τη μέρα αυτή έχουν προταθεί δράσεις όπως, η καθιέρωση της ελεύθερης εισόδου, οι ξεναγήσεις και εκδηλώσεις για το κοινό σε όλα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Η ιδιαίτερη σημασία της μέρας στην εποχή μας στρέφεται κυρίως σε μνημεία και τόπους που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Ιράκ κ.α. τα οποία υφίστανται καταστροφές όπως και οι λαοί τους. Συγκλονιστικές εικόνες από βανδαλισμούς μνημείων στην αρχαία Παλμύρα πριν λίγα χρόνια, προκάλεσαν παγκοσμίως πλήθος αντιδράσεων.

Παναγία των Παρισίων – Πυρκαγιά (πηγή φωτογραφίας: cnn.com)

Η ένταξη των μνημείων στους καταλόγους της παγκόσμιας κληρονομιάς τους παρέχει την αναγνώριση που χρειάζονται για να τραβούν τη προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας και να προστατεύονται από πολλούς κινδύνους.

Η πρόσφατη καταστροφή από πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων προκάλεσε συγκίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η άμεση κινητοποίηση ώστε να μαζευτούν τα χρήματα για την αποκατάσταση του ναού είναι εντυπωσιακή. Επιχειρήσεις, τράπεζες, κράτη αλλά και χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες ανταποκρίθηκαν αυθόρμητα για τη συγκέντρωση ενός τεράστιου ποσού μέσα σε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα!

Σχόλια

Exit mobile version