Εάν η Ικαρία ήταν σχέση θα ήταν ένας διονυσιακός έρωτας, τα Κουφονήσια ένα άπιαστο όνειρο και η Σαμοθράκη μια βραδιά γεμάτη πάθος.

Featured image by: weliketogetlost.com

Λοιπόν, θα σου εξηγήσω ακριβώς πώς έχει η κατάσταση. Εγώ δε συνηθίζω να γράφω τέτοιου είδους άρθρα, όπως πιθανό να ξέρεις. Ωστόσο, τις προάλλες είχα μια υπέροχη συζήτηση που έγινε τελικά και η αφορμή για το συγκεκριμένο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κωνσταντίνος με ρώτησε γιατί αγαπάω τόσο την Ικαρία και εγώ για κάποιο -παρανοϊκό αν με ρωτάς τώρα- λόγο αποφάσισα να του το εξηγήσω κάνοντας μια σύγκριση με τη Σύρο και παρομοιάζοντας τα νησιά με σχέσεις.

Μη ρωτάς πολλά, δεν ξέρω ούτε εγώ τι μου συμβαίνει.

Η συζήτηση, οπως καταλαβαίνεις, ξέφυγε. Συγκέντρωσα λοιπόν ιστορίες που έχω ζήσει και άλλες που έχω ακούσει και το αποτέλεσμα είναι η παρακάτω λίστα. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι σε κάποιο από αυτά τα νησιά θα βρεις και τη δική σου ιστορία.

1. Ικαρία – Ο διονυσιακός καλοκαιρινός έρωτας

Η Ικαρία είναι ξεκάθαρα ο επαναλαμβανόμενος καλοκαιρινός έρωτας. Δώσε βάση σε παρακαλώ στο επαναλαμβανόμενος.

Είναι αυτός ο έρωτας, κατά βάση ανεκπλήρωτος, ωστόσο παθιασμένος που έχει απασχολήσει τουλάχιστον δύο με τρία καλοκαίρια σου. Θέλεις ότι είναι κάποιος από το χωριό; Θέλεις ότι με κάποιο τρόπο, κάπως – κάπου, οι δρόμοι σας σμίγουν ξανά; Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε φορά είναι το ίδιο έντονο.

Το άλλο σίγουρο είναι πως αυτή η σχέση δεν έχει κανένα μέλλον. Για αρχή δεν είναι καν σχέση. Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι ο νεανικός εξιδανικευμένος έρωτας που θα ήθελες ίσως να είναι κάτι παραπάνω αλλά δεν θα γίνει ποτέ. Και είσαι οκ με αυτό. Ωστόσο, είναι αυτή η γλυκιά ιστορία που πάντα θα μοιράζεσαι όταν όλοι λένε τις δικές τους καλοκαιρινές ιστορίες.

Εξήγηση:

Η Ικαρία είναι το νησί που είτε θα σου αρέσει πολύ και θα πας ξανά και ξανά ή θα σου περάσει εντελώς αδιάφορο. Εάν όμως σου αρέσει πολύ, εάν είσαι δηλαδή από αυτούς που πάνε ξανά και ξανά, όπως εγώ, τότε ξέρεις ότι εκεί έχεις ζήσει διονυσιακές στιγμές που απλά δε γίνεται να βιώσεις σε άλλο νησί.

+1 Σε αυτούς που έχουν ζήσει Λαγκάδα πάνω από δύο φορές και καταλαβαίνουν καλύτερα τι εννοώ.
+2 Σε αυτούς που θεωρούν το Καρκινάγρι ένα μυστικό διαμαντάκι της Ικαρίας.

2. Σαμοθράκη – Μια βραδιά γεμάτη πάθος

Η Σαμοθράκη είναι κοινώς το καλύτερο σεξ της ζωής σου. Είναι αυτή η στιγμή που δύσκολα έρχεται αλλά ναι, μπορεί να συμβεί. Η στιγμή που όλα είναι τέλεια, αφήνεσαι και τίποτα δεν είναι άβολο. Εννοείται ότι εδώ υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τις διονυσιακές καταστάσεις της Ικαρίας. Η διαφορά βρίσκεται στην επανάληψη. Γιατί ναι, μπορεί να συμβεί ξανά αλλά το ξέρουμε και οι δύο πως οι πιθανότητες να είναι σαν και την πρώτη είναι απλά ελάχιστες.

Εξήγηση:

Η Σαμοθράκη είναι το νησί όπου θα ζήσεις την απόλυτη επαφή με τη φύση και θα αισθανθείς πραγματικά ελεύθερος. Αρκεί βεβαίως να αφεθείς στην ενέργεια του νησιού.

Επανάληψη δεν υπάρχει εύκολα γιατί είναι στου διαόλου το κέρατο και με τα εξελιγμένα τρένα της Ελλάδας θέλεις πάνω από 14 ώρες για να φτάσεις. Η επανάληψη εδώ είναι θέμα κουράγιου και χρόνου. Διότι αν πας Σαμοθράκη και δεν κάτσεις πάνω από 10 μέρες, μη το κάνεις καλύτερα.

Σημαντική σημείωση: Λόγω απόστασης για όσους βρίσκονται Βόρεια Ελλάδα θα πούμε ότι η Σαμοθράκη είναι η Ικαρία τους και η Ικαρία μου είναι η Σαμοθράκη τους και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

3. Σύρος – Η μακροχρόνια σχέση

Η Σύρος σίγουρα δεν είναι ο παθιασμένος έρωτας που έζησες με την Ικαρία. Είναι όμως αυτός ο άνθρωπος που θα περάσεις μαζί του όλη σου τη ζωή.

Μπορεί να μην ήταν κεραυνοβόλο αλλά αυτός ο άνθρωπος έχει κάτι. Θέλεις η αύρα του, θέλεις ότι είναι σοβαρός αλλά παράλληλα και ο μποέμ ταξιδιάρης τύπος που πάντα σε τραβούσε; Έτσι λοιπόν σε αυτόν τον άνθρωπο βρήκες σχεδόν την τελειότητα. Κάτι όμως του λείπει. Ίσως φταίει και το πόσο κοντά είναι η Ικαρία, ίσως κάτι άλλο; Εσύ ξέρεις.

Εξήγηση:

Η Σύρος για μένα είναι το νησί που πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούσα άνετα να ζήσω μόνιμα. Έχει τα πάντα. Θέατρο θέλεις; Κινηματογράφο; Νυχτερινή ζωή; Όσο όμως και να αγαπάω αυτό το νησί, ας είμαστε ειλικρινείς, του λείπει ένα βασικό πράγμα. Οι παραλίες. Μπορεί λοιπόν να αγγίζει τη τελειότητα αλλά κάτι λείπει.

4. Αγκίστρι – Η καβάτζα

Το Αγκίστρι είναι η ξεκάθαρη ξεπέτα. Είναι αυτός που εντάξει περάσατε καλά, μπορεί να το έκανες ξανά, μπορεί και όχι, θα δείξει πώς θα τα φέρει η ζωή, δεν ήταν και άσχημα αλλά για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχουν και πολύ καλύτερα.

Εξήγηση:

Το Αγκίστρι είναι ο απόλυτος προορισμός για ένα Σαββατοκύριακο. Έχεις ακούσει ποτέ κανένα να λέει πήγα Αγκίστρι ένα μήνα και άραξα;

Ποτέ. Κανείς.

Είναι πολύ όμορφο νησί αλλά για να είμαστε ειλικρινείς εάν είχες περισσότερα χρήματα και χρόνο θα πήγαινες οπουδήποτε αλλού.

5. Σέριφος – Η έκπληξη

Είναι αυτός ο τύπος που ξεκινάς να βγαίνεις έχοντας εντελώς μέτριες -έως μηδενικές – προσδοκίες. Φταίνε βλέπεις και η Ικαρία – Σαμοθράκη που έχουν ανεβάσει τα στάνταρ και κάπως έτσι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος ενθουσιασμός. Το βλέπεις βεβαίως ότι μπορεί να οδηγήσει κάπου αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Τελικά όμως ο τύπος κάνει το κόλπο γκρόσο και κάπως έτσι σε ενθουσιάζει. Εκεί ακριβώς που δεν το περιμένεις.


Εξήγηση:

Η Σέριφος είναι ένα πανέμορφο νησί που για κάποιο λόγο δεν είναι στη λίστα πολλών. Οι περισσότεροι το επιλέγουν μετά από κάποια ηλικία όπου ξεκινούν οι δουλειές, οι μέρες λιγοστεύουν και ψάχνεις έναν προορισμό με λιγότερες ώρες στο καράβι. Ειλικρινά όμως πιστεύω ότι η Σέριφος δύσκολα θα σε απογοητεύσει.

6. Τήνος – Η σχέση που σίγουρα θα ενέκριναν οι γονείς

Έρχεται αυτή η στιγμή, κυρίως στη ζωή κάθε γυναίκας, που θα δοκιμάσει να κάνει μια σχέση με τον τύπο που θα ενέκριναν σίγουρα οι γονείς της. Ίσως για να μην αισθάνεται η ίδια ότι βγαίνει μόνο με κατεστραμμένους; Ίσως επειδή θέλει να βρει τη Σύρο της; Ίσως παραγίνεται βιωματικό το άρθρο και κάπου πρέπει να σταματήσω;

Ωστόσο, η Τήνος δεν είναι Σύρος ή τουλάχιστον όχι ακόμα.

Εξήγηση:

Η Τήνος τα τελευταία χρόνια μπορεί να ανεβαίνει τουριστικά αλλά ακόμα έχει δρόμο. Λίγο ότι το νησί είναι τεράστιο, λίγο ότι πραγματικά πρέπει να ξέρεις που να πας; Μπορεί εύκολα να απογοητευτείς αν και για να μην είμαι υπερβολική είναι πολύ όμορφο νησί. Νομίζω ότι το “κλειδί” είναι να βρεις ντόπιους να σου πουν σε ποια χωριά να πας, ποιες παραλίες να επισκεφτείς και κάπως έτσι θα βρεις τη μαγεία της. Ωστόσο, εάν δεν ξέρεις και πας ως basic τουρίστας, ε Σύρος δεν είναι.

7. Γαύδος – Ο ανεκπλήρωτος πλατωνικός έρωτας

Η Γαύδος είναι αυτός ο έρωτας που στα όνειρα σου έχετε κάνει παιδιά, έχετε τσακωθεί, χωρίσει, τα βρήκατε ξανά αλλά στην πραγματικότητα ίσως και να μη ξέρει το όνομα σου. Είναι αυτός που για κάποιο λόγο ποτέ δεν έγινε τίποτα, όσο και να το ήθελες.

Εξήγηση:

Πολλοί την ονειρεύονται, ελάχιστοι το έχουν καταφέρει. Όλοι λέμε ότι θέλουμε να πάμε στη Γαύδο. Προσωπικά το λέω χρόνια και ακόμη δεν έχω πάει. Κάποια στιγμή όμως ποιος ξέρει ίσως και να τα καταφέρω.

8. Πάρος – Η πρώτη σχέση

Η Πάρος είναι αυτή η πρώτη άβολη σχέση που όμως είναι μια γλυκιά ανάμνηση στο μυαλό σου. Αυτή η ανάμνηση που όσο περνούν τα χρόνια ωραιοποιείς και τελικά κάποια στιγμή σε περίπτωση ειδικά που επιστρέψεις συνειδητοποιείς ότι τελικά καμία σχέση με αυτό που είχες πλάσει στο μυαλό σου. Στη πραγματικότητα ήταν μια απλή σχέση που απλά έτυχε να ήταν η πρώτη σου.

Εξήγηση:

Η Πάρος είναι ένα ωραίο νησί αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί – εξαιρούνται αυτοί που έχουν καταγωγή ή φίλους που έχουν καταγωγή – που θα σου πουν η Πάρος είναι το αγαπημένο μου νησί. Στη τελική, οι περισσότεροι έχουμε πάει μετά τις πανελλήνιες, καταλαβαίνεις. Μπορεί να συμβεί με την Ικαρία, τη Σαμοθράκη, τη Σύρο αλλά όχι με την Πάρο.

9. Τζιά – Αυτός που δεν είναι ο τύπος σου αλλά αποφασίζεις να το δοκιμάσεις

Η Τζιά είναι αυτός που ξέρεις ότι δεν πρόκειται ούτε στο απειροελάχιστο να λειτουργήσει. Σε αντίθεση με την Τήνο όπου εντάξει μπορεί να είναι ο τύπος που θα ενέκριναν οι γονείς αλλά υπάρχει μια επαφή, απλά δεν είσαι έτοιμη/ος ακόμα. Η Τζιά είναι αυτή η σχέση που όλοι οι φίλοι σου αναρωτιούνται γιατί ασχολείσαι και δεν ξέρεις καν πώς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

Εξήγηση:

Η Τζιά είναι το νησί που όλοι οι γνωστοί σου έχουν πάει, κανείς δεν έχει ενθουσιαστεί, κανείς ποτέ δεν έχει γυρίσει και έχει πει ΤΖΙΑ-ΝΗΣΑΡΑ αλλά για κάποιο λόγο θα καταλήξεις και εσύ κάποια στιγμή εκεί. Θέλεις ότι είναι κοντά; Θέλεις ότι ελπίζεις πως εσύ θα βρεις κάτι που οι άλλοι δεν βρήκαν; Αλλά μάντεψε. Δεν πρόκειται. Αυτό είναι όλο.

10. Κουφονήσια: Το άπιαστο όνειρο

Τα Κουφονήσια είναι αυτός ο τύπος που αγγίζει τη τελειότητα. Έχει ένα συνδυαστικό προφίλ Σύρου, Ικαρίας, Σαμοθράκης και τα σχετικά αλλά για κάποιο λόγο δεν κάνεις κίνηση. Θέλεις ότι παίζει κάποιου είδους friendzone; Θέλεις ότι απλά κολώνεις; Το θέμα είναι πως τελικά καταλήγει να είναι ένα άπιαστο όνειρο. Και θα σου εξηγήσω ακριβώς γιατί.

Γιατί φίλε μου υπάρχει το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι. Εάν πας στο Κάτω θα το ζήσεις ελεύθερο camping και τα σχετικά. Με μια επίσκεψη στο Άνω Κουφονήσι (που είναι το κατοικήσιμο, πιο όμορφο και πιο ακριβό) θα δεις ότι παίζει μια εντελώς διαφορετική ζωή. Οι ξενοδοχειάρες, οι αστακομακαρονάδες. Άλλο budget, άλλη ζωή. Εσύ όμως είσαι με το σαμάρι σου στο Κάτω Κουφονήσι. Είναι επιλογή σου ή απλά δεν έχεις το budget για το Άνω; Εδώ είναι το ερώτημα.

Εξήγηση:

Δεν ξέρω τι προσωπική παράνοια έζησα με τα Κουφονήσια εάν ταυτίστηκε κάποιος να το μοιραστεί μαζί μου.

Ψύχραιμη τοποθέτηση: Είτε πάντως πας στο Άνω είτε στο Κάτω και τα δύο είναι πανέμορφα. Απλά πρόκειται για εντελώς διαφορετικό στυλ.

11. Αστυπάλαια: Ο τύπος που σου αρέσει, ξέρεις ότι του αρέσεις αλλά τελικά δεν μιλάτε ποτέ

Η Αστυπάλαια είναι αυτός ο τύπος που όλο κοιτάζεστε αλλά τίποτα δε γίνεται. Περιμένεις να μιλήσει, περιμένει να του μιλήσεις; Δεν ξέρω ποιο είναι το θέμα. Ξέρεις όμως ότι σου αρέσει γιατί ένα stalking στο Facebook το έχεις κάνει ή έχεις ρωτήσει εδώ και εκεί. Ωστόσο, κάποιος επιτέλους πρέπει να το πάρει απόφαση και να γίνει η πρώτη κίνηση.

Εξήγηση:

Η Αστυπάλαια είναι αυτό το νησί που όλοι σου έχουν πει ότι θα σου αρέσει πάρα πολύ αλλά ακόμα δεν έχεις καταφέρει να πας. Προσωπικά, αυτό μου έχει συμβεί τουλάχιστον. Έχω πάει Αμοργό, την έχω χαιρετίσει με το πλοίο αλλά ακόμα δεν τα έχω καταφέρει. Φέτος όμως λέω ίσως να κάνω την πρώτη κίνηση ή και όχι.

Update: Αστυπάλαια πήγα, γάμησε, με τον τύπο δεν μιλήσαμε ποτέ τελικά. Όπως είπε ωστόσο και μια φίλη μου “η ζωή μου όλη αυτό το σκηνικό”. Ε και γίνεται να μη συμφωνήσεις;

11. Ιθάκη: Ο “δυο μέρες μόνο” σου

Όλοι έχουμε έναν τύπο που περάσαμε δύο μέρες τέλεια μαζί, κάποιο καλοκαίρι σε κάποιο νησί, όλα ήταν υπέροχα, αισθανθήκαμε λίγο ότι παίζουμε σε σίριαλ του Παπακαλιάτη αλλά δεν έγινε ποτέ ξανά τίποτα. Εντάξει, σχεδόν όλοι.

Μια ωραία, παθιασμένη ιστορία που όμως κράτησε μόνο δύο-τρεις μέρες. Φλέρταρε έντονα με το να γίνει η Ικαρία σου αλλά το πλάνο απέτυχε παταγωδώς γιατί λείπει το διονυσιακό στοιχείο. Μπορεί και να είναι για κάποιο λόγο κεφάλαιο στη ζωή σου, μπορεί και όχι. Πάντως, ήταν υπέροχα.

Εξήγηση:

Η Ιθάκη είναι αυτό το κλασικό νησί που όλοι “πετάγονται” για δύο-τρεις μέρες έχοντας πάει Ζάκυνθο ή Κεφαλονιά. Έχει αυτή την κατάρα και ευχή (αν με ρωτάς). Οι τυχεροί όμως που έχουν πάει, θα ξέρουν ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί, μια μικρογραφία της Κεφαλονιάς που βασικά δύσκολα σου μένει αξέχαστη.

+1 Κεφαλονιά – Ο ξένος που έκανες κάτι στο Erasmus ή γνώρισες σε κάποιο random ταξίδι

Η Κεφαλονιά είναι αυτός ο ωραίος τύπος που γνώρισες σε κάποιο ταξίδι ή στο Erasmus και υπό φυσιολογικές συνθήκες πιστεύεις ότι δεν θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να έκανες κάτι με κάποιον τέτοιο. Αυτός ο τύπος που λες την ιστορία στους φίλους σου, δείχνεις τις φωτογραφίες και μετά οριακά παίζει standing ovation.

Εξήγηση:

Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν η Κεφαλονιά αντιπροσωπεύει σωστά αυτόν τον τύπο. Στην πραγματικότητα απλά είμαι Ληξουριώτισα και ήθελα να χώσω κάπου στη λίστα μου και τη Κεφαλονιά. ΝΕ ΤΙ.

Ωστόσο, εντελώς αντικειμενικά η Κεφαλονιά είναι ένα πανέμορφο νησί με μερικές (έχω μια λόκαλ λίστα για όσους θέλουν να ανακαλύψουν το νησί εδώ) από τις πιο όμορφες παραλίες που έχει η Ελλάδα. Εντάξει, είναι αλήθεια ότι αυτός ο τύπος θα μπορούσε να είναι και η Μήλος ή η Κρήτη.

Εσύ έχεις κάποιο νησί που πιστεύεις ότι αντιπροσωπεύει κάποιου είδους σχέση; Αν ναι γράψε το στα σχόλια!

Υ.Γ: Το άρθρο είναι ξεκάθαρα αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο που ξεκίνησε με μια απλή ερώτηση για την Ικαρία και κατέληξε να ακούει όλα τα παραπάνω.

Σχόλια