Πολλές φορές τα ψέματα μπορούν να χαλάσουν και τις καλύτερες φιλίες. Πως όμως μπορείς να τα καταλάβεις;
Εμπιστοσύνη: Πέντε συλλαβές και χιλιάδες συναισθήματα. Την εμπιστοσύνη ενός ανθρώπου την κερδίζεις κάθε μέρα και είναι ικανή να ενώσει δυο ανθρώπους με τον πιο ισχυρό δεσμό.
Ψέματα: Τρεις συλλαβές και πολλές τύψεις. Αν μια σχέση χτίζεται κάθε μέρα, το ψέμα είναι ικανό να την διαλύσει μέσα σε μία στιγμή.
Οι σχέσεις, λοιπόν, που στηρίζονται στην αλήθεια -ακόμη κι αν αυτή είναι σκληρή κάποιες φορές- έχουν κάτι που τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες.
Τι διαφορετικό έχουν; Οι σχέσεις αυτές είναι γερές και δυνατές, αντέχουν στον χρόνο και, ακόμη κι αν χάσεις επαφή με τον άλλον, κάθε φορά που θα βρίσκεστε θα είναι σαν την πρώτη φορά.
Τα ψέματα, επομένως, είναι ικανά να διαλύσουν μέσα σε λίγα λεπτά μια φιλία χρόνων ή μια φιλία πριν καν αρχίσει.
Πως όμως μπορείς να καταλάβεις αν ο συνομιλητής σου σου λέει ψέματα;
Το μεγάλο μυστικό-ψέμα το αποκαλύπτει το ίδιο μας το σώμα. Ναι ναι, όσες φορές και αν το έχουμε προβάρει, όσο και αν έχουμε βάλει όλο το υποκριτικό μας ταλέντο.
Το σώμα μας είναι εκεί σαν ένα αθώο παιδί και μαρτυρά σε κάθε του κίνηση ότι κάτι δεν πάει καλά.
Είσαι έτοιμος να μάθεις να ξεχωρίζεις την γλώσσα του σώματος;
1# To βλέμμα αλλάζει κατεύθυνση
Μια από τις βασικές ενδείξεις ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας δεν σας λέει την αλήθεια, είναι το γεγονός ότι αποφεύγει να σας κοιτάξει στα μάτια την ώρα που σας μιλά.
Αποκλείεται να μην έχει συμβεί και σε εσάς ακόμη και την στιγμή που προσπαθείτε να πείτε το πιο αθώο ψέμα, «Δεν έσπασα εγώ το βάζο μαμά, η γιαγιά το έκανε».
Η μεγαλύτερη αλήθεια είναι πάντα μπροστά στα μάτια μας και ούτε καν της δίνουμε σημασία.
2# Επίμονο βλέμμα
Αν έχεις καταφέρει να γίνεις expert στα ψέματα. Τότε το έντονο και παγωμένο βλέμμα αποτελεί ένα από τα ατού σου.
Με το παγωμένο βλέμμα, ο «ψεύτης» προσπαθεί να κρύψει τα αισθήματα του και να καταπολεμήσει το άγχος που νιώθει στην περίπτωση που ο συνομιλητής καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Άρα, το ξαφνικά έντονο βλέμμα είναι ένα δείγμα ότι κάποιος λέει ψέμματα.
3# Αλλαγή στον τόνο της φωνής
Ένα ακόμη μεγάλο σημάδι που μαρτυρά τα ψέματα είναι η ίδια η φωνή μας. Την ώρα που προσπαθούμε να πούμε ψέματα η νευρικότητα και η ένταση της φωνής γίνονται ασπίδα προστασίας.
Για τον λόγο αυτό, υψώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε τον τόνο την φωνή μας.
4# Πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες
Έλα παραδέξου το, μεταξύ μας μιλάμε, όλο και κάποια ψέματα θα έχεις πει κατά καιρούς. Όλοι έχουμε δημιουργήσει τις δικές μας ιστορίες και έχουμε μία απάντηση για κάθε ερώτηση.
Και αυτό γιατί προσπαθούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που θεωρούμε πως θα μας κάνει ο άλλος πριν καλά καλά γίνουν.
Σύμφωνα λοιπόν με αναλυτές συμπεριφοράς, αυτή είναι μια από τις συνήθεις τακτικές που επιστρατεύονται από την πλευρά του ατόμου που ψεύδεται.
Όχι, ο βασικός στόχος δεν είναι να αξιοποιήσουμε την φαντασία μας, αλλά για να πείσουμε για την αλήθεια των λεγόμενων.
Η αλήθεια, άλλωστε, μπορεί να αποτυπωθεί με ελάχιστες λέξεις.
5# Νευρική κίνηση
Κι όμως!
Η νευρική κίνηση είναι ακόμη ένα σημείο πάνω στο σώμα μας το οποίο μαρτυρά ότι λέμε ψέματα. Βέβαια είναι η λιγότερο εμφανής σε σχέση με τα υπόλοιπα ειδικά όταν καθόμαστε.
Η νευρική κίνηση στα πόδια, σύμφωνα με επικοινωνιολόγους, μπορεί να μαρτυρά το ψέμα.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγεις για καφέ με κάποιον, ο οποίος θα σου ορκίζετε πως λέει την αλήθεια, προσπάθησε να τον αποκωδικοποιήσεις και να τον αναλύσεις. Εστίασε στην συμπεριφορά του και όχι τόσο πολύ σε αυτά που σου λέει.
Αν φανεί κάτι περίεργο στην στάση του σώματός του ή στον τρόπο που σου διηγείται την ιστορία του, τότε μήπως κάποιο λάκκο έχει η φάβα;