Site icon Frapress

Οι 10 πιο ρατσιστικές ταινίες όλων των εποχών

ρατσιστικές ταινίες

Η Αμερική, πλέον, εξυμνεί, μέσω των ταινιών της τον τρόπο ζωής και το στιλ των Αφροαμερικανών…

Η Εβραϊκή κοινότητα έχει την τιμητική σε πάμπολλες ταινίες και όλα ρέουν αρμονικά -ειδικά στην προ-Trump εποχή. Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Η Αμερική ήταν κάποτε πολύ ρατσιστική, το ίδιο και οι ταινίες που παράγονταν εκεί, αλλά δεν είναι μόνη της στη λίστα αυτή με τις πιο ρατσιστικές ταινίες.

Με αφορμή, λοιπόν, την υπέροχη σφαλιάρα που έριξε ο μοναδικός Spike Lee, με το BlacKkKlansman, σε Trump, Gone with the Wind και το απαισιότατο The Birth of a Nation μου ήρθε να γράψω για τις πιο ρατσιστικές ταινίες όλων των εποχών!

Θα κάνω ανάποδο Countdown για να μην σας έρθει απότομο.

10. Τον αράπη και αν τον πλένεις*

Σίγουρα ναι, πολλοί είναι αυτοί που θα πουν ότι πρόκειται περί “φάρσας” και πιο αθώων εποχών. Δεν αμφιβάλλω καθόλου, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το αστείο στο να βάφεσαι με φούμο για να παριστάνεις τον μαύρο υπηρέτη, ο τίτλος και ο τρόπος που υποδύεται ο Βουτσάς τον υπηρέτη είναι ό,τι χειρότερο έχει παιχτεί στον ελληνικό κινηματογράφο.

Φθηνό χιούμορ, απαίσιος τίτλος και το political correctness κάνει περίπατο στην έτσι κι αλλιώς άθλια ταινία του Κώστα Καραγιάννη.

9. Τα πάθη του Χριστού

https://www.youtube.com/watch?v=zm97Ie49ULM

Η ταινία του Μελ Γκίπσον “επαληθεύει” το πιο αντισημιτικό σχόλιο όπου πατάνε όλοι οι ρατσιστές για να είναι… ρατσιστές: “οι Εβραίοι σκότωσαν τον Ιησού”.

Στην ταινία παρουσιάζονται οι Εβραίοι, ανταγωνιστές του Ιησού -που πιέζουν τον Πόντιο Πιλάτο- ως καθαρό κακό και ακόμα και οι Εβραίοι που δεν ήταν μέρος της ομάδας αυτής θεωρούνται ως χαζοί και αγράμματοι επειδή δεν δέχτηκαν τον Χριστό ως τον Μεσσία τους.

Βίαιη, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, όντως αντισημιτική, σε παραγωγή ενός ανθρώπου που στο παρελθόν έχει δηλώσει πως: “οι Εβραίοι άρχισαν όλους τους πολέμους”.

8. The Song of the South

Ακολουθώντας τις περιπέτειες ενός λευκού αγοριού, του Τζόνι, που πηγαίνει προς τον Νότο, το Τραγούδι του Νότου είναι απροκάλυπτα ρατσιστικό στις απεικονίσεις των μαύρων χαρακτήρων του, ειδικά του Uncle Remus.

Ο πρώην σκλάβος ανακουφίζει τον Τζόνι με διάφορες ιστορίες για τα μυθικά ζώα, τα οποία είναι, ξεκάθαρα, ρατσιστικά στερεότυπα. Η ταινία ήταν τόσο απογοητευτική, που η Disney δεν επέτρεψε την πώληση της ταινίας από το 1980 και μετά.

7. Gone with the Wind

Θεωρείτε από κοινό και θεατές μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών. Το Gone with the Wind είναι μια ρομαντική απεικόνιση του Νότου κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και μετά.

Είναι, όμως, η απεικόνιση των μαύρων ανθρώπων, είτε σκλάβοι είτε όχι, που κάνει την ταινία τόσο ρατσιστική. Ο πιο ορατός χαρακτήρας, η Mammy, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους λευκούς αφέντες της.

Σχεδόν κάθε δούλος παρουσιάζεται ως υπόδουλος -ακόμη και στον έρωτα- στους λευκούς ηγεμόνες. “Οι κακοί” μαύροι έλαβαν ακόμη χειρότερη μεταχείριση και απεικονίζονται ως «πίθηκοι» που κάνουν επιθέσεις σε λευκές γυναίκες με κάθε ευκαιρία.

6. The Littlest Rebel

Χαριτωμένη, διασκεδαστική και ρατσιστική. Η ταινία του 1935 είναι ένοχη για ρατσισμό για δύο λόγους.

Πρώτον, ο Θείος Μπιλ και προστάτης της μικρής Βιρτζίνια είναι ξεκάθαρα ένας “Uncle Tom” που υποτίθεται δεν τον πειράζει καθόλου που είναι σκλάβος, ίσα ίσα το απολαμβάνει.

Δεύτερον, τους υπόλοιπους αφροαμερικανούς της ταινίας τους δείχνει να φοβούνται τον στρατιώτη της Ένωσης και είναι εντελώς απρόθυμοι να αφήσουν την σκλαβιά.

5.The Mask of Fu Manchu 

Τον χαρακτήρα του Fu Manchu τον υποδύεται ο Boris Karloff μασκαρεμένος με γελοίο makeup. Ντυμένος με όλα ό,τι κινέζικο στερεοτυπικό υπάρχει ο Κάρλοφ έπαιζε με μακρυά ψεύτικα νύχια και βαμμένα σχιστά μάτια.

Επιπροσθέτως, κίτρινη πούδρα ήταν “πεταμένη” στο πρόσωπό του, για να μοιάζει πιο… “Ασιάτης”.

Ο χαρακτήρας του Fu Manchu ήταν επικεντρωμένος στο να αφανίσει τους λευκούς άντρες και είχε για μότο:

“Kill the white man and take his women!”

Να σημειωθεί ότι οι σειρές ήταν εξαιρετικά σεξιστικές και οι γυναίκες παρουσιάζονταν μόνο ως όργανα για να ευχαριστούν σεξουαλικά τους άντρες.

4. Soul Man

Εξαιτίας της κωμικής υπόστασης της η ταινία μοιάζει αθώα, αρχικά. H ταινία παρακολουθεί την ζωή του Mark Watson, ενός παραστρατημένου φοιτητή του Χάρβαρντ, του οποίου ο πατέρας σταματάει να του πληρώνει τα δίδακτρα.

Πανικοβλημένος ότι μπορεί να τον πετάξουν εκτός σχολής, ο νεαρός παίρνει υπερβολική δόση από χάπια μαυρίσματος, ώστε να μπορεί πιο εύκολα (όντας μαύρος) να κάνει παράνομες δουλειές.

Η ταινία γενικότερα είναι κακή, αλλά δεν βγάζει κακία. Παρ’ όλ’ αυτά η χρήση “μαύρου προσώπου” ειδικά κοντά στα 90ς είναι απαράδεκτη.

3. Triumph of the Will

https://www.youtube.com/watch?v=Bc6JhwUdQwE

Οποιαδήποτε προπαγανδιστική, ναζιστική ταινία αξίζει εξίσου μία θέση εδώ. Η συγκεκριμένη, όμως, είναι η χειρότερη των χειρότερων!

Δεν είναι τίποτα άλλο παρά γερμανο-ναζιστικές αηδίες. Αντισημιτική κυρίως, αλλά και με άλλα είδη ρατσισμού μέσα της η ταινία του Julius Streicher είναι ο,τι πιο φασιστικό έχει παιχτεί σε κινηματογράφο.

Μάλιστα, ο σκηνοθέτης δήλωσε πως δεν ήξερε τους πραγματικούς σκοπούς των ναζιστών, παρόλο που μέσα στην ταινία υπάρχει η εξής ατάκα:

“Ο λαός που δεν προστατεύει τη φυλετική του καθαρότητα θα χαθεί!”

2. Στο Νο 2: Δύο ώρες ρατσισμού, μεταφρασμένο στα Αγγλικά, στο Youtube, με το Goodbye Uncle Tom!

Το 1971 (αν είναι δυνατόν) γυρισμένη η ταινία Goodbye Uncle Tom, υποτίθεται ότι πρόκειται για ντοκιμαντέρ με θέμα την σκλαβιά.

Αντ ‘αυτού, αποδείχτηκε μια πολύ ρατσιστική φάρσα για το πως οι μαύροι άνθρωποι ήταν κακά τέρατα που «άξιζαν» ό, τι πήραν.

Με πρακτικά πορνογραφικό χαρακτήρα, η ταινία είναι περιβόητη για το γνήσιο ρατσισμό των παραγωγών της, οι οποίοι προσέλαβαν πάμφτωχους ανθρώπους από την Αϊτή και την Αφρική τους οποίους πλήρωσαν ψίχουλα.

Στην ταινία θα δείτε να απολαμβάνουν την βλάβη που προκαλούν στους ανθρώπους αυτούς.

1.The Birth of a Nation

Η ταινία ύμνος της Κου-Κλουξ-Κλαν. Στην ταινία -έκτρωμα- εννοείται πως χρησιμοποιούνται λευκοί βαμμένοι για να παίξουν μαύρους.

Ο ρατσισμός, όμως, της ταινίας δεν σταματά εκεί, αφού καθ’ όλη τη διάρκειά της δείχνει τους Αφροαμερικάνους ως άγριους που δεν μπορούν με τίποτα να ελέγξουν την ερωτική επιθυμία τους για λευκές γυναίκες.

Επίσης, ρομαντικοποιεί την προέλευση της Κου-Κλουξ-Κλαν και την επίδραση αυτής στην αμερικάνικη ιστορία.

Το χειρότερο πάντως με αυτήν την ταινία είναι ότι για πολλά χρόνια (24!!) ήταν η πιο εμπορική ταινία της Αμερικής και ξεπεράστηκε από την ελαφρώς λιγότερη ρατσιστική Gone with the wind.

Το άρθρο για τις ρατσιστικές ταινίες έχει πληροφορίες από τα wiki και listverse.

* Φυσικά υπάρχουν πολύ χειρότερες ρατσιστικές ταινίες που θα μπορούσαν να μπουν στη λίστα, αλλά α) δεν ήθελα να βγάλω την ουρά μας απ’ έξω και β) ήθελα να τονίσω πως δεν υπάρχει τίποτα το αθώο με τέτοιου είδους “χιούμορ”.

Σχόλια

Exit mobile version