Site icon Frapress

Το πρώτο βραβείο Όσκαρ στην ιστορία του κινηματογράφου!

Όσκαρ

«Και το όσκαρ πάει…»

Τα τύμπανα χτυπούν, ο φάκελος ανοίγει και οι υποψήφιοι των Όσκαρ, αδημονούν να ακούσουν το όνομα που θα κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματάκι!

Στις 24 Φεβρουαρίου 2019 το κόκκινο χαλί θα υποδεχτεί την αφρόκρεμα των συντελεστών της έβδομης τέχνης για την 91η απονομή των ετήσιων βραβείων Όσκαρ. Παρουσιαστές στο θέατρο Ντόλμπι του Λος Αντζελες θα είναι οι περσινοί νικητές, Άλισον Τζάνεϊ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Γκάρι Όλντμαν και Σαμ Ρόκγουελ.

Όπως κάθε χρόνο, πλήθος διασημοτήτων θα συρρεύσουν, με τα βραδινά κουστούμια τους και τις εντυπωσιακές τουαλέτες τους. Όλοι θα σπεύσουν να σχολιάσουν τις εμφανίσεις, να κριτικάρουν και να επαινέσουν τους καλεσμένους. Πριν, όμως, παρασυρθούμε στο συνηθισμένο κουτσομπολιό για ρούχα, μαλλιά και κοσμήματα ή αναλωθούμε σε ψαγμένες κριτικές και αναλύσεις ταινιών, ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του θεσμού.

Ξενοδοχείο Roosevelt 1929

Η πρώτη απονομή των βραβείων από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο «Roosevelt» στο Χόλυγουντ. Η Ακαδημία είχε ιδρυθεί στην Καλιφόρνια μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, στις 11 Μαΐου 1927.

Η ιδέα ανακοινώθηκε από τον κινηματογραφικό παραγωγό Λούις Μπ. Μάγερ, πρόεδρο της MGM. Ο Μάγερ ήθελε να τονώσει το ενδιαφέρον του κοινού για τις ταινίες, καθώς και να συσπειρώσει τους ανθρώπους που εργάζονται στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Από τότε τα βραβεία Όσκαρ καθιερώθηκαν και αποτελούν το πιο λαμπερό κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς.

Το επιχρυσωμένο αγαλματάκι είναι από χαλκό και κασσίτερο, έχει ύψος 34 εκ., βάρος περίπου 4 κιλά και έχει τη μορφή γυμνού άνδρα, ο οποίος καρφώνει κατακόρυφα ένα ξίφος στην κυλινδρική βάση που εδράζεται, η οποία έχει σκαλισμένες πέντε ακτίνες. Αυτές συμβολίζουν τους πέντε αρχικούς κλάδους της Ακαδημίας, δηλαδή τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς.

Τα υπόλοιπα βραβεία κινηματογράφου, που γνωρίζουμε σήμερα είναι αρκετά μεταγενέστερα των Όσκαρ. Οι Χρυσές Σφαίρες ξεκίνησαν το 1944, τα βρετανικά βραβεία BAFTA το 1949 και το Φεστιβάλ των Καννών έκανε την πρώτη τελετή του με βραβείο το Χρυσό Φοίνικα, μόλις το 1955.

Ποιοι αποφασίζουν για το πού θα καταλήξουν τα αγαλματάκια;

Για τα όσκαρ ψηφίζουν τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Η Ακαδημία αποτελείται από 6.000 και πλέον επαγγελματίες του κινηματογράφου. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και παραγωγοί ταινιών από όλο τον κόσμο.

Σήμερα η Ακαδημία περιλαμβάνει παραγωγούς από 36 χώρες. Αναλυτική λίστα με τα μέλη της, όμως, δεν έχει δημοσιεύει ποτέ και είναι γνωστό μόνο το συνολικό τους πλήθος. Οι Los Angeles Times έκαναν ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα από την οποία προκύπτει ότι το συντριπτικό ποσοστό (94%) των μελών της Ακαδημίας είναι λευκοί, ενώ ποσοστό 77% είναι άνδρες.

Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της Ακαδημίας είναι τα 63 χρόνια. Μόνο το 14% των μελών είναι κάτω των 50 ετών. Είναι προφανές ότι τόσο η ηλικία όσο και τα υπόλοιπα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των μελών επηρεάζουν τις προτιμήσεις τους.

Η κατάκτηση ενός Όσκαρ εξακολουθεί αναμφίβολα να θεωρείται ως η ύψιστη διάκριση για τους συντελεστές των κινηματογραφικών ταινιών. Ακόμα και μια θέση στις υποψηφιότητες για Όσκαρ προσδίδει αξία στον υποψήφιο και τον εξυψώνει στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.

Με αυτό το βραβείο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ομογενείς συντελεστές της έβδομης τέχνης που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Πιο γνωστοί από τη χώρα μας ήταν η ηθοποιός Κατίνα Παξινού, ο σκηνοθέτης Ηλίας Καζάν, ο μουσικός Μάνος Χατζηδάκης, ο μουσικός Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Φέτος, έχουμε ιδιαίτερο λόγο να περιμένουμε με αγωνία την απονομή αφού ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθημος με τη ταινία του «Η ευνοούμενη» είναι υποψήφιος για 10 όσκαρ.

Σχόλια

Exit mobile version