Υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων εκεί έξω που ασχολούνται με τη μουσική και που είναι καλοί σε αυτό που κάνουν.

Ωστόσο, λίγοι καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, μιας και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό, όπως οι γνωριμίες ή το σωστό timing. Δε θα χρησιμοποιήσω τον όρο ταλέντο, μιας και δεν το θεωρώ δόκιμο, αλλά θα πω πως η αφοσίωση, το πάθος για τη μουσική και οι παράγοντες που ανέφερα, οδήγησαν κάποια συγκροτήματα στην κορυφή, με κάποια να παραμένουν εκεί, πεισματικά, μέχρι και σήμερα.

Παρακάτω, θα γίνει λόγος, λοιπόν, για τέσσερα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα της ροκ. Είναι πολλά περισσότερα από τέσσερα, αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να ειπωθούν, επομένως ίσως να κάνω λόγο και για άλλα συγκροτήματα σε επόμενο άρθρο.

Στο συγκεκριμένο, θα δούμε καλλιτέχνες που άσκησαν επιρροή με το lifestyle, τη μουσική και τους στίχους τους, που έσπασαν ρεκόρ πωλήσεων, που αποτέλεσαν έμπνευση για νέους καλλιτέχνες, που κατάφεραν να γράψουν τραγούδια, τα οποία, αργότερα, θα αποτελούσαν τα μεγαλύτερα όλων των εποχών, καλλιτέχνες που δε φοβήθηκαν να τολμήσουν και, εν τέλει, κέρδισαν.

1. The Beatles

Σχετική εικόνα

 

Δε θα πω πολλά για τους Beatles, καθώς, εκτός από το γεγονός ότι έχω μιλήσει ξανά για τη ζωή και την καριέρα τους, δε χρειάζεται να πω πολλά…

Η εφευρετικότητα, η επαναστατικότητα και η καινοτομία είναι λέξεις που εκφράζουν τόσο τους χαρακτήρες των μελών του συγκροτήματος, όσο και τη μουσική τους. Τέσσερις ωραίοι, ονειροπόλοι, ανέμελοι και επαναστατικοί, όπως πολλοί θα τους περιέγραφαν, νέοι, οι John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr έγραψαν το soundtrack μιας ολόκληρης γενιάς και πολλά από τα τραγούδια τους έχουν καταστεί, πια, «all time classics». Για περισσότερα, δες εδώ.

2. Led Zeppelin

Σχετική εικόνα

Οι Led Zeppelin ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα, που ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του ’60, με επιρροές από τη blues και rock ‘n’ roll μουσική σκηνή. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα στην ιστορία της μουσικής συγκροτήματα, που αποτέλεσε προπάτορα της hard rock/ heavy metal μουσικής. Αποτελείτο από τους Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones και John Bonham.

Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Τη δεκαετία του ’70 χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη μπάντα του κόσμου, με πολλές περιοδείες και sold out συναυλίες στο ενεργητικό της και έχει συγκαταλεχθεί στα πιο σημαντικά συγκροτήματα παγκοσμίως από το Rock ‘n’ Roll Hall of Fame και UK Hall of Fame.

Το 1980, ο Bonham πέθανε από αναρρόφηση και το συγκρότημα διαλύθηκε, καθώς τα υπόλοιπα μελή, σαφώς σοκαρισμένα από το θάνατο του φίλου και συνεργάτη τους, δεν ήθελαν να αλλοιωθεί το βασικό σχήμα της μπάντας με την αντικατάσταση του.

Μετά από 17 χρόνια, στις 11 Δεκεμβρίου του 2007, οι Led Zeppelin έδωσαν μια τελευταία συναυλία στο Ο2 Stadium του Λονδίνου, η οποία συγκέντρωσε 20.000 θαυμαστές. Για αυτή τη τελευταία φορά τη θέση του Bonham πήρε ο γιος του.

Ως συγκρότημα έχει σημαντική δισκογραφία. Το τελευταίο τους album κυκλοφόρησε στα τέλη του 1971, με τίτλο «Led Zeppelin IV», και περιέχει ίσως ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια τους, το «Stairway to Heaven».

3. Pink Floyd

Αποτέλεσμα εικόνας για pink floyd

Οι Pink Floyd ήταν μία ροκ μπάντα που συγκροτήθηκε στο 1965 στο Λονδίνο. Ιδρυτικά του μέλη ήταν οι Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright και Syd Barrett. Το συγκρότημα έγινε γνωστό για τον psychedelic και πειραματικό του ήχο, τις ιδιαίτερες μουσικές συνθέσεις και το βαθύ φιλοσοφικό στίχο. Τα live τους είχαν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οι Pink Floyd έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα, εμπορικά, συγκροτήματα, ενώ έχουν χαρακτηριστεί και ως ένα από τα συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της δημοφιλούς μουσικής.

Γνώρισαν αρκετά γρήγορα την επιτυχία, πραγματοποιώντας, ταυτόχρονα, live εμφανίσεις και tours, εν γένει. Το 1967 εισέρχεται νέο μέλος στο συγκρότημα, ο David Gilmore, και το 1968 ο Barrett αποχωρεί λόγω ψυχικών διαταραχών. Ο Waters παίρνει τα ηνία και είναι εκείνος, πλέον, που βρίσκεται πίσω από τα concepts των album «The Dark Side of the Moon» (1973), «Wish You Were Here» (1975), «Animals» (1977), «The Wall» (1979) και «The Final Cut» (1983). Το «The Dark Side of the Moon» και το «The Wall» αποτέλεσαν δύο από τα πιο εμπορικά albums όλων των εποχών.

Σταδιακά, κάποια μέλη, όπως ο Wright και ο Waters, άρχισαν να αποχωρούν από το συγκρότημα, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν υπό τον τίτλο των Pink Floyd. To 2005, είκοσι, περίπου, χρόνια μετά,βρέθηκαν ξανά μαζί στη σκηνή του «Live 8″, sto Λονδίνο.

Οι Pink Floyd συμπεριλήφθηκαν στο αμερικανικό Rock and Roll Hall of Fame, το 1996, και το Music Hall of Fame του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2005. Μέχρι το 2013, είχαν πουλήσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

4. Queen

Αποτέλεσμα εικόνας για queen

Οι Queen είναι ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1971, στο Λονδίνο. Ιδρυτικά μέλη ήταν οι Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor και John Deacon. Η μουσική τους είχε στοιχεία από την glam rock, τη heavy metal και την progressive rock, πειραματίστηκαν, ωστόσο, συμπεριλαμβάνοντας στον ήχο τους στοιχεία κι από άλλα μουσικά είδη, όπως η ηλεκτρονική μουσική και η funk, ή από το θεατρικό είδος vaudeville.

Οι Queen γνώρισαν επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αλλά παγκόσμια επιτυχία γνώρισαν με την κυκλοφορία του «Sheer Heart Attack» (1974) και του «A Night at the Opera» (1975). Το τελευταίο, περιείχε και το κομμάτι «Bohemian Rhapsody», το οποίο παρέμεινε στο νούμερο ένα των βρετανικών chart για εννέα εβδομάδες, ενώ αποτελεί κι ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος.

Το 1991, ο Mercury πέθανε από βρογχοπνευμονία, απόρροια της νόσου του AIDS, από την οποία και έπασχε, και οι Queen δεν ήταν ποτέ ξανά όπως πριν.

Συνολικά, κυκλοφόρησαν 18 albums, 18 singles και 10 DVD που έγιναν No. 1, ενώ έχουν πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δίσκους, κάτι που τους καθιστά ένα από τα συγκροτήματα με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Έχουν λάβει επτά βραβεία «Ivor Novello» και συμπεριελήφθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame, το 2001.

Σχόλια