Αφιέρωμα στην Όπρα Γουίνφρεϊ.
Είναι μια από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη δύναμη και απήχηση στον κόσμο. Βασανίστηκε, βιάστηκε, πέρασε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Γεγονότα, τα οποία την σημάδεψαν αλλά δεν την σταμάτησαν να ονειρεύεται.
Γνωστή ως παρουσιάστρια, φιλάνθρωπος και celebrity, η Όπρα Γουίνφρεϊ αποτελεί δυνατό παράδειγμα για όλους. Παράδειγμα πως κανείς δεν μπορεί να σε εμποδίσει από αυτό που επιθυμείς να πραγματοποιήσεις, όσα εμπόδια κι αν αίρει μπροστά σου.
Γεννημένη στις 29 Ιανουαρίου 1954 στο Κοσιούσκο του Μισισίπι, η Όπρα Γουίνφρεϊ πέρασε δύσκολες καταστάσεις στη παιδική της ηλικία. Η μητέρα της -η οποία την έφερε στον κόσμο σε πολύ νεαρή ηλικία- δεν μπορούσε να την συντηρήσει, καθώς αυτή κι ο πατέρας ήταν έφηβοι. Έτσι, η Όπρα έζησε για μερικά χρόνια με τη γιαγιά της, μια αυστηρή γυναίκα.
Συνθήκες κάτω από τα όρια της φτώχεια, αφού η ίδια έχει δηλώσει πως αδυνατούσαν να αγοράσουν ρούχα και αντ’ αυτού ντυνόταν με σακιά από πατάτες, κερδίζοντας τη περιφρόνηση και τα γέλια των συμμαθητών της. Η γιαγιά της την έμαθε να διαβάζει σε εξαιρετικά μικρή ηλικία, προτείνοντάς της πως από τη στιγμή που είναι άσχημη, μπορεί να επιβιώσει μόνο με την εξυπνάδα της.
Στην ηλικία των έξι, μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ζώντας με τη μητέρα της. Στο διάστημα μεταξύ 9 – 13 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον ξάδελφό της, τον θείο της και έναν οικογενειακό φίλο. Στα 14 έμεινε έγκυος αλλά το παιδί της πέθανε στη γέννα. Την οικογενειακή θαλπωρή τη βρήκε στον πατέρα της, όταν μετακόμισε στο σπίτι του στο Νάσβιλ, του Τενεσί.
Αν κάποιος σκέφτεται πως άλλαξε η ζωή της, οφείλει να σταθεί σε αυτό το γεγονός. Ξεκίνησε μαθήματα δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο εκεί κι έτσι άρχισαν όλα. Η πρώτη της δουλειά ήταν σε ένα τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με εργαζόμενους μαύρους (WVOL radio station), κερδίζοντας στην πορεία το βραβείο της Miss Black Tennessee στην ηλικία των 17.
Αυτά της επέτρεψαν να γίνει δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό της περιοχής κι έπειτα να κερδίσει μια πρωινή εκπομπή, παρουσιάζοντας το «People are talking», στην Βαλτιμόρη. Μετακομίζοντας στο Σικάγο, έγινε οικοδέσποινα του προγράμματος «AM CHICAGO» (1983). Τρία χρόνια αργότερα, ξεκίνησε το γνωστό σε όλους μας «The Oprah Winfrey show».
Από αυτό το σημείο και μετά, η Όπρα Γουίνφρεϊ έγινε αυτή που σήμερα ξέρουμε, μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκατομμυριούχος. Η απήχηση του προγράμματος ήταν τεράστια. Ξεκινώντας το 1986 και μετά από 25 σεζόν, ολοκληρώνεται το 2011. Αυτό το κάνει, ίσως, και το πρόγραμμα με τα περισσότερα επεισόδια παγκοσμίως.
Στο show πρόβαλλε ποικίλα θέματα, τα οποία αφορούν τον καθένα μας ξεχωριστά. Οι συνεντεύξεις της απευθύνονταν σε απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Δεν έλειψαν, όμως, καθόλου κι οι συνεντεύξεις της σε πολλούς διάσημους, με χειρότερη -όπως αναφέρει η ίδια- εκείνη στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, καθώς της απαγόρευσε να κάνει οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της, παρόλο που είχε κάνει επτά γάμους.
Συνεντευξιαζόμενοι ήταν επίσης ο Μάικλ Τζάκσον, η Σερ, η Σελίν Ντιόν (28 φορές) και η Γκέιλ Κίνγκ (141 φορές). Τα δώρα των εκπομπών της έμειναν κι αυτά στην ιστορία, όπως για παράδειγμα τα 276 αυτοκίνητα που δώρισε το 2004 και οι αμέτρητες επιταγές των 1.000$ το 2006.
Η Όπρα Γουίνφρεϊ συμμετείχε για 1η φορά στον κινηματογράφο, στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, The Colour Purple (1985), κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Β’ γυναικείο ρόλο. Εξέδωσε, παράλληλα, 7 βιβλία, ενώ διηύθυνε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Oprah Radio» και την προσωπική της ιστοσελίδα, «Oprah.com».
Το 2000, ξεκίνησε την κυκλοφορία και του περιοδικού «O: The Oprah magazine». Το 2005 ήρθε σε επαφή και με το θέατρο του Broadway, για τη διασκευή της πρώτης ταινίας στην οποία εμφανίστηκε.
Επίσης, στο talk show της πρότεινε πολλά βιβλία για ανάγνωση, προβάλλοντας άγνωστους ή και γνωστούς συγγραφείς στο αμερικανικό κοινό, πράγμα που κάνει μέχρι και σήμερα.
Η Όπρα, σύμφωνα με μετρήσεις του περιοδικού Forbes, ήταν η μοναδική μαύρη δισεκατομμυριούχος του 20ου αι., ενώ έχει αποσπάσει θετικές κριτικές και για τις δωρεές της, με ένα από τα σπουδαιότερα για εκπαίδευση κοριτσιών στη Νότιο Αφρική.
Φτάνοντας στο σήμερα -ή στο κοντινό παρελθόν- η Όπρα Γουίνφρεϊ έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που της απονεμήθηκε το βραβείο Cecil B. DeMille, στις Χρυσές Σφαίρες (Ιανουάριος 2018). Μέσα από τον λόγο της, μιλάει για θέματα γνωστά -όπως η κακοποίηση γυναικών- δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον κι έχοντας ως σύνθημά τη φράση «me too». Ας αφήσουμε καλύτερα να μιλήσει η ίδια:
https://www.youtube.com/watch?v=fN5HV79_8B8&pbjreload=10
Η Όπρα σήμερα έχει περάσει μια δική της λέξη στο αμερικανικό λεξιλόγιο, το «oprahfication», που αφορά την επιθυμία των ανθρώπων να συζητήσουν τα συναισθήματά τους μπροστά σε τηλεοπτικά προγράμματα.
Μπορεί κανείς να την ακολουθήσει στο κανάλι της στο youtube, OWN ή αν είναι λάτρης των podcasts, να ακούσει στο Spotify το «Oprah’s SuperSoul Conversations».