Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κινηματογράφος ασχολήθηκε με τη μουσική ως θεματική ταινιών, είτε αυτές ήταν δραματικές, βιογραφικές, κωμικές ή και ρομαντικές.

Δεν κάνω λόγο για ταινίες μιούζικαλ, όπως οι “Άθλιοι” (“Les Miserables”, 2012), ή για ανάλογες, πιο πρόσφατες, ταινίες, όπως το  “La La Land” (2016) και “The Greatest Showman” (2017) αλλά για ταινίες, στις οποίες η μουσική γίνεται μέρος της αφήγησης και δεν αποτελεί -αποκλειστικά- σκηνοθετική τεχνική.

Τέτοια παραδείγματα, που πολλοί θα θυμούνται, αποτελούν ο αριστουργηματικός “Πιανίστας” (“The Pianist”, 2002) και τα “Μαθήματα Πιάνου” (“The Piano”, 1993). Ωστόσο, δε θα κάνω λόγο για ακριβώς αυτές τις ταινίες, που ίσως χρήζουν και βαθύτερης ανάλυσης, αλλά για ταινίες, άλλες πολύ γνωστές και άλλες όχι τόσο, που αν και μπορεί να μην αποτελούν κινηματογραφικά αριστουργήματα, μυούν το θεατή στον κόσμο της ροκ μουσικής.

Πάμε να δούμε κάποιες από αυτές!

1.Almost Famous (2000)

Πρωταγωνιστούν:  Billy Crudup, Patrick Fugit και Kate Hudson

Kate Hudson in Almost Famous (2000)

Κατά τη δεκαετία του ’70, ο William Miller, ένας 15χρονος μαθητής, έχει την ευκαιρία να γράψει ένα άρθρο για το περιοδικό Rolling Stone, το οποίο αφορά στην εμπειρία μίας περιοδείας στο πλευρό του συγκροτήματος Stillwater. Μέσα από τα μάτια του, βλέπουμε τα προνόμια, τα μυστικά, τις πρωτόγνωρες εμπειρίες αλλά και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η επιλογή του να κάνεις τη ζωή ενός “rock star”.

2. Rock Star (2001)

Πρωταγωνιστούν:  Mark Wahlberg, Jennifer Aniston και Dominic West

Rock Star (2001)

Ο Chris Cole έχει αφιερώσει τη ζωή του στη rock. Ζει με τους γονείς του και επισκευάζει φωτοτυπικά, ωστόσο το όνειρο του είναι να ροκάρει. Ο Chris λατρεύει τον frontman των Steel Dragon Bobby Beers, ο οποίος αποτελεί το ερμηνευτικό του πρότυπο. Όμως όλα αλλάζουν όταν λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον ιδρυτή και  κιθαρίστα των Steel Dragon, τον Kirk Cuddy, που του ζητάει να αντικαταστήσει τον Bobby Beers.

Με την υπόστηριξη της κοπέλας του και με το άνοιγμα της θέσης του τραγουδιστή στους Steel Dragon, o Chris από φαν μετατρέπεται στο απόλυτο ροκ είδωλο, από” wanna be” σε “got to be”, γεγονός που ταράσσει την προσωπική του ζωή και προκαλεί διχασμό στα θέλω του. Εν τέλει, συνειδητοποιεί ότι καμιά φορά τα πράγματα δεν είναι όπως θα τα θέλαμε να είναι και προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε σώζεται.

3. School of Rock (2003)

Πρωταγωνιστούν: Jack Black, Mike White και Joan Cusack

The School of Rock (2003)

“We don’t need no education” λένε οι Pink Floyd άλλα εάν υπήρχε αυτό το σχολείο πολλοί από εμάς θα θέλαμε να πάμε. Εγώ πάντως σίγουρα!

Για ακόμη μία φορά παρακολουθούμε τον rocker Dewey Finn, ο οποίος απορρίφθηκε από τα μέλη της μπάντας του και εξαιτίας αυτού του γεγονότος βυθίζεται στη θλίψη και τη νωχελικότητα. Η ζωή του αποκτά πάλι νόημα όταν παρουσιάζεται ως Ned Schneebly σε ένα ιδιωτικό(!) δημοτικό σχολείο, στη θέση του αναπληρωτή δασκάλου. Δεν έχει ιδέα από διδασκαλία και το μόνο μάθημα που καταφέρνει να διδάξει είναι το διάλειμμα. Όλα αυτά, ωσότου μάθει ότι τα παιδιά κάνουν μαθήματα μουσικής.

Διαχειρίζεται τις ικανότητες των παιδιών με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη rock μπάντα και τους διδάσκει ιστορία της ροκ, ώστε να κατανοήσουν το τι σημαίνει να είσαι rock και να καταστούν έτοιμοι για να συμμετάσχουν στο “Battle of Bands”, ένα διαγωνισμό στον οποίο ήθελε να λάβει μέρος ο Dewey με την πρώην μπάντα του θέλοντας να λύσει τα οικονομικά του ζητήματα, μιας και δε θα μπορούσε να παίρνει για καιρό ακόμα το μισθό ενός δασκάλου.

Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ του Dewey και των παιδιών είναι ιδιαίτερη και ισχυρή, γεγονός αναπάντεχο για τους χαρακτήρες, μιας και η όλη κατάσταση ήταν κάπως μπερδεμένη και κυρίως παράνομη

 

4. The Boat that Rocked (2009)

Πρωταγωνιστούν: Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy και Nick Frost

The Boat That Rocked (2009)

Στο “Boat That Rocked” ή “Pirate Radio”, παρακολουθούμε τη ζωή των ραδιοφωνικών παραγωγών του “Radio Rock”, ενός πειρατικού σταθμού που παίζει 24/7 pop και rock μουσική, σε μία εποχή όπου αυτά τα είδη ήταν αμφιλεγόμενα έως και κατακριτέα και που παίζονταν περιορισμένα. Το BBC  για παράδειγμα τα έπαιζε μόνο για 45 λεπτά  την ημέρα και έπειτα επέστρεφε στην κανονική ροή παίζοντας πάλι τα “κλασικά” και “κοινώς αποδεκτά” κομμάτια.

Το “Radio Rock” λοιπόν, όπως και άλλοι σταθμοί της εποχής, προσπαθεί να καταρρίψει την ιδεολογία και τον ελέγχο της κυβέρνησης κι εκπέμπει πειρατικά από ένα πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα, στο οποίο και διαμένουν οι ραδιοφωνικοί DJs κάνοντας μία ζωή που λατρεύουν, κάνοντας πράξη το “sex, drugs and rock ‘n’ roll“.

5. The Runaways (2010)

Πρωταγωνιστούν: Kristen Stewart, Dakota Fanning, Michael Shannon

Dakota Fanning and Kristen Stewart in The Runaways (2010)

Το 1975 στο San Fernando Valley, η Joan Larkin αλλάζει το όνομα της σε Joan Jett και εμφανίζεται ως κιθαρίστρια που θέλει να συγκροτήσει μία γυναικεία punk μπάντα. Έτσι, ο Kim Fowley βρίσκει την ντράμερ και στη συνέχεια ψάχνει για το πρόσωπο του συγκροτήματος. Βρίσκει την 15χρονη Cherie Currie και αφού διαπιστώνει ότι μπορεί να τραγουδήσει, φτιάχνει τις “The Runaways“. Το συγκρότημα αρχίζει να βρίσκει το δρόμο του, κλείνει συμβόλαιο με τη Mercury Records και συνεχίζει με περιοδείες σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιαπωνία. Σταδιακά, η Cherie βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και τη βλέπουμε να εξελίσσεται, σχεδόν στερεοτυπικά, από απλή και ντροπαλή σε μία γυναίκα που βυθίζεται στον κόσμο του αλκοόλ και των ουσιών. Κάπου εδώ, όπως συνήθως συμβαίνει, εντοπίζονται και οι πρώτες προστριβές μεταξύ των μελών. Η ταινία, που βασίζεται στη βιογραφία των “Runaways” και σε πραγματικά γεγονότα, εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στη Joan, τη Cherie και τη μεταξύ τους σχέση.

Ποιες από αυτές τις ταινίες έχετε δει; Εσείς ποιες άλλες θα προτείνατε;

Σχόλια