Site icon Frapress

Οι συνθέτες είναι φίλοι μας, από το κουαρτέτο εγχόρδων FourTe

Ο Ηλίας Γυφτονικολός, ένας νέος βιολιστής και μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων «FourTe», συγγράφει το βιβλίο «Οι συνθέτες είναι φίλοι μας».

Τι είναι «Οι συνθέτες είναι φίλοι μας»; Μία παράσταση, ένα βιβλίο;

Είναι μία πραγματικότητα που έχουμε απωλέσει και μέσω της παράστασής μας και του βιβλίου προσπαθούμε να ξαναδείξουμε.

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε αυτή την πραγματικότητα;

Η μουσική γεννήθηκε μαζί μας, πρώτα τραγουδούμε και ύστερα μιλάμε, ήταν και είναι πάντοτε εκεί για εμάς, είτε στις χαρές είτε στις λύπες, πάντοτε.

H μουσική είτε καταπραΰνει είτε μας προσφέρει έναν καμβά για να απλώσουμε τα συναισθήματά μας, στις πιο στενάχωρες στιγμές στις πιο χαρούμενες, θα ανθίσει από μέσα μας ένα τραγούδι.

Αυτή η ίδια μουσική από τον απλό λαό που γεννήθηκε και λειάνθηκε μέσα στις άπειρες γενεές ανθρώπων, όπως ένα βότσαλο λειαίνεται από τα άπειρα κύματα, έχει φτάσει σήμερα να βρίσκεται κλειδωμένη σε ένα φράκο, μέσα σε τεράστιες πόρτες θεόρατων αιθουσών που προκαλούν δέος και μοιάζουν απρόσιτες για έναν απλό καθημερινό άνθρωπο.

Αυτοί, όμως, που έγραψαν τη μουσική αυτή, δεν είναι μερικοί παππούδες που βλέπουμε να κρέμονται τα πορτρέτα τους σε έναν τοίχο, ΟΧΙ, υπήρξαν και αυτοί νέοι και η νιότη τους ήταν ισόβια!

Φανταστείτε πως ο Μπαχ 18 χρονών περπάτησε 500 μίλια για να δει τους Rolling Stones της εποχής, έναν Δανό οργανίστα (Buxtehude), ο Μότσαρτ έγραφε χορούς για πανηγύρια-γιορτές και δεν άφηνε πάρτι για πάρτι, ο Μπετόβεν ήταν ένας ‘επαναστάτης με αιτία’ που απέρριπτε ευγενείς που τον τιμούσαν και γυρνούσε την πλάτη ακόμη και στον αυτοκράτορα.

Ήταν άνθρωποι, με όλη την σημασία που περιέχει αυτή η ταπεινή μα και ανυπέρβλητη λέξη, που δεν περίμεναν να δουν τι κάνει η εποχή τους για αυτούς μα τι έπρεπε να κάνουν εκείνοι για την εποχή τους.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του οι «συνθέτες είναι φίλοι μας»;

Μα από την ανάγκη φυσικά, όπως και κάθε ιδέα άλλωστε!

Την πρώτη φορά που συναντήθηκα με τον κ. Δαμιανό, εκδότη των Εκδόσεων 24 γράμματα, μου ζήτησε χαρακτηριστικά «όχι άλλο ένα κουαρτέτο».

Υπάρχει δυστυχώς ένα τεράστιο κενό στην μουσική, και όχι μόνο εκπαίδευσή μας, από τον τεμαχισμό και το υποδεκάμετρο που υπόκεινται αυτοί οι ζωντανοί μουσικοί οργανισμοί που είναι τα μουσικά κομμάτια από αρκετούς μας καθηγητές, ύστερα πρέπει να πλυθούμε στην Κασταλία πηγή να φορέσουμε τα ακριβότερά μας ρούχα για να πάμε στην χρυσοποίκιλτη αίθουσα και να ακούσουμε για 2 ώρες μία γλώσσα που κανείς δεν μας εξήγησε. Αποφασίσαμε, λοιπόν, με την αρωγή του κ. Δαμιανού αλλά και τους συναδέλφους μου στο κουαρτέτο ‘FourTe’ να γεμίσουμε αυτό το κενό.

Nα ξαναδώσουμε πίσω στους ανθρώπους την πρώτη τους γλώσσα, τη γλώσσα της μουσικής.

Αναφέρατε το κουαρτέτο ‘’FourTe’’, μιλήστε μας για αυτό.

Καταρχάς, το κουαρτέτο εγχόρδων είναι η τελειότερη ενόργανη αντιπροσώπευση των ανθρωπίνων φωνών. Οι εξαίρετές μου συνάδελφοι είναι η Κωνσταντίνα Μπάλα στο βιολί, η Ισαβέλλα Χατζηιωάννου στη βιόλα και η Μυρτώ Ξηρουχάκη στο τσέλο.

Κοινά ιδανικά μα και ανησυχίες και προβληματισμοί μας έφεραν κοντά, για εμάς το εκάστοτε όργανο είναι αυτό που λέει η λέξη, ένα όργανο, ένα μέσο για κάτι μεγαλύτερο, την Μουσική, μα ακόμη και εκείνη είναι ένα όργανο για κάτι μεγαλύτερο, την Ζωή, ίσως και η Ζωή να είναι με την σειρά της όργανο για κάτι μεγαλύτερο αλλά αυτή η συνέχεια είναι ένα ισόβιο μυστήριο.

Προσπαθούμε να μάθουμε τους ανθρώπους να αγαπήσουν την μουσική και εκείνη με την σειρά της θα τους μάθει να αγαπούν την ζωή.

Η μουσική διδασκόταν υποχρεωτικά στους αρχαίους καιρούς, δεν ήταν υποχρεωτικό να γίνεις επαγγελματίας, αλλά όποια τέχνη και να ακολουθούσες η μουσική έδινε αυτή την ένωση, τον αρμό, την αρμονία που δένει ολόκληρο το σύμπαν.

Έτσι έχουμε τον Πυθαγόρα να μιλά για την μουσική των πλανητών (λόγω της επαναληπτικότητας της τροχιάς τους δημιουργείται ένα κύμα, άρα και μουσική), ο Κομφούκιος μας λέει πως η μουσική είναι ο ανθός του ήθους μιας κοινωνίας, ο Αϊνστάιν ως βιολιστής παραδέχεται πως ο Μότσαρτ έχει κατανοήσει το σύμπαν.

Η ύπαρξη του κουαρτέτου μας είναι να προσφέρει αυτή την γνώση που προσφέρει η ίδια η μουσική, γιατί η ίδια η μουσική είναι γνώση.

Πού μπορούμε να σας ακούσουμε;

Η προσεχή μας εμφάνιση είναι στον Πολυχώρο των Εκδόσεων ‘24 γράμματα’ όπου θα παρουσιάσουμε την παράστασή μας, αλλά και το βιβλίο «Οι συνθέτες είναι φίλοι μας» όπου μέσα του θα βρείτε μια πιο προσιτή και κατανοητή προσέγγιση όλων αυτών των αειθαλών συνθετών και των συνθέσεών τους.

Σχετικά με την Παράσταση:

Πολυχώρος «24 γράμματα» Λεωφ. Πεντέλης 77, Χαλάνδρι , 1ος όροφος, εμπορικό κέντρο Ερμείον.

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18.00

Παράσταση και παρουσίαση του βιβλίου «Οι συνθέτες είναι φίλοι μας» του Ηλία Γυφτονικολού

Κουαρτέτο εγχόρδων ‘FourTe’
Ηλίας Γυφτονικολός – βιολί
Κωνσταντίνα Μπάλλα – βιολί
Ισαβέλλα Χατζηιωάννου – βιόλα
Μυρτώ Ξηρουχάκη – βιολοντσέλο

Σχετικά με το βιβλίο:

Το βιβλίο “οι συνθέτες είναι φίλοι μας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και on line.

 

Σχόλια

Exit mobile version