Μετά τις Ethelon Days 2018 δεν μπορείς να γυρίσεις στις normal days!
Το Ethelon Day 2018 κάλυψε η αναγνώστρια μας Έλενα Παρδάλη.
Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, που ήταν η πρώτη μέρα του συνεδρίου, συναντηθήκαμε στο χώρο του Impact Hub Athens στο Ψυρρή, ένας φιλόξενος χώρος διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να αποπνέει ζεστασιά και άνεση για να γνωριστούμε και να αλληλεπιδράσουμε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
Μπορείς να μάθεις όσα προηγήθηκαν εδώ!
Σοφία Καμπούρη
Επόμενη ομιλήτρια είναι η κ. Σοφία Καμπούρη, σύμβουλος επαγγελματικής σταδιοδρομίας του Deree, η οποία μας μιλάει για την επαγγελματική μας ταυτότητα. Μας επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης ενός οράματος το οποίο θα δίνει νόημα στις επιλογές που κάνουμε. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να μας καθορίζουν τα στατιστικά καθώς αυτά εμείς τα διαμορφώνουμε.
Έπειτα, μας κάνει την εξής ερώτηση, «τι είναι επάγγελμα;» Μα το επάγγελμα, προέρχεται από το ρήμα επαγγέλλομαι=υπόσχομαι. Επομένως είναι μια υπόσχεση που όλοι οφείλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας ότι θα είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία.
Αίγλη Ζέλλου και Φωτεινή Μπίνιου
Κάπως έτσι περνάμε στην κ. Αίγλη Ζέλλου, παιδίατρος, και την κ. Φωτεινή Μπίνιου η οποία είναι υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Axion Hellas, όπου σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που διαμένουν στις απομακρυσμένες ή ακριτικές περιοχές την νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδος και δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υποδομές υγείας και εκπαίδευσης.
Είναι εμφανές ότι ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα και μπορεί να σε φτάσει παντού, αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τον σκοπό και στόχο του The tipping point in education με την Αμαλία Κωνσταντοπούλου, η οποία μας εξηγεί τι ακριβώς κάνει η συγκεκριμένη μη κερδοσκοπική εταιρεία. Αλλάζει βιωματικά έναν μαθητή, μια τάξη, μια κοινωνία, ένα σχολείο. Πώς;
Δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή που βρίσκεται ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδος να ανακαλύπτει νέους ορίζοντες σε επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο καθοδηγούμενος από μέντορες, οι οποίοι βοηθούν και συμβουλεύουν τον μαθητή για οποιαδήποτε απορία έχουν. Φανταστικά νέα για έναν μαθητή!
Αλέξανδρος Θεοδωρίδης
Την σκηνή διαδέχεται ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης ο οποίος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Μπορούμε», που έχει ως στόχο την διάσωση και προσφορά φαγητού. Μας μιλάει για metathesiophobia, τον φόβο δηλαδή του να βγαίνεις από την ζώνη ασφαλείας σου και να κάνεις αλλαγές δοκιμάζοντας περιβάλλοντα που μπορεί να μην προσφέρουν το 100% της σιγουριάς. Όμως εκεί ακριβώς βρίσκεται και το νόημα που καθορίζει το changemaking.
Θάλεια Ρίζου
Για changemakerXchange μας μιλάει και η Θάλεια Ρίζου, ιδρύτρια του οργανισμού Youthnest. Η Θάλεια ξεκινάει την παρουσίαση της με την εξής δήλωση: Αμφισβήτησε με κριτική σκέψη. Τόσο ηχηρό και μεστό μήνυμα.
Επισημαίνει το πάθος και το κίνητρο ως απαραίτητα εργαλεία στο μονοπάτι που επιλέγει ο καθένας να διανύσει. Ακόμη, μας προτρέπει να σκεφτούμε συστημικά και να δράσουμε έξυπνα με πυξίδα την περιέργεια που σε οδηγεί σε νέους δρόμους.
Μας αναφέρει ότι η μάθηση είναι δια βίου γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε να εκτεθούμε. Αντιθέτως! «Μοιραστείτε, προσαρμοστείτε, αναζητήστε feedback» παροτρύνει.
Νίκος Κιούσης
Την διαδέχεται ο Νίκος Κιούσης από το Let’s do it Greece που σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας. Μας προτρέπει να γίνουμε η αλλαγή που περιμένουμε και ο ίδιος αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, του πόσο σημαντικό είναι να έχεις όραμα και όνειρα τα οποία ξεκίνησαν από την συμμετοχή σε περιβαλλοντικές ομάδες στο σχολείο και συνεχίζονται αγκαλιάζοντας ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που μοιράζονται μαζί του κοινό όραμα και στάση ζωής.
Jonathas Barreto
Ο Jonathas Barreto εργάζεται ως Senior Director στον οργανισμό Points of Light και αναδεικνύει την αξία του εθελοντισμού υπό το πρίσμα ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο από τη στιγμή που υπάρχει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο και επιλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Διάνα Βουτυράκου
Η Διάνα Βουτυράκου από την άλλη, Ολυμπιονίκης ρομποτικής και ιδρύτρια της ΜΚΟ Unique Minds, στοχεύει σε κάτι που είναι αξιοσημείωτο. Γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα σε σχολείο και πανεπιστήμιο παρέχοντας επαγγελματικό προσανατολισμό για επιλογές που δεν βασίζονται στην τύχη και στο περίπου αλλά στην κατανόηση του αντικειμένου σπουδών που θα επιλέξει ο εκάστοτε μαθητής μέσω βιωματικών workshops, ώστε να γίνει ο αυριανός ενεργός φοιτητής και συνάμα πολίτης.
Κωνσταντίνος Σαμαράς
Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, εργάζεται στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για παιδιά και νέους και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα εξοικείωσης με την αναπηρία και την διαφορετικότητα. Ο ίδιος, είναι κωφός από βρέφος και μας μιλάει για το ρόλο και τη σημασία του σχολείου στο να διαμορφώσει προσωπικότητες που σέβονται την διαφορετικότητα αναδεικνύοντας την σημασία της μοναδικότητας που έχει ο καθένας, εισάγοντας την έννοια της κοινωνικής αποδοχής και της ισότητας.
Κωσταπάνος Μηλιαρέσης
Η μέρα ρίχνει αυλαία με τον Κωσταπάνο Μηλιαρέση, γενικό διευθυντή και συνιδρυτή της Ethelon, ο οποίος μοιράζεται μαζί μας ένα αγαπημένο του απόφθεγμα, το ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι η σιγουριά.
Αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι όταν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση επιλέγοντας κάτι, στο μυαλό μας υπάρχει τόσο ο φόβος της αποτυχίας όσο και ο φόβος της μη τελειότητας. Επομένως, ο μόνος τρόπος για να επιλέξουμε τον δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι να κάνουμε αυτό που μας γεμίζει και μας κάνει χαρούμενους.
Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι μας μαθαίνει το πόσο πιο μακριά μπορείς να φτάσεις άμα συνεργαστείς αντί να ανταγωνιστείς, αναδεικνύοντας τη σημασία της ομαδικότητας αλλά και την θεραπευτική αξία της αγκαλιάς.
Έχει φτάσει βράδυ, οι ομιλίες τελείωσαν, το μυαλό όμως ενεργοποιείται καθώς υπάρχει απεριόριστη τροφή για σκέψη και παρόλο που η κούραση είναι εμφανής, είναι τόσο γλυκιά που αμέσως μαλακώνει.
Ξημερώνει πρωί Κυριακής, και είμαστε όλοι έτοιμοι, ΜΚΟ, εταιρείες και εθελοντές να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη μέσα από 4 κοινωνικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα.
Στην Βαρβάκειο στήνεται κοινωνικό μαγείρεμα Cooking for Good σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Steps όπου με το πιο λαμπρό μας χαμόγελο προσφέρουμε συσσίτιο στους 300 ωφελούμενους.
Ταυτόχρονα, στο Impact Hub Athens γίνεται Health Session από την Ελληνική εταιρεία καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, καθώς μαθαίνουμε τις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών όπως και το αν είμαστε συμβατοί δότες μυελού των οστών με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδος.
Παράλληλα στους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας κάνουμε καταγραφή κοινωνικών προβλημάτων και δυνατό brainstorming γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Changemaking λοιπόν, περνώντας από την θεωρία στην πράξη.
Στο Μεταξουργείο νιώθουμε τα χρώματα καθώς η ομάδα έχει αναλάβει την ανάπλαση του εσωτερικού χώρου της Δομής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. Εκεί βάφουμε τοίχους και πόρτες κάνοντας τη διάθεση των παιδιών που μένουν εκεί πιο πολύχρωμη. Επιστρέφοντας πίσω, μοιραζόμαστε εμπειρίες, εντυπώσεις και συναισθήματα παρατηρώντας ότι η αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς είναι ανυπέρβλητη.
Ακολουθεί το session της Living Library, που όπως χαρακτηριστικά λέει και το όνομα του μια ζωντανή βιβλιοθήκη των ανθρώπων της Ethelon οι οποίοι μοιράζονται το τι κάνουν και τι είναι αυτό που τους γεμίζει και τους κινητοποιεί να γίνονται καθημερινά καλύτεροι. Μαθαίνουμε για εταιρικό εθελοντισμό, συντονισμό εθελοντών, corporate management και λαμβάνουμε ερεθίσματα και ιδέες για προσωπική εξέλιξη και δυνητικές ομαδικές συνεργασίες.
Μετά από όλα αυτά, φίλε αναγνώστη κατάλαβες ποια είναι η πολυπόθητη Generation V. Είναι εγώ, εσύ, αυτός-η, εμείς που δεν μένουμε στα λόγια αλλά περνάμε στις πράξεις. Είναι η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη και δίνει λύσεις στα προβλήματα γύρω της, σεβόμενη τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την διαφορετικότητα. Όλοι μας ανεξαρτήτου ηλικίας, ιδιότητας, ταυτότητας, φύλου, χρώματος μπορούμε να είμαστε αυτή η γενιά. ΑΡΚΕΙ να το θέλουμε!
Οι ethelon days ήταν μια ένεση ντοπαμίνης που οι παρενέργειες τους θα μας μείνουν αξέχαστες. Λένε ότι όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, τα πολύ ωραία όμως συνεχίζονται.
Σ’ ευχαριστούμε πολύ Ethelon!