Site icon Frapress

Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ συναντά μουσικά τον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν

Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Κυριακή 4 Νοεμβρίου, ώρα 11.30 π.μ.

Χώρος τεχνών ΄ΤΡΙΑΝΟΝ’,  Κορδιγκτώνος 21 & Πατησίων, (Μετρό ΒΙΚΤΩΡΙΑ)

Η είσοδος ελεύθερη

Φοίβος Παπαδόπουλος: Preludio pomposo et espressivo

Πρόκειται για μια μικρή εισαγωγή γραμμένη σε παραδοσιακό ύφος που έχει σκοπό να αναδείξει τις ομάδες οργάνων της ορχήστρας. Η αρμονική της βάση έχει αναφορές στον Μπετόβεν και όχι μόνο. Θεματικά εμφανίζονται δύο μουσικές ιδέες, όπου η μία εκφράζει την γραμμικότητα της κίνησης και η άλλη την κυκλικότητα. Οι δύο αυτές ιδέες συμπλέκονται μεταξύ τους σε ένα ενιαίο σύνολο.

Λ.Β. Μπετόβεν:

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα (Αυτοκρατορικό) – 5η Συμφωνία σε ντο ελάσσονα. Δύο εμβληματικά έργα αντάξια της φήμης του μεγάλου συνθέτη.

Το 5ο κοντσέρτο ήταν το τελευταίο που έγραψε ο Μπετόβεν και  η πρώτη του εκτέλεση πραγματοποιήθηκε το 1811. Η επωνυμία «Αυτοκρατορικό» δόθηκε από τον Άγγλο εκδότη της παρτιτούρας, αλλά θα λέγαμε ότι είναι απόλυτα εύστοχο, περιγράφοντας ένα μεγαλοπρεπές έργο όπου το πιάνο και η ορχήστρα συμμετέχουν ισότιμα σε ένα τιτάνιο  ανταγωνισμό.

Σολίστ στο πιάνο είναι ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος.

Η 5η συμφωνία παίχτηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1808 πριν από 210 χρόνια. Από τότε έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της κλασσικής μουσικής παγκοσμίως. Πλήθος από αναλύσεις και εικασίες έχουν γραφτεί σχετικά με τον συμβολισμό του έργου και τις μύχιες  σκέψεις του Μπετόβεν. Πάντως γνωρίζουμε ότι την εποχή που το έγραφε, ο συνθέτης άρχιζε να προσβάλλεται από την ασθένεια που θα τον οδηγούσε στην απόλυτη κώφωση. Παράλληλα την συγκεκριμένη περίοδο γινόντουσαν οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι και το 1805 η κατοχή της Βιέννης από τα γαλλικά στρατεύματα.

Οι επιρροές της εσωτερικής του διάθεσης και της επικαιρότητας της εποχής μετουσιώθηκαν σε ένα εμβληματικό έργο όπου η αναμέτρηση του ανθρώπου με την μοίρα και το πεπρωμένο θα τον οδηγήσει στην τελική νίκη.

Λίγα λόγια για τους Καλλιτέχνες:

Φοίβος Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στην Ελλάδα.

Συνέχισε σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στην ανώτατη τάξη διεύθυνσης της Ecole Normale  στο Παρίσι. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια, διεύθυνσης ορχήστρας, σύνθεσης και ερμηνείας με τους P. Boulez, Y. Menuhin, K. Stockhausen, Chr. Ludwig.

Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – τμήμα  Διοίκησης Επιχειρήσεων. Έχει δώσει πλήθος από συναυλίες και παραστάσεις όπερας, χορωδιακής και συμφωνικής μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίδρυσε και διηύθυνε το Ορχηστρικό Σύνολο «Έμφασις».

Συμμετείχε ως αρχιμουσικός στο σύνολο σύγχρονης μουσικής Altera Musica, παρουσιάζοντας και ηχογραφώντας κυρίως έργα νέων συνθέτων. Υπήρξε συνεργαζόμενος μαέστρος της «International Balkan Youth Symphony Orchestra» (Σόφια). Ίδρυσε και διηύθυνε από το 2000 την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννίνων.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και  σύνθεση.

Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί. Με υποτροφία του Ιδρύματος “Λ. Βουδούρη” σπούδασε στην Κολωνία απ’ όπου πήρε το δίπλωμα σολίστ με άριστα. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Royal Scottish Academy of Music and Drama, που οδήγησαν στον τίτλο Master in Performance.

Εκπροσώπησε επανειλημμένα την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις (Αλγέρι, Βερολίνο, Λουξεμβούργο, Νόβισαντ κ.ά.). Το 1999 διακρίθηκε στο Governor’s Recital Prize Competition στη Γλασκώβη και βραβεύθηκε στο διεθνή διαγωνισμό Grand Konzerteum ‘99. Το 2002 βραβεύθηκε με το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου “Γ. Θυμής”.

Οι εμφανίσεις του σε αίθουσες όπως τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Centre Cultural Portugal Paris, το Κendal Town Hall, το Wells Concert Hall, το Musashino Center Tokyo, καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνή φεστιβάλ απέσπασαν θερμές κριτικές.

Σαν σολίστ συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Apollon Orchestra Berlin, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης , τη Συμφωνική Ορχήστρα RSAMD, την Ορχήστρα εγχόρδων της ΕΛΣ, την Ορχήστρα Contra Tempo την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Αικατερίνη Παπαθανασίου

Σπουδαία πιανίστα στην νεανική της ηλικία και φιλόμουση μέχρι το τέλος της ζωής της.

H συναυλία είναι στη μνήμη της Αικατερίνης Παπαθανασίου.

Σχόλια

Exit mobile version