Η πρωτότυπη σειρά του Netflix “American Vandal” επέστρεψε για μια δεύτερη σεζόν και το αποτέλεσμα μόνο σκ*τα δεν ήταν!
Κάποιος πιο πονηρεμένος από εμένα θα έλεγε πως ο μόνος σκοπός που γράφω αυτό το άρθρο είναι για να κάνω λογοπαίγνια με κακάκια. Όχι, δεν σκοπεύω να κάνω αυτό. Αντιθέτως θα σας προτείνω να δείτε μια από τις πιο περίεργα καλές κωμικές – εγκληματικές σειρές που είδα τις τελευταίες μέρες, τη σειρά του Netflix “American Vandal“. 💩
Για όσους δεν ξέρουν (μαζί σε αυτούς και εμένα) το “American Vandal” που κυκλοφόρησε το 2017, είναι μια mockumentary σειρά τύπου “Making of a Murderer”, στην οποία δύο νεαροί ντετέκτιβ (;) προσπαθούν να ανακαλύψουν σχολικά εγκλήματα.
Στη πρώτη σεζόν οι δύο πρωταγωνιστές ο Peter (Tyler Alvarez) και ο Sam (Griffin Gluck), προσπαθούν να εξιχνιάσουν το ποιος ζωγράφισε σε 27 αμάξια καθηγητών κόκκινα πέη. O τελειόφοιτος Dylan, που είναι ο κλόουν του σχολείου τρώει απόβολή, επειδή όλοι τον θεωρούσαν ένοχο, ωστόσο εκείνος ισχυρίζεται πως είναι αθώός. Έτσι, χωρίς πολλά πολλά οι δύο μαθητές προσπαθούν μέσω του ντοκιμαντέρ να αποδείξουν την αθωότητα του συμμαθητή τους.
Και αυτό μας φέρνει και στη δεύτερη σεζόν, με το βίντεο μιας φάρσας οπού όλοι χ*ζονται πάνω τους να γίνεται viral. (Και στη σειρά αλλά και στα πραγματικά social media, καθώς έχω δει και μερικές κοινοποιήσεις). Τέχνη, όχι αστεία.
Όταν είδα το τρείλερ στο Netflix είχα σκαλώσει απίστευτα με το γεγονός πως φαινόταν σαν σοβαρή σειρά, αλλά είχε ως θέμα τα κακάκια. Προφανώς και έκατσα και το είδα σε ένα τριήμερο, αφού αποτελείται από 8 επεισόδια διάρκειας 30 λεπτών. Και το αποτέλεσμα με άφησε ικανοποιημένο, καθώς η σειρά ήταν πολύ καλύτερη απ’ ότι περίμενα.
Όλη η σειρά είναι δημιουργημένη σε στιλ ντοκιμαντέρ, με χαρακτήρες να λένε τις μαρτυρίες τους on camera με απόλυτη σοβαροφάνεια και να προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Όλα αυτά χωρίς να έχει ιδιαίτερα κωμικά αστεία και gags, κάνοντας τη σειρά να μοιάζει περισσότερο με εγκληματική παρά κωμική (και ας μιλάει για σκ*τα).
Μέσω της σειράς διακωμωδούνται τα εφηβικά στερεότυπα του αμερικάνικου λυκείου, με τους αθλητές και τους σπασίκλες και τις μαζορέτες, αλλά ακόμα περισσότερο η σχέση των νέων με τα social media, τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο στη σειρά, καθώς όλα περιτριγυρίζονται γύρω από αυτά.
Η σειρά εκτός από αστεία με κακάκια, σχολιάζεί την κοινωνική απομόνωση, την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και των social media τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς και την πρωτόγονη ανάγκη για ανθρώπινη επαφή.
Παρόλ’ αυτά δεν γίνεται Black Mirror (στιλ: ααα η τεχνολογία είναι κακή πρόβατα ιεεεε), αλλά πραγματικά προσπαθεί να προβάλει με ρεαλιστικό τρόπο την καθημερινότητα των νέων και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνολογία στη ζωή τους ως “μια δεύτερη προσωπικότητα”.
Ο τρόπος με τον οποίο οι δύο μαθητές προσπαθούν να λύσουν τα εγκλήματα θα σε καθηλώσει. Το να βρεθεί η ταυτότητα του Κουραδοφόρου είναι πιο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται και πραγματικά σε κάποια φάση θα ξεχάσεις το ότι η σειρά υποτίθεται πως είναι παρώδια και θα δεις πως είναι μια πολύ καλή σειρά μυστηρίου.
Είναι μια σειρά που μιλάει για σκ*τα, αλλά μόνο σκ*τα δεν είναι. 💩