Site icon Frapress

Ελληνικές μπύρες: 8 μπύρες με Ελληνική ταυτότητα, απίθανη γεύση και για όλα τα γούστα

μπύρα

Η Ελληνική μπύρα κερδίζει όλο και πιο πολύ κόσμο. Εσύ ακόμη να την ανακαλύψεις;

Ζητώ κατανόηση και επιείκεια. Ποτέ δεν ήμουν φαν της μπύρας και ούτε νομίζω πως θα γίνω. Γενικά δεν είμαι καθόλου φαν του αλκοόλ. Αλλά διάλεξα αυτό το άρθρο ώστε να μπορέσω να μάθω τα μικρά μυστικά της. Απολαύστε εεε διαβάστε υπεύθυνα.

1. Μπύρα Χίου

Δύο φίλοι, ο Μάνος και ο Ιάκωβος αποφάσισαν το καλοκαίρι του 2010 να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της μικροζυθοποιίας με αποτέλεσμα την «Ζυθοποιία Χίου».
Το 2011 διαμορφώνουν τον χώρο τους στην περιοχή του Κάμπου της Χίου. Το 2012 ξεκίνησε δειλά-δειλά η εμφιάλωση και η παραγωγή της μπύρας Χίου, η οποία αποτέλεσε κάτι το διαφορετικό για την τοπική αγορά.

Εμφιαλώνεται πάντα αφιλτράριστη και απαστερίωτη για να διατηρεί όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μπύρας. Επιπλέον, αρκετά μαγαζιά της Χίου την προτιμούν όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και από Σεπτέμβριο, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για «εξαγωγή» σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον στον κατάλογο προστέθηκε και η Smoked Robust Porter, η οποία ξετρέλανε τον κόσμο με την γεύση της. Μία μπύρα από εξαιρετικές ποικιλίες καβουρδισμένης και καραμελωμένης βύνης. Αξίζει να δοκιμαστεί έστω μια φορά.

Το 2017 κάνουν την έκπληξη και προσθέτουν στην παραγωγή του την Chios beer bbq. Μία μπύρα με αρκετά έντονη καπνιστή γεύση. Σε αντίθεση με την κλασσική του μπύρα που έχει ξανθοκίτρινο χρώμα και λευκό αφρό και η γεύση της είναι αρκετά φρουτώδης η οποία έρχεται σε αντίθεση με την διακριτική της πικράδα.

Πίνεται σαν νερό πιστέψε με!

2. Mary Rose

Ελληνική μπύρα με την βούλα «που λέμε». Η Mary Rose παρασκευάζεται με βάση μια αγγλική συνταγή εμπνευσμένη από το ομώνυμο θρυλικό πλοίο του βασιλικού στόλου της Αγγλίας, το οποίο δημιουργήθηκε από τον περίφημο βασιλιά Ερρίκο Η’.

Το πλοίο πήρε το όνομα Mary Rose από τον ίδιο τον βασιλιά, ο οποίος έδωσε το όνομα της αδερφής του Mary στην οποία είχε ιδιαίτερη αγάπη και το προσωνύμιο Rose μιας και το ρόδο ήταν το σύμβολο-έμβλημα της βασιλικής οικογενείας.

Η βραβευμένη ελληνική μπύρα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΟΚ Athens με το μικροζυθοποιείο της Septem στην Εύβοια. Η Mary Rose είναι μια απολαυστική κόκκινη μπύρα αγγλικού τύπου με γεύση φρούτων και καραμέλας.

Θα ξετρελαθείς αν πιεις!

 

3. Νήσος (προτεινόμενη από έναν άγνωστο)

Να και τα όμορφα νησιά μας με τις παραγωγές τους. Η πανέμορφη Τήνος παράγει σε μικροζυθοποιία την δική της υπέροχη μπύρα.

Μικρής παραγωγής, οι μπύρες ΝΗΣΟΣ παράγονται από κορυφαίες πρώτες ύλες έχουν πλούσια γεύση και προσφέρονται απαστερίωτες και φρέσκιες, με τη μέγιστη δυνατή γεύση.

Μιλάμε για τέσσερις διαφορετικές γεύσεις:

ΝΗΣΟΣ Pilsner: Χρυσοχάλκινο χρώμα, με μια εσάνς πιπεριού και βοτάνων, σου αφήνει μια δροσιστική και γλυκιά γεύση.

ΝΗΣΟΣ Βιολογική: Χρυσή με ελαφρώς λευκό αφρό. Αρκετά ελαφριά και ευκολόπιοτη.

7 Μποφόρ: Το 7 υποδηλώνει την περιεκτικότητα του αλκοόλ. Σκουρόχρωμη με άρωμα σοκολάτα και καραμέλας. Παρ όλα αυτά γλυκιά δεν την λες.

ΝΗΣΟΣ ΘΟΛΗ: Θολή βεβαίως-βεβαίως, αρκετά πικρή (τέλος πάντων) και έντονα αρωματική. Αν σου αρέσουν τα πικρά δοκίμασε την.

FYI: Και έτσι για το κουτσομπολιό, τις μπύρες Νήσος τις έχει ο Αλέξανδρος Κουρής, άνθρωπος της επικοινωνίας και του marketing, με μεγάλη εμπειρία στους χώρους των τροφίμων, μαζί με την σύντροφό του Μάγια Τσόκλη.

 

4. Τhe Donkey

Εντάξει… Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι θα υπήρχε μπύρα με το όνομα «Ο  Γάιδαρος». Και όμως για μια ακόμη φορά διαψεύδομαι «damn!». Στην Σαντορίνη ένα αρκετά τρελό και πολυπολιτισμικό παρεάκι δημιουργεί το 2014 την δική του μικροζυθοποιία.

Χρησιμοποιώντας το νερό της ηφαιστειακής γης, σε συνδυασμό με εξαιρετικής ποιότητας βύνη από τη Γερμανία και την Αυστρία, σπάνια είδη λυκίσκου από τη Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον των ΗΠΑ, την Τσεχία, τη Σλοβενία και με μαγιές από το Βέλγιο και την Αμερική, καταφέρνουν να παράγουν δύο μοναδικές μπύρες. Τον Κόκκινο και τον Κίτρινο Γάιδαρο.

Ε-ε-ερχεται…

Ο «Κίτρινος Γάιδαρος», συνδυάζει μοναδικά τα εκχυλίσματα εσπεριδοειδών και εμπλουτίζει τη μπύρα με φυσικά αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά στοιχεία. Από την άλλη, η ελαφρώς πικρή του γεύση, βελτιώνει τη συνολική γεύση.

Ο «Κόκκινος Γάιδαρος» και από το όνομα καταλαβαίνουμε ότι θα είναι μια αρκετά σκούρα χρωματικά μπύρα «done» καστανή για την ακρίβεια. Η γεύση της είναι φρουτώδης και σε προκαλεί να την δοκιμάσεις.

5. Brink’s

To 2001 η Κρητική αυτή μπύρα κάνει την εμφάνιση της με όχι μεγάλη επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά, το 2003 γίνεται το θαύμα και η παραγωγή αυξάνεται. Η Brink’s σαν μπύρα που σέβεται τον εαυτό της, βγαίνει σε ξανθιά και μαύρη γιατί θέλει να καλύπτει όλα τα γούστα. Και τα δυο είδη μπύρα είναι αφιλτράριστα και έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Η Brink’s ακολουθεί πιστά τον Γερμανικό νόμο του 1516 περί «καθαριότητας μπύρας». Γι’ αυτό και περιέχει μόνο νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά (βιολογικής καλλιέργειας παρακαλώ). Και το πιο σημαντικό; Μπορεί να αντέξει στο ψυγείο έως και τέσσερις μήνες.

Εσύ ακόμη να την δοκιμάσεις:

 

 

6. Blue Island

Αναρωτιέσαι τι είναι το «Blue Island»; Σίγουρα όχι κάποιο μαγευτικό νησί, αλλά μια απολαυστική μπύρα η οποία παράγεται από την ζυθοποιία Αταλάντης «aka ΕΖΑ».

Η ΕΖΑ μας ξαφνιάζει και μας παρουσιάζει την πρώτη καθαρά καλοκαιρινή μπύρα, την «Blue Island» η οποία αποτελεί το νέο της δημιούργημα. Είναι ακριβώς αυτό που λες: «Θέλω κάτι να δροσιστώ και να ξεδιψάσω». Και η ΕΖΑ ακούγοντας την επιθυμία σου, σου το  προσφέρει απλόχερα.

H Blue Island, είναι ένα υψηλής ποιότητας προϊόν καθώς παρασκευάζεται από ποιοτικά ανώτερα υλικά και αρωματικό λυκίσκο που της χαρίζει το ασύγκριτο άρωμα της.

Προσφέρεται σε τέσσερις ξεχωριστές. Την «Blue Island» σε διάφανη φιάλη με το χαρακτηριστικό άρωμα λυκίσκου, την «Blue Island Fizzy Lemon Radler» με φυσικό χυμό λεμονιού, την «Blue Island Pink Grapefruit Radler» με γεύση ροζ γκρέιπ-φρουτ και την «Blue Island Pear Delight Malt», χωρίς αλκοόλ για απόλαυση χωρίς τύψεις (αυτή πίνω και εγώ σαν γνήσια μη μπυρού).

7. Θήτα-Ζήτα

Ονόματα που σίγουρα σου μένουν στο μυαλό. Η Θεσσαλική ζυθοποιία δεν θα μπορούσε να είναι εκτός και έτσι κάνει το θαύμα της. Το 2013 η Θεσσαλική ζυθοποιία ανοίγει τις πύλες της και προσφέρει απλόχερα την μπύρα της. Τα ονόματα πρωτάκουστα αλλά και πολύ πιασάρικα.

‘Εχουμε και λέμε:

Θήτα: Μπύρα με καθαρή γεύση και οσμή, δροσιστική με κρυστάλλινη ξανθιά όψη.

Ζήτα: Μπύρα ιδιαίτερα αρωματική, με μία μικρή δόση πικράδας, αλλά και ταυτόχρονα δροσιστική.

Εσύ διαλέγεις Ζήτα-Θήτα!

8. Voreia Beer

Ναι! Το όνομά της την προδίδει και ο νους μας πηγαίνει κάπου βόρεια. Αλλά πόσο βόρεια επιτέλους; Μέχρι τις Σέρρες! Εδώ είναι η ζυθοποιία voreia. Η Ελληνική αυτή ζυθοποιία, η οποία δεν λειτουργεί και πάρα πολλά χρόνια, έχει καταφέρει να παράγει έξι γευστικές και απολαυστικές μπύρες φρέσκες και μη παστεριωμένες.

Voreia Pilsner: Ξανθιά και γοητευτική με άρωμα λουλουδιών και εσπεριδοειδών και ελάχιστα πικρή.

Voreia Summer Ale: Έλα ξανθιά μου καλοκαιρινή μπυρίτσα. Με αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών.

Voreia Wit Beer: Ξανθιά όπως μας αρέσει, φρουτώδης και απίστευτα γλυκιά. Την θέλω!

Voreia Stout Beer: Να τες και οι καστανές! Συνδυασμός σοκολάτας, καραμέλας και καφέ με γλυκιά γεύση (να την φας στο ποτήρι).

Voreia India Pale Ale: Διαφανές θα το έλεγα το χρώμα, με βoτανικά αρώματα και μια τζούρα γκρέιπ-φρουτ.

Voreia Smoked Amber Ale: Καφέ προς ημιδιαφανές χρώμα. Με έντονη γεύση ψημένης καραμέλας, ψωμί και μπέικον (what??). Είναι και γλυκόπικρη για τους λάτρεις (για μένα not).

Γνώρισέ τες!

 

Σχόλια

Exit mobile version