Στις 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η συναυλία των Iron Maiden στο χώρο του Terra Vibe Park στη Μαλακάσα, στα πλαίσια του Rockwave Festival 2018. Το συγκρότημα, 30 χρόνια μετά την πρώτη του συναυλία στη χώρα μας, επέστρεψε για να συγκλονίσει τη metal κοινότητα με μία “epic” εμφάνιση.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή…

Πλήθος κόσμου συνέρρεε από την προηγούμενη ακόμα ημέρα για να ακούσει μεγάλα ονόματα της μουσικής αυτής σκηνής, όπως για παράδειγμα τους Judas Priests, headliners της προηγούμενης ημέρας, με τους περισσότερους να έχουν εξασφαλίσει ένα εισιτήριο διημέρου. Φτάνοντας στη Μαλακάσα μπορούσε κανείς να δει αμέτρητα αυτοκίνητα και χιλιάδες κόσμο να οδοιπορεί προς τον συναυλιακό χώρο.

Φτάνοντας κατά τις 7 το απόγευμα, μπόρεσα να ακούσω το live των Tremonti και των Volbeat, support συγκροτήματα των headliners Iron Maiden, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί οι The Raven Age, οι Monument, οι Web και οι Rollin’ Dice.

Κατά τις 10 το βράδυ και με μία μικρή καθυστέρηση, εμφανίστηκαν στη σκηνή οι θρυλικοί Iron Maiden. Ο κόσμος εξακολουθούσε να συρρέει στο χώρο του Terra Vibe και κάποιοι βρίσκονταν ακόμη στα διόδια εξαιτίας της κίνησης, τη στιγμή που ο Bruce Dickinson καλησπέριζε το κοινό του, τους 36.οοο κατά προσέγγιση metal fans και ολόκληρη τη χώρα.

Μετά το intrο, ο Dickinson άρχισε να αλληλεπιδρά με το κοινό, να ευχαριστεί τους fans για την αγάπη και την υποστήριξη τους και να κάνει μικρά πολιτικά, θα έλεγα, σχόλια για γεγονότα του παρελθόντος αλλά και για σύγχρονα “glocal” ζητήματα.

Μάλιστα θέλοντας να ψέξουν οτιδήποτε κακό, ο Dickinson τόνισε πως οι φετινές συναυλίες τους, που υπάγονται στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία με τίτλο “The Legacy of the Beast”– βασισμένη στο video game των Iron Maiden- έχουν ως θεματική τον πόλεμο και όλα όσα σχετίζονται με αυτόν, κάτι που όντως φάνηκε και μέσα από το setlist, το οποίο περιείχε τα εξής κομμάτια:

Setlist:

 • “Doctor Doctor” (UFO , Phenomenon, 1974 – UFO Cover by Iron Maiden , 1996)
 • “Aces High” (Powerslave, 1984)
 • “Where Eagles Dare” (Piece of Mind, 1983)
 • “2 Minutes to Midnight” (Powerslave, 1984)
 • “The Clansman” (Virtual XI, 1998)
 • “The Trooper” (Piece of Mind, 1983)
 • “Revelations” (Piece of Mind, 1983)
 • “For the Greater Good of God” (A Matter of Life and Death, 2006)
 • “The Wicker Man” (Brave New World, 2000)
 • “Sign of the Cross” (The X Factor, 1995)
 • “Flight of Icarus” (Piece of Mind, 1983)
 • “Fear of the Dark” (Fear of the Dark, 1992)
 • “The Number of the Beast” (The Number of the Beast, 1982)
 • “Iron Maiden” (Iron Maiden – Debut Album, 1980)

Encore:

 • “The Evil That Men Do” (Seventh Son of a Seventh Son, 1988)
 • “Hallowed Be Thy Name” (The Number of the Beast, 1982)
 • “Run to the Hills” (The Number of the Beast, 1982)
 • “Always Look on the Bright Side of Life” (Monty Python)

Με τις πρώτες νότες του Dickinson και στο άκουσμα του πρώτου riff του Harris ο κόσμος άρχισε να παραληρεί, να φωνάζει το όνομα τους, να χειροκροτεί και να τραγουδά τους στίχους με πάθος, παρακολουθώντας τους βιρτουόζους καλλιτέχνες και επάξιους εκπροσώπους της heavy metal μουσικής σκηνής να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να δίνουν την ψυχή τους.

Και, εννοείται, το κατάφεραν!

Μέσα από ένα εξαιρετικό setlist και κομμάτια που σπάνια παίζονται live, μέσα από τη σκηνική παρουσία του συγκροτήματος, την άρτια εκτέλεση των κομματιών και τον κρυστάλλινο ήχο των οργάνων, την εναλλαγή σκηνικών σε κάθε τραγούδι και τη χρήση “props”, την εμφάνιση του Eddie κατά το άκουσμα του “The Trooper”, αλλά και τη θεατρική ερμηνεία, θα έλεγα, του Dickinson, το κοινό δεν άκουσε απλώς  metal κομμάτια, αλλά συνάμα παρακολούθησε μία ιστορία πολέμου να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Η συναυλία έκλεισε με ένα refrain του “Alexander The Great”, μετά από αίτημα του κοινού, το οποίο ερμήνευσε ο Dickinson acapella, μιας και δε συμπεριλαμβάνεται ποτέ στα setlist των live, δίνοντας έπειτα την υπόσχεση του για τη σύντομη επιστροφή του συγκροτήματος στην Ελλάδα.

Η συναυλία, παρά τις δυσκολίες, την ταλαιπωρία και τα όποια τεχνικά ζητήματα, ήταν όπως την περίμενα… Ο χώρος γέμισε με φανταστικές μελωδίες, με μία καταπληκτική, αγέραστη φωνή, συναισθήματα, εφηβικές αναμνήσεις και όνειρα.

Δεν μπορώ να το περιγράψω με μία λέξη αυτό που βίωσα, αλλά αν μου το ζητούσαν θα έλεγα ότι η συναυλία ήταν τουλάχιστον φαντασμαγορική και πολλά χρόνια μετά, όταν αυτή θα έχει γραφτεί στην ιστορία των μεγαλύτερων- και καλύτερων- metal συναυλιών όλων των εποχών, θα μπορώ να λέω ότι ήμουν κι εγώ εκεί!

Εσείς;

Σχόλια