Site icon Frapress

5+1 συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητές που πρέπει να λάβεις υπόψη!

Είναι γεγονός, πως η φοιτητική ζωή αποτελεί ορόσημο στη ζωή του κάθε απόφοιτου οποιασδήποτε σχολής! Εγώ προσωπικά, τη δική μου τη θυμάμαι, στιγμή προς στιγμή, σαν να ‘ταν χθες, κι ας πέρασε μόλις ένας χρόνος από τους τίτλους τέλους της!

Καινούρια πόλη, νέοι άνθρωποι, ένα σπίτι όλο δικό σου καθώς και πολλά άλλα ακόμη είναι μερικά από αυτά που όλοι εκτιμήσαμε στη διάρκεια των σπουδών μας. -Ααα και φυσικά η σχολή, οι εξεταστικές και το διάβασμα. Ντροπή μου, που τα παρέλειψα :p

Για, σένα, λοιπόν, πρωτοετή φοιτητή που η αξέχαστη αυτή περίοδος της ζωής σου μόλις ξεκινά, ετοιμάσαμε και σου παραθέτουμε κάποια βασικά tips που θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν και ως οδηγίες προς ναυτιλωμένους!


1η Βασική Συμβουλή

Καταρχάς, πριν επιλέξεις το αντικείμενο που θέλεις να σπουδάσεις, μπορείς πάντα να κάνεις μια έρευνα. Ψάξε και μελέτησε το πρόγραμμα σπουδών σε σχολές της επιλογής σου, διερεύνησε τις επαγγελματικές προοπτικές τους και μάθε για την αποκατάσταση που προσφέρει κάθε μια από αυτές.

Αν είσαι τυχερός και οι σχολές προτίμησης σου βρίσκονται στη πόλη όπου διαμένεις μπορείς άνετα να επισκεφτείς κάποιο από τα μαθήματα του προγράμματος, να κρατήσεις σημειώσεις καθώς και να ρωτήσεις καθηγητές και φοιτητές για κάθε σχετική απορία σου.

Αν πάλι, η σχολή της επιλογής σου βρίσκεται αρκετά μακρυά για μια δια ζώσης επίσκεψη, μην στεναχωριέσαι γιατί υπάρχει και η εναλλακτική λύση που λέγεται ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Με ένα search στο site της κάθε σχολής ή στη σελίδα του κάθε τμήματος στο facebook και με ένα Mail στη γραμματεία του τμήματος μπορείς μέσα σε λίγα λεπτά να ενημερωθείς για ό τι σε απασχολεί.

 


2η Βασική Συμβουλή

Το πρώτο πράγμα που θα σε συμβούλευα να κάνεις αγαπητέ φοιτητή με το που πατήσεις το πόδι σου στη πόλη όπου πέρασες είναι να κρατήσεις τις αποστάσεις σου από τις κομματικές παρατάξεις της σχολής σου, από τα κατά κόσμον “κομματόσκυλα”, που ακούν στο όνομα ΔΑΠ, ΠΑΣΠ κλπ.

Θα το διαπιστώσεις και μόνος/η σου, πως με το που φτάσεις στη σχολή σου για εγγραφή ή για μια πρώτη γνωριμία με το ακαδημαϊκό περιβάλλον, θα σου “ορμήξουν” χωρίς δισταγμό διότι θα καταλάβουν από χιλιόμετρα ότι είσαι νέο αίμα.

Με το που σου ορμήξουν θα σε βομβαρδίσουν ανελέητα με ερωτήσεις και πληροφορίες για τη σχολή σου, που εσύ ο ίδιος δεν έχεις ακόμα προλάβει να ρωτήσεις, και ενώ σου το παίζουν διαθέσιμοι και εξυπηρετικοί για ό τι χρειαστείς, σου ζητούν τον αριθμό σου για να κανονίσετε εξόδους και μπαρότσαρκες με παρούσα βέβαια την πολιτική προπαγάνδα.

Εσύ, ωστόσο, αφού μας διαβάζεις θα είσαι προετοιμασμένος και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πεις ευθέως –“Ευχαριστώ παιδιά αλλά δεν θα πάρω”. Έτσι, να ‘σαι σίγουρος πως δεν θα σε ξανά ενοχλήσουν!


3η Βασική Συμβουλή

Άλλη μία εξίσου πολύτιμη συμβουλή που θα ήταν καλό να ακολουθήσεις φίλε μου πρωτοετή, αν θέλεις να δείχνεις σημάδια υγείας και ευεξίας, έχει να κάνει με τη διατροφή σου και γενικότερα με τον τρόπο ζωής που θα επιλέξεις ως φοιτητής.

Πρόσεξε: το ότι έφυγες επιτέλους από την οικογενειακή σου εστία και είσαι πλέον ελεύθερος/η και αυτόνομος/η, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να το ρίξεις σε ότι σαβούρα και πλαστικό υπάρχει στα ντελιβεράδικα της πόλης βάζοντας έτσι μίνιμουμ 5-6 κιλάκια που όσο και να χτυπιέσαι δεν τα χάνεις, ούτε βέβαια ότι είναι απαραίτητο να πίνεις κάθε βράδυ ξενυχτώντας για αχαλίνωτο clubbing σε φοιτητικά πάρτι με σφηνάκια μπόμπα και τον Μάκη Δημάκη για χορευτικά.

Δεν λέω, θα τα κάνεις και αυτά, όλοι τα κάναμε άλλωστε…αλλά με μέτρο. “Μέτρον άριστον” δεν έλεγαν οι αρχαίοι; Εεε κάτι θα ήξεραν!!

Εξάλλου, μεταξύ μας τώρα, που θα βρεις καλύτερη περίοδο από την φοιτητική για να μάθεις τι εστί μαγειρική και να πειραματιστείς σαν αλχημιστής στη κουζίνα σου είτε με ποικίλες λιχουδιές είτε με δροσερά ποτάκια που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν και είναι τόσο εύκολα στη παρασκευή τους.

Το σημαντικότερο, στη φάση που διανύεις ή καλύτερα που θα διανύσεις εντός ολίγου, είναι να βρεις πράγματα και χόμπι που σε εκφράζουν, να ψάχνεσαι συνεχώς και για το οτιδήποτε, να ανακαλύψεις δεξιότητες-ταλέντα που δεν ήξερες καν ότι διαθέτεις και ακόμα μέρα με την μέρα να αισθάνεσαι ότι αλλάζεις εσωτερικά προς το καλύτερο.

Ένα πράμα σαν την “αυτοπραγμάτωση” σου δηλαδή!!


4η Βασική Συμβουλή 

Ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στο απόλυτο πλεονέκτημα του να είσαι φοιτητής και αυτό ακούει στο όνομα: ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΑΣΟΣκέψου συναυλίες, εκδρομές, μέσα μεταφοράς, εκδηλώσεις και διάφορες προσφορές και εκπτώσεις σε περιμένουν να τα εκμεταλλευτείς λαμβάνοντας μειωμένη τιμή δείχνοντας απλά το πάσο σου. Πολλοί μη σπουδαστές μας ζηλεύουν που το έχουμε και εγώ οφείλω να σου εξομολογηθώ ότι το αποχωρίστηκα με μεγάλη δυσκολία όταν ήρθε η στιγμή του πτυχίου.

Βέβαια, ξέρω και κάποιους που το κράτησαν και μετά τη λήψη του πτυχίου τους. Μπορείς φαντάζομαι να φανταστείς το λόγο 😉

Αξιοποίησε το, λοιπόν, όπως του αξίζει για να διευκολύνεσαι οικονομικά σε ό,τι σου αρέσει!


5η Βασική Συμβουλή

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει λίστα με φοιτητο-συμβουλές χωρίς να σε προτρέπει και δίχως να σου παρουσιάζει το μοναδικό πρόγραμμα του Erasmus. Το E-SN (Erasmus Student Network) πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ διάφορων πανεπιστημίων.

Ήρθε, λοιπόν, η ευκαιρία σου να γνωρίσεις νέες κουλτούρες, να κάνεις καινούριους φίλους, να εξασκήσεις τις κοινωνικές και ξενόγλωσσες ικανότητες σου καθώς και να επισκεφτείς τα μαγευτικά αξιοθέατα αλλά και να εντρυφήσεις στο εκ διαμέτρου αντίθετο εκπαιδευτικό σύστημα άλλων χωρών της ηπείρου μας!

Παράλληλα, σου δίνεται και σένα η δυνατότητα να μπεις στο δίκτυο των ερασμίτων και να αναλάβεις τον ρόλο του ξεναγού και του “πληροφοριοδότη” για φοιτητές που επέλεξαν τη δικιά μας χώρα για να φοιτήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία μπορείς να τσεκάρεις εδώ.


6η Βασική Συμβουλή

Ας γυρίσουμε τώρα στο καθημερινό βάσανο του κάθε πρωτοετή φοιτητή, όταν πλησιάζει η εξεταστική περίοδος, το οποίο δεν είναι άλλο από τον σωστό τρόπο μελέτης στην εξεταστική.

Για να μάθεις να μελετάς σωστά, όπως αρμόζει δηλαδή σε έναν φοιτητή, δύο πράγματα πρέπει να κάνεις: Πρώτον, να ξεχάσεις μια για πάντα την στείρα αποστήθιση που τόσο σε είχε ταλαιπωρήσει στα σχολικά σου χρόνια και δεύτερον, να εισαγάγεις στη μελέτη σου τον κριτικό τρόπο σκέψης.

Σημαντική προϋπόθεση είναι δε η συστηματική παρακολούθηση των παραδόσεων και οι σημειώσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την κριτική σκέψη και την προσωπική τοποθέτηση σου πάνω σε θέματα της ύλης σίγουρα θα σου εξασφαλίσουν έναν καλό βαθμό επιτυχίας.

Άπλωσε, λοιπόν, τις σημειώσεις σου και τα αντίστοιχα συγγράμματα σου, βρες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των μαθημάτων τις σχετικές διαφάνειες και άρχισε να μελετάς όμορφα και μεθοδικά δυο βδομάδες τουλάχιστον πριν την κάθε εξεταστική σου, για να μην σε βρει ο Σεπτέμβρης παρέα με τα βαρετά βιβλία σου.

Υ.Γ. Η πρώτη εξεταστική ήταν για όλους μας μια πρώτη γνωριμία με τον τριτοβάθμιο τρόπο διαβάσματος και εξέτασης, οπότε αγαπητέ φοιτητή μην τα βάψεις μαύρα αν περάσεις τα μισά ή λιγότερα εκ των μαθημάτων σου. Την επόμενη φορά, θα τα πας πολύ καλύτερα!!

Σχόλια

Exit mobile version