Η πρώτη φόρα που έζησα την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής ήταν το 2014, στην πόλη του Βόλου. Σε κάθε γωνιά της πόλης, στις πλατείες, την παραλία, τα σοκάκια, μπορούσε κανείς να ακούσει μουσική, κάθε είδους.

Ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους, ακόμα και στα μπαλκόνια, και παρακολουθούσε τα δρώμενα. Ήταν τότε, που είχα ακούσει εκπληκτικά covers κλασικών ροκ τραγουδιών από τοπικές μπάντες και είχα σκεφτεί πόσο όμορφη είναι αυτή η γιορτή, καθώς οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους και να δείξουν τι μπορούν να κάνουν, η πόλη γεμίζει κόσμο και οι μελωδίες ομορφαίνουν το γκρίζο αστικό τοπίο, βγάζοντας το, για λίγο, από τη ρουτίνα.

Ας δούμε, όμως,  σε αυτό το σημείο, τι ακριβώς είναι αυτή η γιορτή;

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής ξεκίνησε, το 1982,  στη Γαλλία, όπου και εορτάστηκε για πρώτη φορά.

Η ιδέα ήταν να βγουν όλοι οι μουσικοί στους δρόμους και να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: Να παίξουν μουσική και να εκφράσουν, μέσω αυτής, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Το 1983, αυξήθηκε το ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς μουσικών, όσο και από πλευράς του κοινού, αφού 200.000 μουσικοί, επαγγελματίες και μη, εκπρόσωποι κάθε μουσικού είδους, έδιναν συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους και σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Αυτή η δράση κατέστη δημοφιλής, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι το κοινό παρακολουθούσε τις συναυλίες δωρεάν, και καθιερώθηκε ως θεσμός, εκτός των εθνικών συνόρων της Γαλλίας, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 1985.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, η οποία ήταν η πρώτη πόλη, μετά τη Γαλλία, στην οποία έλαβε χώρα ο θεσμός, καθότι και πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Αυτή η πρώτη φορά ήταν το 1999 και, έκτοτε, ο θεσμός εορτάζεται σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, ενώ, πανευρωπαϊκά, οι συναυλιακές εκδηλώσεις ξεπερνούν τις 25.οοο.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής, εορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου. Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία, αλλά στη βάση του ότι, την 21η Ιουνίου, έχουμε το φαινόμενο του θερινού ηλιοστασίου, όπου και ξεκινάει επίσημα το καλοκαίρι. Έτσι, αυτή η μέρα αποτελεί μία μέρα χαράς και γιορτής. Γιορτάζουμε τη μουσική, γιορτάζουμε με μουσική.

Φέτος, το 2018, η γιορτή θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει 4 ημέρες, μέχρι και τις 24 Ιουνίου.

Θα λάβουν χώρα 345 συναυλίες, δράσεις και εργαστήρια με 327 σχήματα, 45 ορχήστρες και μουσικά σύνολα, 42 χορωδίες και 71 Djs σε περισσότερα από 292 σημεία εκδηλώσεων, σε 55 πόλεις και περιοχές της χώρας.

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της γιορτής στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.europeanmusicday.gr/programme-2018/                                 #Happy_European_Music_Day

Σχόλια