Site icon Frapress

10+1 τρόποι για να την παλέψεις με το διάβασμα στην εξεταστική

Εξεταστική είναι, θα περάσει… Εμείς θα περάσουμε; Μερικά tips για να τη βγάλεις κι εσύ καθαρή με το διάβασμα στην εξεταστική και αυτό το εξάμηνο.

Η εξεταστική περίοδος πλησιάζει ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα και σημαίνει τη λήξη ενός ακόμα ακαδημαϊκού εξαμήνου. Πότε πέρασε τόσος καιρός; Σαν χθες δεν ήταν που έλεγες ότι θα παρακολουθείς καθημερινά τις παραδόσεις της σχολής και θα αρχίσεις το διάβασμα εγκαίρως αυτή τη φορά;

Να’ σαι, όμως, και πάλι εδώ έχοντας πελαγώσει και αναρωτιέσαι τι θα κάνεις. Τρέμεις και μόνο στην ιδέα του επικείμενου διαβάσματος. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να ξεκινήσεις τον αγώνα σου και να δρέψεις τους καρπούς της επιτυχίας σου. Ας δούμε παρακάτω κάποια μικροπράγματα, που όμως κάνουν τη διαφορά και θα καταστήσουν τη ζωή σου λίγο ευκολότερη.

1. Δημιούργησε ένα πλάνο διαβάσματος

Η οργάνωση του προγράμματος μας και η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι το παν για την επιτυχή προετοιμασία για τις εξετάσεις. Μην αγχώνεσαι! Κάνε έναν καφέ, βολέψου στο γραφείο σου και αφιέρωσε μερικές ώρες στο να ρίξεις μια ματιά στο πρόγραμμα της εξεταστικής.

Αφού αποφασίσεις ποια και πόσα μαθήματα θα δώσεις, μέτρα τις μέρες που έχεις στη διάθεση σου και δες προσεκτικά πόσες μέρες και ώρες θα δαπανήσεις στο κάθε μάθημα και στο κάθε κεφάλαιο. Ακούγεται αρκετά απλό; Κι όμως, δεν είναι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παραλείπουν αυτό το βήμα με αποτέλεσμα να τα χάνουν και να απογοητεύονται.

Δώσε προσοχή καθώς κάθε μάθημα έχει διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας και άρα έχεις διαφορετικές ανάγκες διαβάσματος. Τι περιμένεις λοιπόν; Πάρε την ατζέντα σου και ανασκουμπώσου!

2. Διαμόρφωσε το χώρο σου

Ο χώρος μέσα στον οποίο μελετάς πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος ώστε να έχεις  τα πάντα κοντά σου και να μην χρειάζεται διαρκώς να αποσπάται η προσοχή σου όταν δε βρίσκεις αυτό που χρειάζεσαι.

Οφείλεις να έχεις προνοήσει πάνω στο γραφείο σου να βρίσκονται τα τετράδια και τα βιβλία σου, η γραφική σου ύλη, ο καφές σου και οπωσδήποτε το νερό. Βλέποντας το περιβάλλον σου τακτοποιημένο και οργανωμένο ο εγκέφαλος δέχεται τα ανάλογα ερεθίσματα και έχεις περισσότερη όρεξη για μελέτη.

Pro tip: Μην διαβάζεις στο κρεβάτι. Όσο αναπαυτικά κι αν είναι, στο μυαλό σου έχει συνδεθεί με τον ύπνο κι έτσι πιθανόν να λάβεις τα ανάλογα αποτελέσματα..

3. Δώσε βάση στις παραδόσεις των μαθημάτων

Ναι, αυτό εννοώ.. Σημειώσεις.. Τα πράγματα είναι απλά στην περίπτωση που πήγαινες ανελλιπώς στη σχολή και κρατούσες σημειώσεις αυτών που παρέδιδε ο καθηγητής ως επιμελής και προνοητικός φοιτητής.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αντί να πας στη σχολή σου προτιμούσες μια έξοδο για καφέ ή την απόλαυση μερικών ακόμα ωρών ύπνου; Υπάρχει λύση και γι’αυτό.

Άσε τις ντροπές κατά μέρους, πιάσε το τηλέφωνό σου και ζήτα τη βοήθεια και τις σημειώσεις κάποιου συμφοιτητή. Μάθε που έδωσε βαρύτητα ο καθηγητής και κάποιες πολύτιμες διευκρινίσεις και θα είσαι έτοιμος να αφοσιωθείς στο έργο σου.

4. Μην ξεχνάς τα διαλείμματα

Ξεκινώντας το διάβασμα πέφτεις πάνω σε έναν τεράστιο όγκο άγνωστων πληροφοριών και ανησυχείς για το αν τελικά θα καταφέρεις να τις αφομοιώσεις. Η απαισιοδοξία σε κατακλύζει κι έτσι επιδίδεσαι σε έναν μαραθώνιο πολύωρου και ασταμάτητου διαβάσματος. Τραγικό λάθος!

Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται το χρόνο και το χώρο του προκειμένου να συλλάβει κάποιες πληροφορίες. Με το να τον υπερφορτώνεις το μόνο που καταφέρνεις είναι να του δημιουργείς σύγχυση, να μην αντιλαμβάνεσαι τα πάντα όπως πρέπει κι έτσι να κάνεις τα λεγόμενα «πασαλείμματα».

Μην καταπιέζεσαι, δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο για να ξαναπάρει δυνάμεις και αποφορτίσου. Κάνε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα και πήγαινε μια σύντομη βόλτα στον καθαρό αέρα ή απλά χαλάρωσε. Σίγουρα θα επανέλθεις πιο ανανεωμένος.

5. Άσε στην άκρη το κινητό σου

Πάρε τη μεγάλη απόφαση και όσες ώρες διαβάζεις ασχολήσου μόνο με αυτό. Ενημέρωσε εκ των προτέρων γονείς και φίλους για το σκοπό σου για να έχεις το ήσυχο περιβάλλον που θα σε βοηθήσει.

Εννοείται ότι τα social media είναι απαγορευτικά. Μη μπαίνεις στον πειρασμό να τσεκάρεις την αρχική σου ή να απαντήσεις (όπως υπόσχεσαι στον εαυτό σου) σε ένα και μόνο μήνυμα, γιατί αυτομάτως η συγκέντρωση σου θα πάει περίπατο. Κλείσε το WiFi σου και αφοσιώσου στη μελέτη. Άλλωστε αν προκύψει κάποια ανάγκη και μόνο τότε μπορεί κανείς να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σου.

6. Πρόσεξε τη διατροφή σου

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή φέρει στον οργανισμό ποικίλα οφέλη, ένα εκ των οποίων είναι και η ισχυρή μνήμη. Μην πέφτεις στην εύκολη λύση του junk food και των γλυκών νομίζοντας ότι έτσι θα εξοικονομήσεις χρόνο. Χρειάζεσαι ενέργεια, καθώς το διάβασμα είναι κοπιαστική δραστηριότητα, και πρέπει οπωσδήποτε να την αποκτήσεις.

Μην παραλείπεις τα τρία βασικά γεύματα μα ούτε και τα ενδιάμεσα, που θα σου δώσουν την ώθηση που χρειάζεσαι. Κατανάλωσε κρέας, ψάρι και αυγά. Από τη διατροφή σου δεν πρέπει ακόμα να λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά με τις πολύτιμες βιταμίνες τους και το νερό για την αποτοξίνωση και την ενυδάτωση του οργανισμού σου.

7. Διάβασε με γνώμονα την κριτική σου σκέψη

Η νοοτροπία του σχολικού διαβάσματος, η αποστήθιση ολόκληρης της ύλης και η στείρα απομνημόνευση έχουν παρέλθει προ πολλού. Κάτι τέτοιο θα ήταν μάλιστα αδύνατο με τον τεράστιο όγκο των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων. Βάλε αυτή τη σκέψη καλά στο μυαλό σου και πράξε αναλόγως.

Κάνε μερικές καλές και προσεκτικές αναγνώσεις της ύλης και μετά από κριτική σκέψη διάλεξε τα κομμάτια που πρέπει να δώσεις περισσότερη βαρύτητα και προσοχή. Δες ποια είναι τα σημεία που δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις και επέμεινε εκεί λίγο παραπάνω. Ανέτρεξε στις παραδόσεις του μαθήματος και θυμήσου πού έδωσε έμφαση ο καθηγητής.

SOS: Αν χρειαστεί να απομνημονεύσεις πράγματα μια χρήσιμη τακτική είναι να συνδέεις την έννοια στο μυαλό σου με κάτι που σου είναι ήδη γνωστό και οικείο, ώστε να δημιουργήσεις μια διασύνδεση και ο εγκέφαλός σου να ανακαλεί ευκολότερα την πληροφορία.

8. Κάνε συχνές επαναλήψεις

Είναι λογικό να μη θυμάσαι πολλά πράγματα την πρώτη φορά που διαβάζεις κάποιο μάθημα. Τα λάθη είναι επιθυμητά, αφού διορθώνοντας ο ίδιος τον εαυτό σου θυμάσαι περισσότερα πράγματα κάθε φορά και πάνω απ’όλα μαθαίνεις. Κάνε επαναλήψεις όσων έχεις διαβάσει, ακόμα κι αν νομίζεις ότι θυμάσαι τα πάντα και σου φαίνονται εύκολα.

Μια ακόμα ανάγνωση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Θέσε ερωτήσεις στον εαυτό σου, λύσε τις απορίες σου, διορθώσου και έλεγξε την ποιότητα της γνώσης σου. Μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου και δώσ’του το χρόνο που χρειάζεται.

9. Βρες το προσωπικό σου στυλ διαβάσματος

Δεν διαβάζουμε όλοι ποιοτικά με τον ίδιο τρόπο. Άλλοι προτιμούν να διαβάζουν δυνατά, άλλοι να γράφουν αυτό που μόλις διάβασαν. Μερικοί θέλουν νεκρική σιγή και άλλοι χαλαρωτική μουσική. Κάποιοι επιθυμούν χαμηλό φωτισμό και άλλοι πιο έντονο.

Τα μαρκαδοράκια υπογράμμισης είναι πολύ χρήσιμα για κάποιους ενώ άλλους τους συγχύζουν. Η επανάληψη γίνεται από κάποιους ολοκληρωμένα στο τέλος και από κάποιους άλλους σταδιακά και αποσπασματικά. Ανακάλυψε τι σε βοηθά και χρησιμοποίησε τις τακτικές που σε βολεύουν και θα σε φέρουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

10. Μην ξενυχτάς

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά πάνω σ’αυτό. Ο ύπνος είναι πολύτιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν έχει κουραστεί ο εγκέφαλος όσο ισχυρή θέληση και να υπάρχει για διάβασμα είναι απλά άδικος κόπος. Δεν θα καταφέρεις πολλά πράγματα όσο μειώνονται οι αντοχές σου.

Έτσι, όταν νιώσεις να σε καλεί ο ύπνος το βράδυ, καλό είναι να ξεκουράζεσαι. Ο οργανισμός σου κρούει το καμπανάκι για κάποιο λόγο. Μην το αγνοείς. Συνέχισε τη μελέτη την επόμενη μέρα με καθαρό μυαλό και ανανεωμένες δυνάμεις.

11. Θετικές σκέψεις

Για το τέλος έμεινε το σημαντικότατο κομμάτι της ψυχολογίας. Άσε τον αρνητισμό και τα παράπονα επιτέλους. Θέσε τους στόχους σου, δούλεψε για αυτούς και να είσαι σίγουρος ότι θα ανταμειφθείς για τον κόπο σου. Κάνε την προετοιμασία που χρειάζεται και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Ηθικό ακμαιότατο και καλή τύχη στην προσπάθεια!

Σχόλια

Exit mobile version