Site icon Frapress

Πώς θα σου φαινόταν εάν μπορούσες να μιλήσεις με τους μεγάλους φιλοσόφους;

Η συμβουλευτική φιλοσοφία έρχεται να δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα!

Τα πρώτα σπέρματα της φιλοσοφίας εντοπίζονται στα μικρασιατικά παράλια με τη σχολή των Ιώνων φιλοσόφων.

Μέχρι την εποχή των σοφιστών και του Σωκράτη το ενδιαφέρον του κλάδου αυτού μονοπωλούσαν τα φυσικά φαινόμενα και η στροφή πραγματοποιήθηκε συστηματικά σε θέματα όπως η γνώση, η αλήθεια και η ηθική. Ο Πλάτωνας είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί τον όρο «φιλοσοφία» ανάγοντας τον σε έναν ιδιαίτερο τομέα.

Από την εποχή των Ιδεών του παραπάνω φιλοσόφου έως και σήμερα το πεδίο αυτό έχει διαμορφωθεί σε επιστημονικό και ενώ μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον για αυτό το εξέφραζαν μελετητές της φιλοσοφίας, τα τελευταία 30 χρόνια δημιουργήθηκε μια σημαντική στροφή.

Αυτή η κίνηση ακούει στο όνομα συμβουλευτική φιλοσοφία και έρχεται να ανατρέψει τον τρόπο αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων ακόμα και της κατάθλιψης.

Tα βασικά σημεία αυτής της θεραπείας είναι:

α) πως το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει και οπότε δεν θίγεται. Τα πάντα επικεντρώνονται στο παρόν και μέλλον.

β) είναι αρκετά σύντομη

γ) δεν χορηγείται χρήση φαρμάκων τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων αλλά δεν είναι σε θέση να μας δείξουν την ομορφιά της ζωής και τη σπουδαιότητά της

Τα παραπάνω σημεία διευκρινίζει στο βιβλίο του Πλάτωνας, όχι Πρόζακ, ο Λου Μαρίνοφ. Θα μου πείτε τώρα τι σημαίνει πρόζακ; Η σημερινή του ονομασία είναι ladose και πρόκειται για αντικαταθλιπτικό.

Ο Μαρίνοφ προβάλλει την αντικατάσταση τέτοιων φαρμάκων από τη φιλοσοφία (η αλήθεια είναι πως στη περίπτωση της κατάθλιψης είναι αναγκαία η χρήση τους…). Ειδικότερα, όμως, προσπαθεί να χτυπήσει τις περιπτώσεις του δυτικού πολιτισμού οι οποίες αποδεικνύουν την άνευ λόγου χρήση πρόζακ.

 

Η διαδικασία αυτής της θεραπείας ακούει στο όνομα PEACE από τα αρχικά των πέντε σταδίων:

PROBLEM (στην αρχή εντοπίζεται το πρόβλημα)

EMOTION (τα συναισθήματα που νιώθει κανείς από το συγκεκριμένο θέμα)

ANALYSIS (η ανάλυση του προβλήματος)

CONTEMPLATION (ο στοχασμός πάνω σε αυτό) και

EQUILIBRIUM (προσπάθεια ισορροπίας).

Ανάλογα με το πρόβλημα του καθενός οι φιλοσοφικοί σύμβουλοι ανατρέχουν και σε διαφορετικούς φιλοσόφους.

  • αν θες να βρεις ταίρι διάβασε Βούδα και Επίκουρο
  • αν βλέπεις ότι η σχέση δεν πάει άλλο συμβουλέψου Ιμμανουέλ Καντ (”η εξασφάλιση της ευτυχίας σου είναι καθήκον”)  και Ζαν Πολ-Σατρ
  • αν νιώθεις πως όλο το σύμπαν πολεμά εναντίον σου διάβασε Ζαν Ζακ Ρουσσό (”ο άνρωπος γεννιέται ελεύθερος, αλλά είναι αλυσοδεμένος απ’ όλες τις μεριές”)

Ο Μαρίνοφ μας βάζει σε μια εξαιρετική κατάσταση στην αρχή του βιβλίου λέγοντας: ” Δε θα ήταν μεγάλο προνόμιο να μπορούσαμε να μιλάμε για τους φόβους μας, τα άγχη μας ή για κάθε είδους στενοχώρια μας με τα μεγαλύτερα πνεύματα της ιστορίας; Ασφαλώς θα αισθανόμασταν μεγάλη πνευματική ανακούφιση, αν κουβεντιάζαμε για τον θάνατο με τον Πλάτωνα ή με τον Καρτέσιο. Θα ανακαλύπταμε άγνωστες πτυχές του εαυτούς μας αν ανοιγόμασταν στον Καντ, στον Αριστοτέλη ή στον Μοντεσκιέ”.

Σκεφτείτε τα παραπάνω και βάλτε τη φιλοσοφία στη ζωής σας! Της αξίζει!

Γιατί τη γλύκα στη ζωή (τη φέρνει) ο νηφάλιος στοχασμός, αυτός που διερευνά τους λόγους για τους οποίους, προτιμάμε ή αποφεύγουμε καθετί και αποδιώχνει τις δοξασίες που με τόση ταραχή γεμίζουν τις ψυχές μας

Επίκουρος


  1. Περισσότερες ιδέες για τη συμβουλευτική φιλοσοφία στην επισημείωση του Άλλαν Πέρσυ στο βιβλίο ΝΙΤΣΕ, 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας.
  2. Αν θέλετε να βάλετε τη φιλοσοφία στη ζωή σας δε χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο βιβλίο, απλά ακούστε το podcast  ”PHILOSOPHIZE THIS!”
  3. Το βιβλίο του Λου Μαρίνοφ Πλάτωνας, όχι Πρόζακ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

 

 

 

Σχόλια

Exit mobile version