Οι Beatles ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Liverpool της Αγγλίας το 1959.

Η αρχική σύνθεση των Beatles περιελάμβανε τους John Lennon, Paul McCartney, Stewart Sutcliffe και Pete Best ενώ η τελική σύνθεση, αυτή δηλαδή που υφίστατο μέχρι και τη διάλυση τους, περιελάμβανε τους: τραγουδιστή και κιθαρίστα John Lennon, τον μπασίστα και τραγουδιστή Paul McCartney, τον κιθαρίστα George Harrison και τον ντράμερ Richard Starkey ή Ringo Starr.

Οι Beatles ξεκίνησαν την καριέρα τους με το όνομα Quarrymen, εμπνευσμένο από το όνομα του σχολείου τους. Το είδος της, τότε, μουσικής τους κατατασσόταν στη skiffle, η οποία έχει της ρίζες της στη rock ‘n’ roll μουσική με επιρροές από την jazz, rock και folk μουσική και κυριάρχησε στην Αγγλία και τις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία των 50’s. Στη συνέχεια υιοθέτησαν τον τίτλο των Beetles και κατέληξαν στο “The Βeatles”, όταν ο Lennon έκανε ένα λογοπαίγνιο μετατρέποντας το δεύτερο ‘’e’’ σε ‘’a’’ (beat).

Οι Beatles γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Πολλά κομμάτια τους έμεναν κορυφαία για εβδομάδες στα βρετανικά charts ενώ άλλα, όπως το “A Hard Day’s Night”, κινηματογραφήθηκαν,. Τα πρώτα τους κομμάτια ήταν pop με ερωτικό συνήθως στίχο, όπως το “Love Me Do”, ενώ στη συνέχεια συνέθεταν τραγούδια με ξεχωριστό, πιο ροκ ήχο και σύνθετη, όχι τόσο σαφή στιχουργική ή στιχουργική με βαθύτερο κοινωνικοπολιτικό νόημα/μήνυμα  πχ (Eleanor Rigby”).

Στη Βρετανία κυκλοφόρησαν 12 LP, τα οποία είναι:

  • “Please Please Me”, Μάρτιος, 1963
  • “With The Beatles“, Νοέμβριος 1963
  • “A Hard Day’s Night”, Ιούλιος 1964
  • “Beatles For Sale“, Δεκέμβριος 1964
  • “Help!”, Αύγουστος 1965
  • “Rubber Soul”, Δεκέμβριος 1965
  • “Revolver”, Αύγουστος 1966
  • “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, Ιούνιος 1967
  • “The Beatles”, Νοεμβριος 1968
  • “Yellow Submarine”, Ιανουάριος 1969
  • “Abbey Road”, Σεπτέμβριος 1969
  • “Let It Be”, Μάιος 1970

Το συγκρότημα διαλύεται (επίσημα) το 1970 λόγω του ανεπιτυχούς κυρίως tour του ’66, του θανάτου του manager του Brian Epstein το 1967, της γνωριμίας του Lennon με την Yoko Ono και της επιθυμίας του τελευταίου να αποχωρήσει από την μπάντα το 1969.

Μετά τη διάλυση των Beatles ο καθένας ακολούθησε προσωπική καριέρα με αρκετές αξιόλογες στιγμές, όμως ποτέ κανένας τους δεν γνώρισε ξεχωριστά την επιτυχία που γνώρισαν συλλογικά στα πλαίσια του συγκροτήματος τους.

Το Δεκέμβριο του 1980 ο Lennon δολοφονείται από τον Mark Chapman έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη και στις 30 Νοεμβρίου του 2001 ο Harrison πεθαίνει από καρκίνο στο Λος Άντζελες.

Οι τέσσερις νέοι αυτοί μουσικοί προερχόμενοι από μεσαίες κοινωνικές τάξεις του Liverpool επηρέασαν καθοριστικά  τη δυτική μουσική και κουλτούρα αποτελώντας ένα avant-garde μουσικό σχήμα. Οι Fab Four σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, στον απόηχο του πολέμου, κατάφεραν να ανατρέψουν το κατεστημένο και να προκαλέσουν με τη μουσική τους και όχι μόνο. Έγιναν περιζήτητοι και αποτέλεσαν το είδωλο κάθε νέου της εποχής. Μπόρεσε να ταυτιστεί μαζί τους κάθε κοινωνική τάξη και μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται στους θρύλους της βρετανικής, και όχι μόνο, μουσικής σκηνής.

Άκουσε το:

Yesterday

Album: Help

Κυκλοφορία: 1965

Σχόλια