Οι αστικοί θρύλοι είναι ιστορίες που κυκλοφορούν ευρέως στις σύγχρονες κοινωνίες.

Διαδίδονται μαζικά από τα μέσα ενημέρωσης ή μεταξύ κοινοτήτων και κοινωνικών ομάδων ως «αληθινές ιστορίες» που περιέχουν εκπληκτικές, συγκλονιστικές ή παράξενες λεπτομέρειες.

Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στο δυτικό κόσμο που δεν έχουν ακούσει ιστορίες τέτοιου είδους, ιστορίες όπως αυτές που μιλούν για τον εξαφανισμένο αναβάτη, τους αλιγάτορες που κρύβονται στα αποχετευτικά δίκτυα ή την babysitter που τρομοκρατείται από έναν μανιακό που κρύβεται στον επάνω όροφο κλπ. Οι ιστορίες αυτές έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο και τις ταινίες τρόμου, αλλά έχουν εισχωρήσει και σε άλλους τομείς της ποπ κουλτούρας, όπως η μουσική.

Η δημοφιλής ροκ, κυρίως, μουσική σκηνή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα εύφορο πεδίο για τη διάδοση τέτοιων ιστοριών και μέσω του δημόσιου λόγου, μέσω περιοδικών ή μέσω του διαδικτύου βρίσκουν ανταπόκριση σε ευρύτερο κοινό. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

1. Club 27

Αποτέλεσμα εικόνας για club 27

Οι Janis Joplin, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix και άλλοι απεβίωσαν στην ηλικία των 27. Πίσω από αυτό το γεγονός κρύβονται αρκετές θεωρίες, κυρίως συνωμοσιολογικού περιεχομένου και η ηλικία των 27 στον καλλιτεχνικό χώρο μπορεί να πει κανείς ότι έχει καταστεί καταραμένη.

2. Ζουν ανάμεσα μας

Αποτέλεσμα εικόνας για elvis lives

Οκ, και ποιος δεν έχει ακούσει αυτήν την ιστορία; Έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί διάφορες θεωρίες περί σκηνοθετημένου θανάτου διάσημων αστέρων, όπως του Elvis, του Jim Morrison ή και του Michael Jackson, οι οποίοι, σύμφωνα με αυτές, προσποιήθηκαν το θάνατο τους και συνέχισαν να ζουν ευτυχισμένοι στην ανωνυμία.

3. Οι Led Zeppelin και το περιστατικό με τη φαν και τον καρχαρία

Αποτέλεσμα εικόνας για led zeppelin and shark

Φημολογείται ότι το 1969 στο Edgewater Inn του Σιάτλ, ο drummer των Led Zeppelin John Bonham έπιασε έναν καρχαρία (υπήρχε η δυνατότητα ψαρέματος από τα δωμάτια του ξενοδοχείου), τον οποίο χρησιμοποίησε ως ένα αυτοσχέδιο sex toy για να βιάσει μία κοκκινομάλλα groupie, όταν εκείνη πήγε στο δωμάτιο των Led για να τους γνωρίσει. Το τι συνέβη πραγματικά δε θα το μάθουμε μάλλον ποτέ…

4. Οι Beatles και το χαμένο Album

Αποτέλεσμα εικόνας για hot as sun album beatles

Λέγεται ότι πριν την κυκλοφορία του Abbey Road τον Σεπτέμβριο του 1969, οι κασέτες ενός άλλου προγραμματισμένου άλμπουμ από τους Beatles με τίτλο “Hot as Sun” εκλάπησαν από το σπίτι του παραγωγού George Martin και τα γραφεία της EMI και της Apple Records.

Χρειάστηκε να δοθούν λύτρα για να επιστραφούν. Κατά τη διάρκεια επιστροφής τους, δύο από τις κασέτες καταστράφηκαν ενώ η τρίτη διαγράφηκε κατά τη διέλευση της από εξοπλισμό ασφαλείας με ακτίνες Χ στο Heathrow Airport.

5. Keith Richards

Σχετική εικόνα

Λέγεται ότι μετά το θάνατο του πατέρα του το 2004, ο Keith Richards ανέμειξε την τέφρα του πατέρα του με κοκαΐνη και στη συνέχεια την εισέπνευσε. Αρκετά μακάβριο, έτσι;

Οι αστικοί θρύλοι είναι ιστορίες που είτε αφορούν σε αληθινά γεγονότα, είτε αποτελούν διαστρεβλωμένες εκδοχές αυτών.

Ενίοτε είναι καθαρά προϊόντα του φαντασιακού και οι ιστορίες συνεχίζουν να διαδίδονται, καθώς πολύ απλά είναι ενδιαφέρουσες, εγείρουν ερωτήματα και συζητήσεις και φυσικά εξάπτουν τη φαντασία.
Εσείς τι πιστεύετε;

 

Σχόλια