Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σου προτείνουμε μοναδικά Μουσεία που θα σε κάνουν να σηκωθείς από τον καναπέ!
Το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Με αφορμή, λοιπόν, την σημερινή ημέρα, ας δούμε 5 Μουσεία που κάνουν την διαφορά και αξίζει να τα επισκεφτείς!
1. Εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών
Ένα μουσείο ικανό να προκαλέσει…ανατριχίλες βρίσκεται στην Αθήνα. Πρόκειται για το Εγκληματολογικό Μουσείο. Ιδρύθηκε το 1932 από τον καθηγητή Ιατροδικαστικής Ιωάννη Γεωργιάδη, ο οποίος για 5 δεκαετίες συγκέντρωνε πειστήρια με μεράκι και πάθος και έπειτα ίδρυσε το μουσείο.
Tο Εγκληματολογικό Μουσείο στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και φιλοξενεί περισσότερα από 1.500 «φρικιαστικά» εκθέματα που το καθένα έχει να «αφηγηθεί» με το δικό του τρόπο την ιδιαίτερη και μοναδική ιστορία του, καθώς πίσω από κάθε αντικείμενο βρίσκεται και ένα έγκλημα.
Επίσης, υπάρχουν εκθέματα από διάσημους λήσταρχους που αλώνιζαν την ελληνική επαρχία στις αρχές του 20ού αιώνα, συλλογές από προπλάσματα δηλητηριωδών μανιταριών, από ναρκωτικές ουσίες, χημικές ουσίες του προηγούμενου αιώνα, πολεμικό υλικό και δείγματα, διάφορα είδη πυρίτιδας και όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μαχαίρια και σπαθιά.
Μια συλλογή από επιστολές ψυχασθενών στις οποίες σκιαγραφούνται οι προσωπικότητές τους και η λίστα με τα αντικείμενα δεν τελειώνει… Το Εγκληματολογικό Μουσείο σταμάτησε να έχει εισροή νέων πειστηρίων το 1950, καθώς από το ’50 και μετά άρχισε να τα συλλέγει η Εγκληματολογική Υπηρεσία.
Διεύθυνση: Μ. Ασίας 75 Γουδή, Τ.Κ. 11527 Αθήνα (εντός της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)
Το Εγκληματολογικό Μουσείο δεν είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό, επισκέψεις πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν συνεννόησης με τη Διευθύντρια του Μουσείου.
Τηλέφωνα: 2107462406, 2107462415
http://www.criminology-museum.uoa.gr/
2. Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη
Το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.
Το μουσείο φιλοξενεί 20.000 παιχνίδια, ενώ εκτίθενται γύρω στα 2.000.
Ένας πέτρινος πύργος στο Τροκαντερό, ο Πύργος Κουλούρα που κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη η Βέρα Κουλούρα, θεωρήθηκε ο ιδανικός για να στεγαστεί η συλλογή παιχνιδιών του μουσείου. Η έκθεση ξεκινάει με παιχνίδια από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, συνεχίζει με μια ενότητα που δείχνει τον τρόπο κατασκευής τους, ενώ σε μια μεγάλη προθήκη παντρεύονται τα αστικά με τα λαϊκά παιχνίδια και τα ευρωπαϊκά με τα ελληνικά.
Στις αίθουσες υπάρχουν και παιχνίδια τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να περιεργαστούν.
Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο
Ανοιχτό για το κοινό: Πέμπτη-Κυριακή 10:00-18:00
http://www.benaki.gr
3.Ψηχιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος
Το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ένα διαδραστικό πολυμεσικό μουσείο αφιερωμένο στον Πλάτωνα και το έργο του.
Το μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες να περπατήσουν στους δρόμους που κινήθηκε και δίδαξε ο Πλάτωνας, αλλά και να μυηθούν στη φιλοσοφία και τον κόσμο των ιδεών με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Πρόκειται για μια ψηφιακή βουτιά στο χωροχρόνο που αρχίζει από τη σύγχρονη πραγματικότητα σε μια διαδρομή προς τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ενώ ο χρόνος κυλάει προς τα πίσω και μας οδηγεί στο κατώφλι του Πλάτωνα.
Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου ο επισκέπτης γνωρίζει τον Πλάτωνα ως ιστορικό πρόσωπο, ενώ παράλληλα γνωρίζει τον αρχαιολογικό χώρο της «Ακαδημίας Πλάτωνος» ως τον τόπο που έδρασε ο μεγάλος φιλόσοφος.
Η δεύτερη αίθουσα αφιερώνεται στο έργο και τις μεθόδους του Πλάτωνα. Εκεί δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να «φιλοσοφήσει» και να συνειδητοποιήσει κατά πόσο η σκέψη του Πλάτωνα τον αφορά.
Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης βλέπει τους τρόπους που η μορφή και το έργο του Πλάτωνα ταξιδέψε μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από τους άμεσους συνεχιστές της Ακαδημίας και φτάνοντας έως το σήμερα.
Διεύθυνση: Αλκμεωνος 1, Τ.Κ. 10442 Αθήνα
Ανοιχτό για το κοινό: Τρίτη – Κυριακή 9:00-16:00
Τηλέφωνο: 2105142138
http://www.plato-academy.gr/web/guest/home
4.Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
Στο πρώτο ελληνικό μουσείο πληροφορικής ο επισκέπτης θα δει ογκώδεις υπολογιστές από τη δεκαετία του ’70 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Ένα ξύλινο ποντίκι, έναν σκληρό δίσκο της δεκαετίας του ’60 με χωρητικότητα κάτω από ένα ΜΒ και τον πρώτο φορητό υπολογιστή που λειτουργούσε ταυτόχρονα και ως εκτυπωτής. Μετά από την επίσκεψή σας στο μουσείο μάλλον θα εκτιμήσετε περισσότερο το κινητό σας για αυτά που σας παρέχει χωρίς να σας… βαραίνει.
Τηλέφωνο: 2103007010
5. Μουσείο Αφής
Ένα ξεχωριστό μουσείο, που βρίσκεται στην Καλλιθέα, είναι το μουσείο αφής. Αν και μοιάζει σαν όλα τα άλλα μουσεία, στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πέντε μοναδικά μουσεία αφής στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, το μουσείο που ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στο Φάρο τυφλών Ελλάδας, επιτρέπει στους επισκέπτες όχι μόνο να πλησιάσουν αλλά και να αγγίξουν όσο θέλουν τα εκθέματα.
Σκοπό έχει να επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα από γνωστά γλυπτά και άλλα εκθέματα που είναι φτιαγμένα από ειδικό υλικό που επιτρέπει στους επισκέπτες να τα αγγίζουν.
Διεύθυνση: Δοϊράνης 198, Καλλιθέα
Ανοιχτό για το κοινό: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-14:00
Τηλέφωνο: 2109415222