Site icon Frapress

10 φωτογραφίες από το Βερολίνο πριν και μετά την πτώση του Τείχους!

Κάπως έτσι ήταν το Τείχος του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου!

Το Τείχος του Βερολίνου για 28 χρόνια από τις 13 Αυγούστου 1961 έως και την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου  1989 ήταν ορόσημο της πόλης, ενώ επηρέασε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ιστορικό ορόσημο που ταυτόχρονα επηρέασε την street κουλτούρα και ενίσχυσε την τέχνη των Τειχών.

Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε την πραγματική επίδραση του Τείχους στη πόλη του Βερολίνου, αλλά και στους κατοίκους του. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απίθανο η πόλη να ξεχάσει όλα όσα συνέβησαν και τις πληγές που δημιουργήθηκαν από τη μακρά διαίρεση του Βερολίνου στο κομμουνιστικό Ανατολικό και στο δημοκρατικό Δυτικό.

Δες, λοιπόν, 10 φωτογραφίες που δείχνουν πως ήταν το Βερολίνο στη διάρκεια αυτών των 28 χρόνων και πως είναι τώρα!

Για χρόνια, οι επισκέπτες στο δρόμο Waldemarstrasse μπορούσαν να δουν μόνο την άκρη της Εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ στο Βερολίνο. Έτσι, ο καλλιτέχνης Yadegar Asisi βρήκε έναν δημιουργικό τρόπο να διορθώσει το πρόβλημα το 1986 ζωγραφίζοντας τα κομμάτια που δεν μπορούσαν να δουν στην πλευρά του τείχους του Δυτικού Βερολίνου.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα η γερμανική σημαία ανεμίζει, ωστόσο το τοπίο έχει αλλάξει αρκετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μετά.

Στις 11 Νοεμβρίου 1989, χιλιάδες κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου πλημμύρισαν μια τρύπα στο τείχος που είχε δημιουργηθεί από μια μπουλντόζα. Σήμερα, το μέρος δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη τη χρονιά.

Δες πως ήταν το Παρίσι πριν από 100 χρόνια!

Η γέφυρα Glienicker, η οποία κάποτε χώριζε το Δυτικού Βερολίνου από την Ανατολική Γερμανία, ήταν διάσημη για τη χρήση της ως χώρος ανταλλαγής κατασκόπων. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα έχει γίνει μια απόλυτα φυσιολογική γέφυρα, αν και έχει μεγάλη ιστορία!

H πρώτη φωτογραφία προέρχεται από ένα πάρτι που έγινε μετά τη πτώση του τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989. Άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του τείχους συναντιούνται και αγκαλιάζονται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Μια δεκαετία αργότερα, το τείχος δεν υπήρχε πια εκεί.

Με πληροφορίες από το spiegel.de

Σχόλια

Exit mobile version