Site icon Frapress

Και ναι, ισχύει! Το αλκοόλ σε βοηθάει να μιλάς καλύτερα μια ξένη γλώσσα!

Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνώριζες!

Αν και τα αλκοολούχα ποτά έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν τις γνωστικές και κινητικές λειτουργίες, επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη και την προσοχή και οδηγεί σε υπερβολική αυτοπεποίθηση. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι όσοι ασχολούνται με την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας βρίσκουν πολλές φορές ότι το αλκοόλ- με μέτρο πάντα- τους βοηθά να μιλούν πιο ελεύθερα.

Μάλιστα, μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί μπορεί να μειώσει τις αναστολές, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει μερικούς ανθρώπους να ξεπεράσουν ό,τι νευρικότητα ή δισταγμό μπορεί να έχουν. Στην πραγματικότητα, όμως, φταίει το αλκοόλ για το θάρρος που έχουμε;

Στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος 50 φοιτητές του πανεπιστημίου Μάαστριχτ, που βρίσκεται στην Ολλανδία, που είναι φυσικοί ομιλητές της γερμανικης γλώσσας. Όλοι οι φοιτητές δήλωσαν ότι έκαναν μαθήματα ολλανδικών, αφού στο πανεπιστήμιο όλα τους τα μαθήματα διδάσκονται στα ολλανδικά.

Κάθε άτομο, λοιπόν, είχε μια απλή συνομιλία με έναν ομιλητή στα ολλανδικά. Στους μισούς φοιτητές δόθηκε νερό, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ένα αλκοολούχο ποτό. Η ποσότητα του ποτού ήταν διαφορετική για κάθε άτομο και συσχετιζόταν με το βάρος του ατόμου. Οι συνομιλίες καταγράφηκαν και έπειτα βαθμολογήθηκαν από δυο φυσικούς ομιλητές της γλώσσας, που δεν γνώριζαν ότι οι άνθρωποι είχαν καταναλώσει αλκοόλ.

Απροσδόκητα, το αλκοόλ δεν είχε καμία επίδραση στις αυτοαξιολογήσεις, αφού όσοι έπιναν ποτό ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από την συζήτηση που είχαν από όσους έπιναν νερό.

Σύμφωνα, όμως, με τους δύο “κριτές” όσοι είχαν καταναλώσει κάποια ποσότητα αλκοόλ είχαν καλύτερη ευχέρεια και καλύτερη προφορά, όταν μιλούσαν. Αναφορικά, με τη γραμματική, το λεξιλόγιο και την επιχειρηματολογία τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες!

Σε κάθε περίπτωση το αλκοόλ βοήθησε πολύ αυτούς τους ομιλητές να αισθανθούν πιο άνετα όσο μιλούσαν. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα του αλκοόλ ήταν αρκετά μικρή και τυχόν υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης ενδέχεται να μην έχουν ευεργετικά αποτελέσματα!

Σχόλια

Exit mobile version