Απαγορευμένα βιβλία που προκάλεσαν τους συντηρητικούς και πλέον είναι πια κλασσικά!
1. Lolita – Vladimir Nabokov
Υπόθεση: Ο πρωταγωνιστής, μεσήλικας καθηγητής λογοτεχνίας, είναι εθισμένος με μία 12χρονη, με την οποία εμπλέκεται σεξουαλικά πριν γίνει πατριός της. Της δίνει το ψευδώνυμο Λολίτα.
Απαγόρευση: Το 1955, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά η «Λολίτα», η αίσθηση που προκάλεσε ήταν τόσο μεγάλη, που καθιέρωσε τον Ναμπόκοφ ως έναν από τους πιο πρωτότυπους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Χαρακτηρίζεται ως το πλέον υπαινικτικό και γλωσσικά παιγνιώδες μυθιστόρημα μετά τον «Οδυσσέα» του Τζόυς».
Απαγορεύτηκε ως αισχρό και άσεμνο βιβλίο από την Γαλλία το 1956 έως το 1959, από την Γαλλία το 1955-1959, από την Αργεντινή και τη Νέα Ζηλανδία. Το γεγονός, όμως, της απαγόρευσης οδήγησε προφανώς στην έντονη ανυπομονησία για την έκδοση του βιβλίου στην Αμερική.
Αγόρασέ το τώρα εδώ
2. Brave New World – Aldous Huxley
Υπόθεση: Σε ένα δυστοπικό Λονδίνο, η κοινωνία του μυθιστορήματος αναμένει εξελίξεις στην αναπαραγωγική τεχνολογία, την υπνωτισμένη μάθηση, την ψυχολογική χειραγώγηση που συνδυάζονται για να φέρουν μια ριζική αλλαγή στον κόσμο.
Απαγόρευση: Η αναλυτική περιγραφή των σεξουαλικών πράξεων στο βιβλίο βρήκε ενάντιες πολλές συντηρητικές κυβερνήσεις. Το μυθιστόρημα απαγορεύτηκε στην Ιρλανδία και την Αυστραλία το 1932 και για 5 συνεχόμενα χρόνια. Το 1967 η Ινδία το απαγόρευσε χαρακτηρίζοντάς το ως πορνογραφικό.
Αγόρασέ το τώρα εδώ
3. Persepolis – Marjane Satrapi
Yπόθεση: Η ζωή ενός νεαρού κοριτσιού που από παιδί γίνεται ενήλικη με φόντο την Ιρανική επανάσταση. Μια ιστορία ενηλικίωσης με πολλά πολιτικά και εθνογραφικά στοιχεία.
Απαγόρευση: Αν και εκδόθηκε μόλις το 2000-2003 σε ξεχωριστούς τόμους, που σημαίνει ότι δεν είναι στην λίστα προφανώς των απαγορευμένων βιβλίων, ως πιο σύγχρονο, κι όμως τον Μάρτιο του 2013 απαγορεύτηκε από τα δημόσια σχολεία του Σικάγο.
Αγόρασέ το τώρα εδώ
4. O τροπικός του Καρκίνου – Henri Miller
Απαγόρευση: Το μυθιστόρημα έγινε γνωστό για την άδολη σεξουαλικότητά του και έτσι απαγορεύτηκε από τις αμερικανικές εκδόσεις, που όταν τελικά ο εκδοτικός οίκος Grove Press ανέλαβε να το εκδόσει σύρθηκε μέχρι τα δικαστήρια για αντίθεση του έργου στους νόμους περί πορνογραφίας.
Αγόρασέ το τώρα σε pocket έκδοση εδώ και σε κανονική εδώ
5. American Psycho – Ellis Bret Easton
Απαγόρευση: Ο εκδοτικός οίκος που είχε αναλάβει την έκδοσή του, μετά από κατακραυγή των media για σαδιστικό περιεχόμενο αποσύρθηκε γιατί φοβήθηκε για την φήμη του. Τελικά το εξέδωσε άλλος οίκος. Ο συγγραφές δεχόταν μέχρι και σήμερα απειλητικά για την ζωή του μηνύματα. Μέχρι και σήμερα η αυστραλιανή νομοθεσία περί λογοκρισίας το κατατάσσει στην κλίμακα άνω των 18.
Αγόρασέ το τώρα εδώ
6. O τσελεμεντές του αναρχικού – William Powell
Απαγόρευση: Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1971. Για ευνόητους λόγους πολλά σχολεία στην Αμερική απαγόρευσαν την ύπαρξή του στην βιβλιοθήκη τους, ενώ μετά από χρόνια ο ίσιος ο συγγραφέας του δήλωσε ότι ήταν προϊόν του εφηβικού θυμού του. Υπάρχει και μεγάλη παραφιλολογία για το ότι είναι παράνομο να το κατέχεις σε ορισμένες χώρες.
Αγόρασέ το τώρα εδώ
7. Τα σταφύλια της οργής – John Steinbeck
Απαγόρευση: Ο συγγραφέας χαρακτηρίστηκε από τους συντηρητικούς κομμουνιστής, ενώ το βιβλίο περιέχει και υβριστικό λεξιλόγιο, σεξουαλικές σκηνές και βία, γεγονός που προκάλεσε.
Αγόρασέ το τώρα εδώ