Site icon Frapress

Η Έθελ Αγγελάτου, Σύμβουλος Καριέρας και LinkedIn Trainer μας συστήνεται…

Όσα θέλεις να ξέρεις για το LinkedIn μέσα από τη ματιά της trainer, Έθελ Αγγελάτου.

Η Έθελ Αγγελάτου είναι Σύμβουλος Καριέρας και LinkedIn Trainer. Έχοντας συνεργαστεί με πάρα πολλούς νέους και εταιρείες μίλησε στο Frapress για το LinkedIn, την αγορά εργασίας και άλλα ακόμη…

1. Ζούμε σε μία χώρα όπου η ανεργία, καθώς και το λεγόμενο brain drain διαρκώς αυξάνεται. Εσείς, ούσα Σύμβουλος Καριέρας, πώς βλέπετε τα πράγματα;

Θεωρώ τον εαυτό μου έναν αρκετά αισιόδοξο άνθρωπο και πιστεύω στις δυνατότητες και τη δύναμη της θέλησης του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Επομένως δεν πιστεύω ότι η χώρα μας έχει έλλειψη ταλέντων.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση του συγκεκριμένου φαινομένου είναι το γεγονός ότι οι νέοι δεν κατανοούν πλήρως τις δυνατότητές τους, με αποτέλεσμα να μην επενδύουν σε αυτές και να μην τις αναπτύσσουν. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν προκύπτουν αρκετές προκλήσεις και ευκαιρίες οι οποίες θα τους κινητοποιήσουν με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη.


2. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη από πολλές απόψεις περίοδο, εσείς αποφασίσατε να φέρετε μία νέα θέση στην Ελλάδα – αυτήν της LinkedIin Trainer. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το LinkedIn δε συνεργάζεται άμεσα με κάποιον ελεύθερο επαγγελματία. Ωστόσο, γνωρίζει την ύπαρξη των LinkedIn Trainers και αναγνωρίζει την αξία των trainings και τη βοήθεια που παρέχεται στους χρήστες ως προς την κατανόηση της πλατφόρμας και την αποτελεσματικότερη χρήση της.

Προσωπικά δημιούργησα λογαριασμό στο LinkedIn τον Σεπτέμβριο του 2007. Γνώριζα από μικρή 3 γλώσσες προγραμματισμού, ενώ ταυτόχρονα είχα προϋπηρεσία σε εταιρείες στον τομέα του Ανθρωπίνου Δυναμικού (HR).

Το 2010 το ενδιαφέρον μου για τον τρόπο λειτουργίας αυτής της πλατφόρμας μεγάλωσε περισσότερο. Αυτό με οδήγησε στο να την μελετήσω και να την κατανοήσω περισσότερο, είτε μέσω webinars, είτε μέσω συζητήσεων με άλλους LinkedIn trainers του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, από το 2010 ως το 2014 ασχολήθηκα εντατικά με το LinkedIn, αφού περνούσα ως και 14 ώρες/ημέρα εξερευνώντας το. Έτσι, το 2012 ήρθαν οι πρώτες ομιλίες και τα workshop, αρχής γενομένης η παρουσίασή μου στις Ημέρες Καριέρας του 2012 που διοργανώνει το Kariera.gr.

Ακολούθησαν αρκετές ακόμη συνεργασίες, μέχρι που το 2014 άνοιξα την επιχείρηση που έχω ως σήμερα, όπου εξασκώ  Career Consulting και εταιρικές εκπαιδεύσεις για τη χρήση του LinkedIn.

3. Πιο πρακτικά ο LinkedΙn Trainer πώς μπορεί να βοηθήσει τον trainee στην αξιοποίηση της πλατφόρμας του LinkedIn;

Το LinkedIn είναι μία πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης η οποία μπορεί να αναδείξει το βιογραφικό σου ποικιλοτρόπως. Εφόσον υπάρχει λοιπόν σε έντυπη μορφή, είναι αρκετά σημαντικό να υπάρχει και σε ψηφιακή, ώστε να εμφανίζεται σε υποψήφιους εργοδότες και συνεργάτες ανά πάσα στιγμή, με έναν σωστό και δομημένο τρόπο.

4. Το LinkedIn πώς μπορεί να βοηθήσει έναν τελειόφοιτο-απόφοιτο;


Το LinkedIn είναι μία πλατφόρμα που μπορεί να αποβεί αρκετά χρήσιμη ανεξαρτήτως ηλικίας. Παλαιότερα, σε μια ομιλία μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κάποιος φοιτητής με είχε ρωτήσει για το πόσο  χρήσιμο θα ήταν εν τέλει σε έναν προσφάτως απόφοιτο να δημιουργήσει προφίλ στο LinkedIn δεδομένου ότι δεν έχει περιεχόμενο για να συμπληρώσει στα sections του. Διευκρίνησα ότι ίσα-ίσα, υπάρχουν αρκετά sections που μπορεί να αξιοποιήσει  και να τα προσθέσει στο προφίλ του.


Ένα τέτοιο section είναι του εθελοντισμού, όπου ο χρήστης μπορεί να αναδείξει πώς στα πλαίσιά του εκτέθηκε σε νέες κουλτούρες, περιβάλλοντα και ευκαιρίες, αναπτύσσοντας διάφορα skills. Τα skills ή τα projects είναι κάτι ακόμη το οποίο μπορείς κάποιος να συμπληρώσει στο προφίλ του, όντας νέος στην αγορά εργασίας.

5. Πώς μπορεί το LinkedIn να βοηθήσει έναν νέο να χτίσει το personal brand του;

Η αρχή μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός απλού προφίλ, χωρίς επιπρόσθετα στοιχεία. Έπειτα, πολύ σημαντικό είναι ο χρήστης να είναι ενεργός, να παρακολουθεί το feed του σε καθημερινή βάση και να παρατηρεί πώς κινείται η αγορά.

Συγχρόνως, ένας νέος χρήστης, είναι προτιμότερο να κάνει φειδωλές κινήσεις στην αρχή, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την αδράνεια. Μέσα σε αυτές τις κινήσεις, συμπεριλαμβάνεται και το να επισκέπτεται προφίλ άλλων χρηστών. Γενικότερα το LinkedIn θα έπρεπε να αξιοποιείται όπως το google, αφού βρισκόμαστε εκεί για να ερευνούμε  επώνυμα.

6. Πόσο χρόνο θεωρείτε ότι χρειάζεται να αφιερώνει κατά μέσο όρο ένας νέος χρήστης;

Θεωρώ πως 45 λεπτά με 1 ώρα την ημέρα, είναι αρκετά για έναν νέο χρήστη, προκειμένου να αρχίσει να κατανοεί και να ανακαλύπτει το LinkedΙn.

7Το LinkedIn αφορά συγκεκριμένα επαγγέλματα ή μπορεί να ωφελήσει τους πάντες;

Η πλατφόρμα του LinkedIn αφορά μία ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, αφήνοντας εκτός της, ελάχιστα. Κυρίως, όμως, αφορά επαγγέλματα που έχουν σχέση με την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών, την εκπαίδευση και γενικότερα ό,τι σχετίζεται με την αλληλεπίδραση  με πελάτες.

 

8H πλατφόρμα του LinkedIin έχει συγκεκριμένη δυνατότητα για να αιτηθεί κάποιος σε θέσεις εργασίας. Θεωρείτε ότι ένας πρόσφατος απόφοιτος είναι εφικτό να βρει κάποια θέση εργασίας ή οι θέσεις αφορούν πιο καταρτισμένους επαγγελματίες;

Θεωρώ πως υπάρχουν ευκαιρίες για όλους. Το LinkedIn φυσικά και μπορεί να παρέχει ευκαιρίες σε κάποιον που έχει αποφοιτήσει προσφάτως. Μπορεί, όμως, να δώσει νέες ευκαιρίες και συνεργασίες και σε κάποιον που βρίσκεται χρόνια στην αγορά εργασίας. Αρκεί βέβαια ο εκάστοτε χρήστης να είναι ενεργός και να γνωρίζει πώς να χειρίζεται την πλατφόρμα.

9Ούσα Σύμβουλος HR & Καριέρας, έχετε δουλέψει υποθέτω με αρκετούς νέους. Ποιο νομίζετε ότι είναι το συχνότερο λάθος που γίνεται από αυτούς;

Νομίζω πως ένα συχνό λάθος είναι ότι δε χρησιμοποιούν το LinkedIn όπως θα έπρεπε. Πρόκειται για μία πλατφόρμα με πολλές ευκαιρίες δικτύωσης, αλλά και εύρεσης εργασίας. Συνεπώς, το πιο σημαντικό λάθος είναι ότι δεν επενδύουν χρόνο στο να το μάθουν ή το γεγονός ότι το χρησιμοποιούν κυρίως όταν το έχουν ανάγκη.


Ευχαριστούμε πολύ την κ. Έθελ Αγγελάτου για τη συνεργασία και την εξαιρετική συνέντευξη που μας παραχώρησε.

LinkedIn sign in: Συμβουλές για να βρεις σίγουρα δουλειά!

 

Σχόλια

Exit mobile version