Site icon Frapress

3 Eίδη Resolution για το πώς να γίνεις πιο ευτυχισμένος τη νέα χρονιά!

Το Psychology Today συμβουλεύει για το πώς να γίνεις πιο ευτυχισμένος και να κάνεις όντως πράξη αυτά που θες τη νέα χρονιά!

Με την έλευση κάθε νέας χρονιάς, εφόσον έχουμε την υγεία μας και τα πράγματα κύλησαν όσο το δυνατόν πιο ομαλά, είναι σίγουρο πως όλοι κάνουμε μια ανασκόπηση. Πετύχαμε αυτά που θέλαμε; Είμαστε πράγματι ευτυχισμένοι με όσα έχουμε; Τι παραπάνω θέλουμε από την ζωή μας;

Για να τα απαντήσουμε, λοιπόν, όλα αυτά και πάντα έχοντας ως απώτερο στόχο – κακά τα ψέμματα- να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι πρέπει καταρχήν να περάσουμε από ένα πρώτο στάδιο. Πρέπει να δούμε μήπως τελικά η ευτυχία έρχεται και εμείς δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε.

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Ken Page, το βασικό πράγμα που δεν μας έμαθε ποτέ κανείς σε σχέση με την ευτυχία είναι να την αντέχουμε.

“Η ευτυχία δημιουργεί ένα κρυφό άγχος. Δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε, ότι είναι όντως εκεί. Έχουμε πολύ καλά υποσυνείδητα δομημένες άμυνες εναντίον της και την αντέχουμε μόνο για μικρές στιγμές. Όπως με την έντονη θλίψη, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε την ουσιαστική ευτυχία. Επιστρέφουμε πολύ πιο εύκολα στο οικείο μας mode του “λύνω προβλήματα”, ενώ όλοι οι ειδικοί στον τομέα της ψυχολογίας μαθαίνουμε να βοηθάμε τους πελάτες μας να διαχειρίζονται τα προβλήματά τους, παρά να ζουν έντονα τις ευτυχισμένες στιγμές τους.”

Πώς, λοιπόν, στην πράξη θα συμβεί το παραπάνω; Για αρχή, OXI άλλα γενικά resolutions. Μπορεί να σου πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά το να γίνεις συγκεκριμένος και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι είναι αυτό που πραγματικά θες είναι το πιο σημαντικό. Σύμφωνα, λοιπόν, με την life coacher και συγγραφέα βιβλίων αυτοβελτίωσης, Meg Selig, πρέπει να εστιάσεις στα 3 P’s της ευτυχίας:

  • Purpose: To να δίνεις πάντα ένα κίνητρο στον εαυτό σου, να έχεις στόχους και να βρίσκεις το νόημα στην καθημερινότητας σου με βάση όσα θες να πετύχεις ως άνθρωπος.
  • Pleasure: Ό,τι σε ευχαριστεί αυτή την περίοδο της ζωής σου και σου δίνει ένα αίσθημα χαράς. Είτε είναι κατάσταση, δραστηριότητα ή κάποιος άλλος άνθρωπος.
  • Pride: To πώς αξιολογείς την ζωή σου και τον εαυτό σου και πόσο ικανοποιημένος είσαι από όσα έχεις καταφέρει.

Πώς, λοιπόν, να τα μετατρέψεις αυτά στα φετινά σου Resolutions;

Γράψε τα δικά σου Purpose Resolutions για φέτος:

Σου δίνουμε μερικά παραδείγματα για να καταλάβεις. Ουσιαστικά πρέπει να απαντάνε στην ερώτηση: “Τι θα δώσει κίνητρο στην καθημερινότητά μου και τι στόχους θέλω να πετύχω;” Δηλαδή:

“Θα ξεκινήσω ψυχανάλυση… γιατί έχω στόχο να μάθω περισσότερα για τον εαυτό μου”,

“Θα επεμβαίνω όταν βλέπω ότι κάτι προσβλητικό για κάποιον λαμβάνει χώρα μπροστά μου… γιατί έχω στόχο να υπερασπίζομαι περισσότερο τον εαυτό μου και τους άλλους”.


Γράψε τα δικά σου Pleasure resolutions:

Oι στιγμές χαλάρωσης που θέλεις να κάνεις ρουτίνα σου. Οι προτεραιότητες που έχεις για να έχεις μικρές στιγμές ευτυχίας στην καθημερινότητά σου.

“Θα αφιερώνω τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα για να γυμνάζομαι”

“Θα κανονίζω κάθε εβδομάδα να βγαίνω τουλάχιστον μία φορά με τους φίλους μου”

“Θα ξοδεύω αυτό το μικρό ποσό κάθε μήνα για να κάνω πιο όμορφο το σπίτι μου”


Γράψε τα δικά σου Pride resolutions:

Tι σε κάνει να νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου; Πότε νιώθεις ότι εκπληρώνεις πραγματικά τις δυνατότητές σου; Μπορεί να ταυτίζονται ή να αλληλοσυμπληρώνονται από τα purpose resolutions γιατί όσους στόχους πετυχαίνεις, τόσο πιο περήφανος για τον εαυτό σου αισθάνεσαι.

“Θα παρακολουθώ το τάδε course κάθε μέρα, γιατί θέλω να γίνω καλός σε αυτό το αντικείμενο”

“Θα εξοικονομώ αυτά τα χρήματα κάθε μέρα για να νιώθω πιο ασφαλής σε περίπτωση που συμβεί κάτι”

“Θα δείχνω στα παιδιά μου όσο περισσότερο πράγματα γίνεται για να είμαι περήφανος ότι τους έδωσα τις αρχές και τα εφόδια που θα τα κάνουν καλύτερους ανθρώπους”


Kάπως έτσι, λοιπόν, μπορείς κι εσύ να φτιάξεις τα δικά σου, πιο συγκεκριμένα resolutions αυτή την χρονιά που θα σε βοηθήσουν να βάλεις σε τάξη τους ευρύτερους στόχους σου και να νιώσεις όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος. Όλα ξεκινάνε βέβαια από την παρατήρηση. Παρατήρησε πότε νιώθεις ευτυχισμένος, περήφανος και ότι έχεις ένα κίνητρο να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Πηγή: Psychology Today

 

Σχόλια

Exit mobile version