Site icon Frapress

Όνειρα και ζώα: Τι συμβολίζουν τα ζώα που βλέπουμε στον ύπνο μας;

Αν αναρωτιέστε τι προσπαθεί να σας πει το υποσυνείδητό σας προβάλλοντας στον ύπνο σας μικρά χαριτωμένα (ή και όχι τόσο χαριτωμένα) ζωάκια, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Eίναι γεγονός ότι όλοι (μα όλοι!) οι άνθρωποι βλέπουμε όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, ενώ το 90% αυτών τα ξεχνάμε. Επιπλέον στον ύπνο μας βλέπουμε πάντοτε άτομα τα οποία έχουν περάσει κάποια στιγμή από το οπτικό μας πεδίο και μπορεί να μην έχουμε καν συστηθεί μαζί τους.

Αν υποθέσουμε ότι το όνειρό μας είναι μία ταινία, ο εγκέφαλος μας έχει αποθηκεύσει τα πρόσωπα που βλέπει και συναντά καθημερινά χρησιμοποιώντας τα ως απλούς ηθοποιούς.  Αν για παράδειγμα δεις ότι η καλύτερη σου φίλη ή η αδελφή σου πεθαίνει, πιθανότατα συμβολίζει ότι σου λείπει κάποια συγκεκριμένη πτυχή ή αξία την οποία ενσαρκώνει το συγκεκριμένο άτομο για εσένα και δεν σχετίζεται καθόλου με τον θάνατο αυτού του προσώπου.

Τι γίνεται όμως όταν ονειρευόμαστε όχι κάποιο πρόσωπο, αλλά ένα…ζώο; Πάμε να δούμε στη συνέχεια!

Όνειρα και ζώα: Φίδι

Για τα φίδια υπάρχουν πολλές και εξειδικευμένες απαντήσεις. Εμείς δε θα προβούμε σε ειδικότερες αναλύσεις (αν π.χ. δεις πύθωνα), αλλά θα παραμείνουμε στη λογική του όλα τα φίδια είναι ίδια στον ύπνο μας.

Αν δείτε ένα φίδι η λέξη κλειδί είναι φόβοι. Αν το φίδι έχει μισοβυθιστεί σε νερό τότε ενδεχομένως να έχετε αφήσει τα αισθήματά σας να επηρεάσουν κάποιες καταστάσεις χωρίς να το κατανοείτε.

Αν δαγκώνει τον ίδιο του τον εαυτό τότε συμβολίζει είτε την αυτόματη και γρήγορη επίλυση ενός προβλήματος είτε τον παράνομο σεξουαλικό πειρασμό στον οποίο μάλλον προσφάτως μπήκατε (φίδι, προπατορικό αμάρτημα, Αδάμ & Εύα;)

Ως θετικό σύμβολο αναπαριστά την αλλαγή, την επούλωση των πληγών μέσω της σοφίας και της γνώσης. Κοινώς νιώθετε ότι κάποιες ψυχικές πληγές σας επουλώθηκαν αφήνοντας σας σημαντική γνώση, ώστε να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη μελλοντικά.

Αν το φίδι είναι κόκκινο τότε συμβολίζει το πάθος σας για κάτι.  Αν είναι πράσινο ή πολύχρωμο, τότε συμβολίζει πως νιώθετε θύμα παρεξήγησης ή ενός κακού συμβάντος.

Αν το φίδι είναι αόμματο ή ακέφαλο τότε ο εσώτερος εαυτός σας προσπαθεί να σας κάνει να δείτε ότι εθελοτυφλείτε μη βλέποντας τον κίνδυνο μίας κατάστασης. Αν το φίδι είναι μικρό φιδάκι τότε μάλλον υποτιμάτε κάποια απειλή η οποία βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας (αλλά δεν το έχετε ακόμη καταλάβει).

Γενικότερα τα φίδια έχουν διττή σημασία: από τη μία συμβολίζουν τις φοβίες, τους κινδύνους και τους πειρασμούς. Από την άλλη συμβολίζουν τη γνώση, τη σοφία και την θεραπευτική δύναμη που πηγάζει από την αλλαγή.

Άλογο

Το άλογο συμβολίζει γενικά δύναμη και υγεία, καθότι είναι δυνατό ζώο το οποίο είναι κοντά στον άνθρωπο.

Γενικά αν δείτε ένα άλογο στον ύπνο σας ίσως υπάρχει μία έντονη εσωτερική δύναμη την οποία χρειάζεται να ηρεμήσετε. Ενδεχομένως να χρειάζεται να σταματήσετε να είστε τόσο αλαζονικοί (κοινώς να ξεκαβαλήσετε το καλάμι ή το… άλογο!)

Αν το άλογο είναι δικέφαλο με το ένα κεφάλι στην θέση του και το άλλο στην θέση του πισινού, τότε αυτό σημαίνει ότι νιώθετε πως σας τραβάνε από δύο πλευρές. Νιώθετε δηλαδή διχασμένος όσον αφορά μία απόφαση που πρέπει να πάρετε. Ειδάλλως, νιώθετε ότι χάνετε την δύναμή σας ή νιώθετε μπερδεμένος σε κάποιο σεξουαλικό ζήτημα.

Αν δείτε ένα άλογο νεκρό, τότε κάτι ή κάποιος που σας έδινε δύναμη δεν είναι πλέον μέρος της ζωής σας.

Αν ονειρευτείτε ένα μαύρο ή γενικότερα σκουρόχρωμο άλογο τότε αυτό συμβολίζει το άγνωστο. Μάλλον το υποσυνείδητό σας προσπαθεί να σας προειδοποιήσει ότι βάζετε τον εαυτό σας σε μία άγνωστη και θολή κατάσταση ρισκάροντας.

Αν το άλογο είναι λευκό, τότε αυτό συμβολίζει καλοτυχία και αγνότητα. Εκτός και αν σας κυνηγάει ένα λευκό άλογο. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον το υποσυνείδητο σας μιλάει για κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζετε προς την οικειότητα με κάποιο σημαντικό για εσάς άτομο ή την σεξουαλικότητά σας.

Σε περίπτωση που καβαλάτε ή δαμάζετε ένα άλογο σημαίνει ότι ζείτε με πάθος και κατέχετε μία υψηλή θέση εξουσίας.

Όπως και να έχει λοιπόν αν ονειρευτείτε ένα άλογο, αυτό που σας προβληματίζει έχει να κάνει με δύναμη.

Τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα και η ψυχολογική τους ερμηνεία

Όνειρα και ζώα: Αράχνη

Αν δεις αράχνη στον ύπνο σου, μάλλον νιώθεις πιο περιττός σε μια κατάσταση κι από τον πρώην της Βανδή στο ομώνυμο τραγούδι. Εναλλακτικά μπορεί να σημαίνει ότι θέλετε να κρατήσετε αποστάσεις από μία κατάσταση στην οποία μπαίνετε στον πειρασμό να συμμετάσχετε.

Επιπλέον η αράχνη συμβολίζει μία μητρική φιγούρα στη ζωή σας ή γενικότερα μία δύναμη στην καθημερινή σας ζωή που σας προστατεύει από την αυτοκαταστροφική σας συμπεριφορά.

Αν δείτε, συγκεκριμένα, ότι σκοτώσατε μία αράχνη, τότε βιώνετε μία κακότυχη περίοδο της ζωής σας. Αν δείτε μία αράχνη να πλέκει τον ιστό της, τότε μάλλον νιώθετε ότι βρίσκεστε σε μία αρκετά δημιουργική περίοδο της ζωής σας. Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως να νιώθετε ότι έχετε παγιδευτεί σε μια καταστροφική και τοξική σχέση.

Αν δείτε μία αράχνη να σκαρφαλώνει προς τα ψηλά μάλλον νιώθετε ότι σε λίγο καιρό όλες οι επιθυμίες σας θα εκπληρωθούν.

Αν μία αράχνη σε τσιμπήσει στον ύπνο σου τότε μάλλον νιώθεις εγκλωβισμένος σε μία σχέση ή πέρασες πρόσφατα μία έντονη διαμάχη με τη μητέρα σου.

Αν πάλι  ονειρευτείτε μία αράχνη με πολλά μάτια, τότε έχετε έντονο το γυναικείο στοιχείο στη ζωή σας.

Τέλος αν ονειρευτείτε τον Spiderman-ναι τον spiderman!- μάλλον χρειάζεται να ανακτήσετε την προσωπική σας θέληση και δύναμη προκειμένου να αντιμετωπίσετε και τελικά να ξεπεράσετε κάποιες αντιξοότητες.

Όνειρα και ζώα: Αρκούδα

H αρκούδα έχει χαραχτεί από την εποχή των σπηλαίων ως ένα ζώο ευρείας επικινδυνότητας, αφού ο άνθρωπος στην Εποχή των Σπηλαίων πάλευε σθεναρά με την αρκούδα για την επιβίωσή του. Πλέον αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα ζώα στα ανθρώπινα δάση, ενώ παράλληλα έχει  μνημονευτεί στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας ως ένα άκρως επικίνδυνο ζώο που ζει στα δάση.

Για αυτό το λόγο συμβολίζει τη σκοτεινή και σκληρή πλευρά του ανθρώπου. Επίσης, συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, το θάνατο και την αναγέννηση. Για αυτό αν δείτε μία νεκρή αρκούδα μάλλον μία παλιά συνήθεια έχει πλέον παρέλθει.

Επίσης λόγω του περιβάλλοντος με το οποίο συνδέεται η αρκούδα (δηλ. το δάσος) συνδέεται με ηρεμία και βαθιά περισυλλογή. Οπότε μπορεί να διανύεται μία περίοδο έντονων σκέψεων και εσωτερικών αναζητήσεων.

Αν στον ύπνο σας σάς κυνηγάει ή σας επιτίθεται μία αρκούδα τότε μάλλον στη ζωή σας υπάρχει ανεξέλεγκτος θυμός. Ίσως έχετε εμπλακεί σε μία ανεξέλεγκτη και απειλητική κατάσταση ή σε μία καταστροφική σχέση. Το υποσυνείδητο σας πάντως σας προειδοποιεί!

Τέλος, αν δείτε μία γλυκιά άσπρη πολική αρκουδίτσα, μάλλον διανύεται μία περίοδο επαναπροσδιορισμού και επαγρύπνησης!

Όνειρα και ζώα: Ποντίκι

Τα όνειρα με το ποντίκια είναι ακριβώς ό,τι και τα ποντίκια σαν οντότητες: αηδιαστικά και αγχωτικά. Αηδιαστικά γιατί περιλαμβάνουν ποντίκια. Αγχωτικά γιατί υποδηλώνουν ότι μάλλον αφιερώνετε υπερβολικά πολύ χρόνο σε κάποια προβλήματα ή ότι με λίγα λόγια κάτι σας ροκανίζει το μυαλό, όπως τα ποντικάκια ροκανίζουν τροφή (και έπιπλα). Το ίδιο συμβαίνει και αν δείτε σμήνος ποντικιών. Αλλιώς αν κάποιος ταϊζει ή τρώει ποντίκια, τότε ίσως κάποιος προσπαθεί να κλονίσει την αυτοπεποίθησή σας.  Μην τον αφήσετε!

Γενικότερα το ποντίκι στον ύπνο σου συμβολίζει φοβίες και αδυναμίες. Ενδεχομένως στην ξυπνητή σου ζωή να έχεις το συναίσθημα του δεν είμαι αρκετός/ή για κάτι” ή νιώθεις ότι κρύβεσαι στη σκιά κάποιου άλλου (που πάνω κάτω είναι το ίδιο συναίσθημα).

Αν το ποντίκι είναι νεκρό τότε -συγχαρητήρια!- μάλλον δεν αφήνεις μικροπροβλήματα να σου ροκανίζουν το μυαλό! Ειδάλλως μπορεί το υποσυνείδητό σου να επαναφέρει κάτι που είχες απωθήσει από το μυαλό σου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος -σε ένα παρατραβηγμένο όνειρο- μπορεί το ποντίκι να συμβολίζει το ποντίκι του υπολογιστή και την -υπερβολικά- στενή σχέση σας με τον εικονικό κόσμο. Αυτή είναι η τελευταία, πιο τραβηγμένη και σπανιότερη περίπτωση. Το πιθανότερο είναι ότι ασχολείστε υπερβολικά πολύ με μικροπροβλήματα!

Τέλος αν αναρωτιέστε γιατί ονειρευόμαστε γενικότερα σας παραθέτουμε ένα ολιγόλεπτο video με μερικές από τις πιο επικρατέστερες θεωρίες. Εν τέλει, λοιπόν, γιατί ονειρευόμαστε;

Σχόλια

Exit mobile version