Το πρώτο μέρος με τα μιούζικαλ που άφησαν εποχή και αξίζει να δεις.
Τα μιούζικαλ αποτελούν ειδική κατηγορία στο χώρο της τέχνης και του θεάματος. Κι αυτό γιατί, όχι μόνο συνδυάζουν την υποκριτική, το χορό και τη μουσική, αλλά γιατί δίνουν, ακόμα, τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να εκφραστούν με έναν επιπλέον τρόπο.
Υπάρχουν μιούζικαλ στην ιστορία του θεάτρου, αλλά και του κινηματογράφου, όπου άφησαν εποχή (και σίγουρα αξίζει να δεις),τόσο για τους ηθοποιούς όπου απαρτίζονταν, αλλά και γι αυτόν τον μαγικό συνδυασμό “παιξίματος”-ερμηνείας που άφησε κοινό και κριτικούς άναυδους. Ας ρίξουμε μια ματιά.
1. West Side Story (1961)
Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία όπου πέτυχε το αδύνατο, καθώς ήταν αδιανόητο ένα μιούζικαλ να μην έχει αίσιο τέλος. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μιούζικαλ που ανέβηκε το 1957 στο Μπρόντγουεϊ, το οποίο έχει ως πηγή έμπνευσης το θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα και η επιτυχία ήταν δεδομένη. Πλαισιωμένο με υπέροχη μουσική, κέρδισε θεατές αλλά και βραβεία. Τα τραγούδια “Maria“, “Tonight” και “I feel pretty” έγιναν μεγάλες γνωστές επιτυχίες.
2. Mary Poppins (1964)
Η Julie Andrews ως Mary Poppins όχι μόνο κατάφερε να μπει στην καρδιά κάθε μικρού παιδιού αλλά άφησε και μία τεράστια υστεροφημία πίσω της μέσω τους συγκεκριμένου μιούζικαλ. Μαγική με αξέχαστα μουσικά νούμερα.
Η ταινία μιούζικαλ αποτελεί φαινόμενο για την εποχή της καθώς τα ειδικά εφέ ήταν πολύ πρωτοποριακά. Τα περισσότερα τραγούδια του μιούζικαλ είναι χαραγμένα στη μνήμα μας με πρώτο το “Chim Chim Cher-ee” όπως και η ίδια η Mary Poppins.
3. Grease (1978)
Το Grease με πρωταγωνιστές τον John Travolta και την Olivia Newton-John θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες μιούζικαλ του 1978. Με “πιασάρικα” τραγούδια κατάφερε να εξυμνήσει τον έρωτα που ποτέ δεν παλιώνει. Έχει ενταχθεί στη λίστα με τα 100 καλύτερα μιούζικαλ και είναι μέσα στις 500 καλύτερες ταινίες των εποχών από το περιοδικό Empire. Μία αναδρομή στο χαρακτηριστικό κομμάτι “You’ re the one that I want” θα σε πείσει πως η ταινία είναι είναι γεμάτη από έρωτα, rock n’ roll μουσική, χορό και καλοκαίρι.
4. Footloose (1984)
Ο Kevin Bacon άκρως ερωτεύσιμος ως Ren πρωταγωνιστεί στο δραματικό μιούζικαλ Footloose και σίγουρα έκανε πολλές καρδιές να χτυπήσουν μέσα από τις κινήσεις του. Το μιούζικαλ είναι ύμνος στην εποχή των 80’s καθώς περιλαμβάνει μία κλισέ ιστορία αλλά και τους χορούς που θεωρούνταν “απαγορευμένοι” και ενάντια στην εκκλησία εκείνη την εποχή. Όσο γλυκανάλατη παραμένει η υπόθεση, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το Footloose χαρακτήρισε μία ολόκληρη εποχή.
5. Evita (1996)
Αποτελεί μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου μιούζικαλ των Andrew Loyd Weber (μουσική) και Tim Rise (στίχοι). Στην ταινία πρωταγωνίστησαν η Madona, ο Antonio Banderas και ο Jonathan Pryce. Προτάθηκε για πέντε βραβεία όσκαρ και τελικά κέρδισε αυτό του καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το “You Must Love Me“.
Επίσης, προτάθηκε για πέντε Χρυσές Σφαίρες και κέρδισε τις τρεις: Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία ή Μιούζικαλ, Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού (“You Must Love Me”) και Καλύτερης Ηθοποιού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ (Madona). Ανεξίτηλο τραγούδι είναι το “Don’t cry for me Argentina”.
6.Moulin Rouge (2001)
Πρόκειται για ένα από τα πιο αισθηματικά μιούζικαλ των εποχών με πρωταγωνιστές τη Nicole Kidman και τον Ewan McGregor. Το 2006, το Αμερικάνικο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο τοποθέτησε το Moulin Rouge στην 25η θέση των καλύτερων μιούζικαλ όλων των εποχών. Η μουσική από το Moulin Rouge απαρτίζεται από αντιγραφές γνωστών τραγουδιών. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: Lady Marmalade (Patti LaBelle), The Sound of music και The Lonely Goatherd (από το μιούζικαλ The Sound of Music), Because we can (από τον Fatboy Slim), Material Girl και Like a Virgin (γνωστά από την Madona), Smells like teen spirit (από τα πιο γνωστά τραγούδια των Nirvana), The Show Must Go On (Queen), Your Song (Elton John). Το τραγούδι Come What May είναι το μοναδικό που γράφτηκε για την ταινία.
7. Chicago (2002)
Το Chicago με πρωταγωνιστές την Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger και τον Richard Gere έκανε πρεμιέρα στο Σικάγο το 2002. Η ταινία αποτελεί μια διασκευή του θεατρικού ομώνυμου μιούζικαλ που σκηνοθετήθηκε από τον Rob Marschall, ενώ η διασκευή για την μεγάλη οθόνη έγινε από τον Bill Condon. Ήταν η πρώτη ταινία μιούζικαλ που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Όλιβερ! (1968). Οι παγκόσμιες εισπράξεις της ταινίας έφτασαν τα 306.403.013 δολάρια.