Συναντήσαμε την νέα ανερχόμενη καλλιτέχνη Alfreda Lani, μας ξενάγησε στο εργαστήριο της και μας μίλησε για την τέχνη.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη γλυπτική, τις εγκαταστάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ζωγραφική και στη χαρακτική. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της μετακόμισε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.
Μας υποδέχτηκε στο εργαστήριο της, έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο. Σε όποια γωνιά του και αν κοιτούσες υπήρχαν ρολά από καμβά, πλάκες χαλκού, πινέλα και σπάτουλες- très artistique!
Με τη συνοδεία ζεστού καφέ, ξεκινήσαμε την κουβέντα μας.
-Πώς ξεκίνησες να ζωγραφίζεις;
Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου μου άρεσε από παιδί να ζωγραφίζω. Από μικρή πιανόμουν από ιδέες ή εικόνες, που είχα στο μυαλό μου και προσπαθούσα να τις ζωγραφίσω. Πράγμα, που δεν πετύχαινε πάντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ζωγραφίζω πολλές φορές το ίδιο θέμα μέχρι να το φέρω στα μέτρα μου. Κάπως έτσι οδηγήθηκα σ’ αυτό, που κάνω σήμερα.
-Πώς επέλεξες να ασχοληθείς με αυτό; Υπήρχε κάποιος στην οικογένεια, που έχει ασχοληθεί με τη τέχνη;
Ναι, η μητέρα μου και ο αδερφός μου ασχολούνταν με τη ζωγραφική ερασιτεχνικά, αλλά δεν το ακολούθησαν. Είμαι η μόνη από την οικογένεια, που ασχολήθηκε με την τέχνη.
-Από που αντλείς έμπνευση για τα έργα σου;
Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πράγμα απ’ το οποίο αντλώ έμπνευση. Συνήθως η έμπνευση μου πηγάζει απ΄ τις εμπειρίες μου και τη μνήμη μου.
-Τί είναι για σένα η τέχνη;
Η τέχνη για μένα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Είναι η καθημερινότητα μου και ταυτόχρονα η διέξοδος μου απ΄ αυτή.
“Τέχνη για μένα σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου.”
Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για κάθε καλλιτέχνη να έχει το προσωπικό του εργαστήριο. Το εργαστήριο λειτουργεί σαν ένα δοχείο το οποίο έχεις μέσα τη δουλειά σου. Ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιείς καθημερινά ξέρεις, ότι θα υπάρχει ένα κομμάτι της δουλειάς σου εκεί.
–Τι σκέφτεσαι όταν ζωγραφίζεις;
Όταν ζωγραφίζω δεν σκέφτομαι τίποτα. Αυτό που με απασχολεί την ώρα της δουλειάς μου είναι το πως θα αξιοποιήσω καλύτερα το υλικό που έχω στα χέρια μου. Ειδικά στη χαρακτική, που έχεις άμεση επαφή με το υλικό σου.
-Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης; Έχεις επηρεαστεί από άλλους καλλιτέχνες;
Έχω μελετήσει κάποιους καλλιτέχνες. Σπουδάζοντας σε μια τέτοια σχολή είναι λογικό κάποια στιγμή να ταυτιστείς με κάποιον, με σκοπό όχι να αντιγράψεις αλλά να μελετήσεις μια διαφορετική τεχνική. Δυο από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες είναι ο Alberto Piranesi και ο Anselm Kiefer (Γερμανός ζωγράφος και γλύπτης).
-Υπάρχει κάποιο έργο σου, που πιστεύεις ότι σε χαρακτηρίζει; Που όταν το ζωγράφιζες σκέφτηκες ότι αντικατοπτρίζει εσένα ή έστω ένα κομμάτι του εαυτού σου;
Γενικά, σ’ όλα μου τα έργα αφήνω ένα κομμάτι του εαυτού μου. Ποτέ δεν έχω δουλέψει ένα έργο καθαρά και μόνο για να μελετήσω την τεχνική του και το πως να είναι όμορφο. Δεν θέλω τα έργα μου να είναι όμορφα. Το έργο, που πιστεύω ότι με αντικατοπτρίζει είναι το “Ανύπαρκτο”. Δεν είναι δική μου έμπνευση. Το έργο μου είναι εμπνευσμένο από ένα installation του Jakub Hardava, το οποίο βρίσκεται στην εκκλησία St. George στο Lukova της Τσεχίας.
“Όταν είδα για πρώτη αυτήν την εγκατάσταση ένιωσα κάτι πολύ οικείο και αυτό με παρότρυνε να θέλω να το αποτυπώσω με το δικό μου τρόπο.”
-Πώς σκέφτεσαι το μέλλον σου σαν καλλιτέχνης;
Είναι δύσκολοι καιροί, αλλά το να θεωρήσεις ότι είναι δύσκολοι καιροί μόνο για την τέχνη είναι τουλάχιστον εγωιστικό. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μου για να είμαι ειλικρινής. Αγαπώ τη δουλειά μου σαν εικαστικός και θα προσπαθήσω να έχει ένα μέλλον αυτό που κάνω.
-Όλοι γνωρίζουμε ότι η τέχνη στην Ελλάδα δεν δέχεται την υποστήριξη που της αξίζει και λόγο αυτού οι περισσότεροι καλλιτέχνες επιλέγουν το εξωτερικό. Εσύ είσαι μια από αυτούς;
Ναι, το έχω σκεφτεί. Ακόμα, όμως δεν θέλω να παραδώσω τα όπλα. Ίσως στο μέλλον να πάω στο εξωτερικό.
Δεν ξέρω αν έχω την εμπειρία να δώσω κάποια συμβουλή. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι να προσπαθούν γι αυτό, που αγαπάνε. Ό,τι σχόλια και αν ακούσουν να πεισμώνουν και να μην τα παρατάνε. Να συνεχίσουν να δουλεύουν και να πειραματίζονται σε νέες τεχνικές, για να μπορέσουν να εξελιχθούν και να εξελίξουν την τέχνη τους.
Περισσότερα έργα της μπορείτε να δει στην σελίδα της στο Facebook: Alfreda Anastasia Lani
Ευχαριστούμε πολύ την Alfreda Lani για το χρόνο της και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία!