Site icon Frapress

Συμπαντικές Αλήθειες: Ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης!

Εσύ αγαπητέ αναγνώστη γνώριζες πως υπάρχει Έλληνας που έχει ταξιδέψει στο διάστημα και μάλιστα 4 φορές; Ούτε εγώ! Πάμε λοιπόν να μάθουμε μερικά πράγματα για αυτόν.

Ονομάζεται Θεόδωρος (Φιοντόρ στα Ρώσικα) Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος και γεννήθηκε στο Βατούμι της Γεωργίας στις 3 Ιανουαρίου 1959. Οι γονείς του Νικολάι Γιουρτσίχιν και Μικρούλα Γραμματικοπούλου  ήταν Ελληνοπόντιοι και μάλιστα τα τελευταία χρόνια μετακόμισαν στην Σίνδο Θεσσαλονίκης.

  ”Από μικρός θυμάμαι στο σπίτι μας μιλούσαμε και Ελληνικά και Ρώσικα. Οι γονείς μου μιλούσαν για την Ελλάδα. Θυμάμαι ακόμα τα λόγια της γιαγιάς μου της Ευτέρπης, η οποία έλεγε ας μου πάρουν ένα μάτι, αλλά με το δεύτερο μάτι να έβλεπα από κοντά την Ελλάδα για μία φορά.” 

ήταν μερικά από τα λόγια του που είχε δηλώσει σε συνέντευξη του σε ελληνικό site

O Φιοντόρ ξεκίνησε τις σπουδές στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα και μέχρι το 1997 εργάστηκε στο κέντρο ελέγχου της Διαστημικής εταιρίας ”Ενέργεια”ως Μηχανολόγος Μηχανικός.
Αργότερα έγινε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ-ΜΙΡ και ΝΑΣΑ-ΜΙΡ.

Τον Νοέμβριο του 1999 πέρασε το τεστ για να γίνει κοσμοναύτης και στις αρχές του 2000 ξεκίνησε η εκπαίδευση του.

1η Πτήση: Τον Οκτώβριο του 2002 ο Γιουρτσίχιν συμμετείχε ως μέλος του πληρώματος του Διαστημικού Λεωφορείου Ατλαντίς. Παρέμεινε στο διάστημα επί 10 μέρες.

Αριστερά ο Θεόδωρος Γραμματικόπουλος κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα -μετά το πέρας του 1ου του ταξιδιού στο διάστημα- κρατά την ελληνική σημαία και φωτογραφίζεται με τον τότε Προέδρο της Δημοκρατίας κ Κωστή Στεφανόπουλο.

2η Πτηση: Ξεκίνησε στις 7 Απριλίου 2007 ως μηχανικός πτήσης του ”Soyuz και ως διοικητής του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Έμεινε στο διάστημα για 6 μήνες ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά την περίοδο αυτή πραγματοποίησε και 3 διαστημικούς περιπάτους (πάνω από 5 ώρες στον καθένα).

3η Πτήση: Το τρίτο του διαστημικό ταξίδι το πραγματοποίησε στις 16 Ιουνίου 2010 ως διοικητής του ρωσικού διαστημοπλοίου ”Soyuz ΤΜΑ-19” που για 161 ημέρες, παρέμεινε συνδεδεμένο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από δική του απαίτηση, η αποστολή πήρε την ονομασία ”Όλυμπος”.

Ο Φιοντόρ σε βόλτα του έξω από τον ”Δ.Δ.Σ” κατά την διάρκεια του τρίτου του διαστημικού ταξιδιού.

4η Πτήση: Ξεκίνησε στις 29 Μαΐου 2013 ως διοικητής του διαστημικού σκάφους
”Soyuz TMA-09M”. Σε λιγότερο από 6 ώρες το πλοίο αγκυροβόλησε στο “Δ.Δ.Σ.”. Μετά από 163 ημέρες στο διάστημα επέστρεψε στη Γη.

5η Πτήση:  H τελευταία του πτήση δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Είναι προγραμματισμένη να γίνει μέσα στο 2017, όπου ο Φιοντόρ θα είναι διοικητής της αποστολής και του πληρώματος του “Soyuz MS-04.”

Για όσους δεν γνωρίζουν το πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων Soyuz ξεκίνησε το 1960 από την τότε Ε.Σ.Σ.Δ ως μέρος της προσπάθειας να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη.

Όταν ο στόχος αυτός εγκαταλείφθηκε, το Soyuz συνέχισε να εξελίσσεται ως μέρος τόσο ερευνητικών όσο και στρατιωτικών προγραμμάτων, κυρίως σε συνδυασμό με τους Σοβιετικούς διαστημικούς σταθμούς των δεκαετιών 70′ και 80′ .

Μέχρι σήμερα είναι το μακροβιότερο και πιο επιτυχημένο διαστημικό πρόγραμμα με πάνω από 40 χρόνια εξέλιξης και 100 αποστολές.

Ο Γραμματικόπουλος αποτελεί τον Νο98 κοσμοναύτη της Ρωσίας ενώ έχει βραβευτεί με την ανώτερη τιμή στην χώρα του ως ”Ήρωας της Ρωσίας”.

Ο Φιοντόρ Γραμματικόπουλος σε πρόσφατη βράβευση για την προσφορά του στις Διαστημικές Υπηρεσίες της Ρωσίας από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μάλιστα όπως είχε δηλώσει κάποτε ο δημοσιογράφος Νίκος Σιδηρόπουλος, μέλος της ελληνικής κοινότητας της Μόσχας.

«Μπορεί να είναι ένας Ρώσος κοσμοναύτης, να είναι ένας πολίτης της Ρωσίας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι γιος του Πόντου, και μας δίνει την ευκαιρία για καμαρώνουμε τον έθνος μας και να παίρνουμε περισσότερη δύναμη για να συνεχίσουμε»

Επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο την μητέρα του Μικρούλα στη Σίνδο, τιμώντας έτσι και την ευχή της αγαπημένης του γιαγιάς που δυστυχώς δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει το όνειρο της.

Σχόλια

Exit mobile version