Site icon Frapress

Ο ”Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή στον Πολυχώρο τέχνης ”Αλεξάνδρεια”

Ο Οιδίπους Τύραννος είναι μια από τις κορυφαίες -αν όχι η κορυφαία-  τραγωδίες που έβγαλε ποτέ η ανθρωπότητα. Ένα εντυπωσιακό αριστούργημα του Σοφοκλή και ένα έργο βασισμένο στο Θηβαϊκό δραματικό κύκλο (ή αλλιώς κύκλο των Λαβδακιδών).

Λίγα λόγια για να μπείτε στο κλίμα του μύθου

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βασιλιάς της Θήβας Λάιος, έλαβε χρησμό (από τον Απόλλωνα μέσω της Πυθίας)  πως το παιδί που θα γεννούσε η γυναίκα του Ιοκάστη, θα σκότωνε τον πατέρα του και θα παντρευόταν την μητέρα του.

Η οργή αυτή των θεών ήταν ένα είδος παραδειγματικής τιμωρίας προς τον Λάιο, επειδή ο ίδιος τόλμησε τότε να συνάψει ερωτική σχέση, με τον βασιλιά της Ηλείας (και γιο του Πέλοπα) Χρύσιππο. 

Ο Λάιος με το που ήρθε στη ζωή ο γιος του, τρύπησε και έδεσε τα πόδια του (εξ ου και το Οιδίπους=πρήξιμο/πόδι) βρέφους και διέταξε έναν βοσκό να το εγκαταλείψει έκθετο στον Κιθαιρώνα. Εκεί ένας άλλος βοσκός βρήκε το βρέφος σε κακή κατάσταση, το έσωσε και απευθύνθηκε στον βασιλιά της Κορίνθου Πόλυβο, ο οποίος με την γυναίκα του Μερόπη μη έχοντας παιδιά, δέχθηκαν ως θείο δώρο τον Οιδίποδα.

Ο Οιδίποδας αφού μεγάλωσε και μαθαίνει από τρίτους πως είναι νόθος, αποφασίζει να πάει στη Πυθία να μάθει όλη την αλήθεια. Αυτή με την σειρά της επιβεβαιώνει τους χρησμούς και έτσι ο ήρωας του δράματος αποφασίζει για να γλιτώσει την οικογένεια του από τα κακά να μην ξαναγυρίσει στην Κόρινθο.

Περιπλανώμενος προς την Θήβα συναντά μια άμαξα. Λογομαχεί με τους ανθρώπους της και σκοτώνει τον κάτοχο της και τους συνοδούς/δούλους του εκτός από έναν. Ναι καλά μαντέψατε. Ο κάτοχος της άμαξας ήταν ο βασιλιάς Λάιος.

Ο Οιδίποδας συνέχισε προς την Θήβα και στον δρόμο του συνάντησε την Σφίγγα. Ένα φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας που ρωτούσε τους άτυχους περαστικούς ένα συγκεκριμένο αίνιγμα που κάνεις δεν είχε καταφέρει να απαντήσει μέχρι τότε.

Η Σφίγγα λειτουργούσε ως διόδιο της Θήβας (όποιος δεν απαντούσε σωστά του έπαιρνε τη ζωή) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πόλη ουσιαστικά να εξαθλιώνεται στο έλεος της.

Ο Οιδίποδας βρίσκει την απάντηση στον γρίφο της Σφίγγας.

Ο Οιδίποδας κατάφερε να λύσει τον γρίφο. Η Σφίγγα ακούγοντας την σωστή απάντηση έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε και ο αδερφός της Ιοκάστης –Κρέοντας– έχρησε τον Οιδίποδα βασιλιά της Θήβας.

Η Θήβα όμως παρόλο που ησύχασε από την Σφίγγα, για χρόνια πολλά θα ταλαιπωρηθεί από λοιμούς, πανούκλες, ξηρασίες και αυτό θα αναγκάσει τον Οιδίποδα, να ψάξει την αρχή του κακού. Έτσι θα απευθυνθεί στον ξακουστό τυφλό μάντη Τειρεσία και αυτά που θα μάθει δεν θα του είναι καθόλου ευχάριστα.

Η παράσταση

Από εκείνο το σημείο ξεκινά ουσιαστικά η θεατρική παράσταση ”Οιδίπους Τύραννος”, η οποία έκανε πρεμιέρα το προηγούμενο Σάββατο 11/3 στον Πολυχώρο Τέχνης ”Αλαξάνδρεια” και μας εξιστορεί τα γεγονότα, όπως αυτά διαδραματίζονται μέχρις ότου φτάσουμε στην τελική τραγωδία του Οιδίποδα.

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και αξιόλογη προσπάθεια -στηριζόμενη σε αρκετούς γνωστούς και καλούς ηθοποιούς- αναβίωσης του μύθου με μοντέρνα ακούσματα και ελεύθερη μετάπλαση.

Τα βασικό μήνυμα που περνά η αρχαία αυτή τραγωδία είναι πως:

”Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο”

όμως έχει μέσα και αρκετές νότες του :

”αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα” 

Ο αστραπιαίος τρόπος μάλιστα που οι ηθοποιοί αλλάζουν ρόλους μέσα στο έργο, για να καταφέρουν να βάλουν όλα τα πρόσωπα της τραγωδίας, είναι πραγματικά εντυπωσιακός!

Από την ομάδα ΚΗΠΟΣ-Λ.Α.Θ.Ε.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μεσάρης
Βοηθός σκηνοθέτης: Σήφης Μάινας

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Οιδίποδας: Κώστας Μεσάρης
Ιοκάστη: Κάτια Σπερελάκη
Κρέων: Γιάννης Ρωμανός
Τειρεσίας: Αλέξανδρος Ζαχαρέας
Άγγελος: Αλέξης Μαρτζούκος
Βοσκός: Βίλλυ Σκούρα
Κορυφαία Χορού: Σεβίλη Λυμπέρη
Εξάγγελος:  Τάκης Βαμβακίδης
Ούτι: Τάσος Σερεμέτης

Φωτογραφίες: Νικολέτα Γιαννούλη

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 9:00 μμ

[Σάββατο 11, 18 & 25 Μαρτίου, Κυριακή 12, 19 & 26 Μαρτίου, 2 & 9 Απριλίου]

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια:

10 ευρώ,
ευρώ μειωμένο, φοιτητικό, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων)
Ατέλειες δεκτές (κατόπιν διαθεσιμότητας και με έγκαιρη κράτηση).


Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής,
τηλ. κρατήσεων: 210-8673.655

Σχόλια

Exit mobile version