Η τύχη να έχεις ταλέντο δεν είναι αρκετή. Πρέπει επίσης να έχεις το ταλέντο να έχεις τύχη.
~Hector Berlioz
Ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό, από εκείνα που διανέμονται δωρεάν στους δρόμους, η ματιά μου έπεσε τυχαία επάνω στη συγκεκριμένη φράση. Αρχικά, την προσπέρασα πολύ γρήγορα, μη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο της.
«Ένα από τα πολλά πνευματώδη παιχνίδια με τις λέξεις», σκέφτηκα.
Ανατρέχοντας, όμως, μετά από μέρες ξανά σ’ αυτήν, διαπίστωσα την σημασία που περικλείεται μέσα στις δύο αυτές περιεκτικές προτάσεις. Στην ουσία, συμπυκνώνει τις δύο θεμελιώδεις συνθήκες της ζωής. Το ταλέντο και την τύχη.
Μάθε – Διασκέδασε – Μοιράσου
Κάνε LIKE στο Frapress.gr και στήριξε την προσπάθεια μας!
ΤΑΛΕΝΤΟ Ή ΤΥΧΗ
Δύο βασικοί πόλοι μέσα στους οποίους κινείται η ανθρώπινη ύπαρξη.
Από τη μία πλευρά, το προσωπικό ταλέντο, όλες εκείνες οι ξεχωριστές ιδιότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου. Οι ικανότητες, οι δεξιότητες, τα μοναδικά γνωρίσματα, τα οποία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας και του εαυτού μας.
Από την άλλη η τύχη. Αυτή η τόσο αινιγματική και πολυσήμαντη έννοια. Ο λεγόμενος καιρός κατά τους Αρχαίους Έλληνες. Οι κατάλληλες συγκυρίες και οι ευνοϊκές συνθήκες, που συχνά προκύπτουν από αδιευκρίνιστους παράγοντες. Το κοινώς ονομαζόμενο timing.
Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλές φορές τις φράσεις: «Δεν ήταν το σωστό timing για να «κλειστεί» αυτή η συνεργασία» ή «Η σχέση μας δεν έχει καθόλου καλό timing για να εξελιχθεί».
Προφανώς όλοι μας αναρωτηθήκαμε τι είναι τελικά αυτό το timing και ποιος ακριβώς το ορίζει. Γιατί κάποια πράγματα να συμβαίνουν, όταν δεν πρέπει να συμβούν και πως κάποια άλλα έρχονται εκεί ακριβώς που πρέπει;
Ο άνθρωπος, δηλαδή, και τα όποια ατομικά του ταλέντα, δεν παίζουν κάποιο ρόλο, εφόσον τα πράγματα, έτσι κι αλλιώς, θα γίνουν όπως έχει οριστεί να γίνουν;
Η προσκόλληση σε ένα μοιρολατρικό πεδίο κατανόησης του μυστηρίου της ζωής, νομίζω ότι θα ήταν κάτι αρκετά απλουστευτικό εν έτει 2017. Παρολ’ αυτά, η υιοθέτηση της πεποίθησης ότι ο άνθρωπος είναι αποκλειστικά και μόνο το αποτέλεσμα των επιλογών του είναι, επίσης, κάτι παρακινδυνευμένο.
Ναι, είμαστε οι καθημερινές, μικρές και μεγάλες, δύσκολες και πιο απλές αποφάσεις που παίρνουμε. Είμαστε η σκληρή δουλεία, οι κόποι και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, χρόνο με τον χρόνο. Είμαστε όλα αυτά.
Όμως, καλώς ή κακώς, ζούμε σε ένα περιβάλλον το οποίο επηρεάζεται από εξωτερικές δυνάμεις και από παράγοντες, που, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να μας ξεπερνούν και να μας υπερβαίνουν. Να μας καθορίζουν, να μας απογειώνουν, ή και να μας προσγειώνουν.
Αυτό που είμαστε σήμερα είναι μια σειρά επιρροών από το γονιδιακό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο ζήσαμε κατά το παρελθόν και το οποίο βρίσκεται σε μια δυναμική και εξελίξιμη μορφή μέσα μας.
Οι ίδιοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας συστατικά, που δεν μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, αλλά διαφοροποιούνται βάσει των εμπειριών και των καταστάσεων, με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι.
Έτσι, γίνεται κατανοητό ότι τα πάντα βρίσκονται σε μια συνεχή και ατελεύτητη ροή (πρώτος διδάξας, ο Ηράκλειτος) μέσα στην οποία εντασσόμαστε κι εμείς οι άνθρωποι.
Η ζωή μας, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να έχει εναλλαγές και σκαμπανεβάσματα. Εμπόδια αλλά και άλματα! Σαν ένα διαρκές rollercoaster, που μας διασκεδάζει ενώ παράλληλα μας τρομάζει…
Στο ερώτημα, επομένως, ταλέντο ή τύχη, η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι μία και απόλυτη. Η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου στη μέση. Σε έναν ισόρροπο, ιδανικά, συνδυασμό, όπως υποδεικνύει και στη ρήση του ο Berlioz.
Η τύχη από μόνη της, δεν αρκεί, αν δεν υπάρχει το ταλέντο, που θα έρθει στην επιφάνεια για να αναδειχθεί και να διακριθεί, αλλά και το ταλέντο, χωρίς την τύχη, θα έμενε αναξιοποίητο και ακαλλιέργητο.