Το μουσείο Ζορζ Πομπιντού είναι ένα στολίδι στην περιοχή Μπομπούρ του Παρισιού στη Γαλλία.
Ο Ρίλκε στο έργο του « Η σοφία του Ρίλκε» διατυπώνει για την τέχνη τα εξής λεγόμενα: “Ένα έργο τέχνης είναι η εξισορρόπηση, ισορροπία , καθησύχαση. Δεν μπορεί να τα βλέπει όλα ούτε μαύρα, ούτε ρόδινα… Η τέχνη παρουσιάζεται ως άποψη ζωής, όπως η θρησκεία, η επιστήμη και ο σοσιαλισμός.” Εκκεντρικό, πρωτότυπο και χωνευτήρι της σύγχρονης όψης των τεχνών, το Ζορζ Πομπιντού, είναι ένα από τα hot αξιοθέατα του Παρισιού κι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία-εκπρόσωποι της μοντέρνας τέχνης στον κόσμο.
Οι τέχνες και ιδιαίτερα το ακατάληπτο περιεχόμενό τους και η αφαιρετική τους όψη, όπως πολλές φορές εμφανίζονται στη σύγχρονη μορφή τους, δεν με δελεάζουν. Όραμα του προέδρου Ζορζ Πομπιντού (Centre Georges-Pompidou), το ιστορικό Κέντρο Πομπιντού επίσης γνωστό ως Μπομπούρ, πέτυχε ένα μοναδικό για την εποχή πείραμα: να δημιουργήσει ένα κέντρο πολιτισμού και έρευνας με αυτόνομα παραρτήματα (το μουσείο, το κέντρο αρχιτεκτονικής και βιομηχανικού σχεδιασμού, τη βιβλιοθήκη), έναν χώρο που συστεγάζει διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και εμπλέκει το κοινό στις δράσεις του.
The heart is a museum, filled with the exhibits of the lifetime’s loves
Κάτι πολύ ευρύτερο και πιο ζωντανό δηλαδή από ένα μουσείο, αφού το μουσείο ήταν μόνο ένα μέρος του, το Μπομπούρ, που δέχεται περίπου 26.000 επισκέπτες σε καθημερινή βάση, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και ζωντανά κέντρα πολιτισμού διεθνώς.
Tο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού βρίσκεται στο τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα (4eme Arrondissement) στην περιοχή Μπομπούρ του Παρισιού στη Γαλλία. Εγκαινιάστηκε το 1977 και φιλοξενεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το κτίριο διαιρείται σε 5 ορόφους, με τη βιβλιοθήκη να καταλαμβάνει τους τρεις πρώτους, ενώ η μόνιμη συλλογή του Μουσείου βρίσκεται στους δύο τελευταίους.
Περισσότερα από 59.000 έργα καλύπτουν την τέχνη του 20ού αιώνα, ενώ στον 4ο όροφο θα βρείτε έργα αφηρημένης τέχνης, σουρεαλισμού, κυβισμού και φωβισμού -με βασικούς εκπροσώπους τους Ματίς, Μιρό και Πικάσο- και στον 5ο όροφο θα θαυμάσετε έργα της περιόδου μετά το 1965.
Άξιο προσοχής είναι το «διάσημο» προαύλιο του Κέντρου, γνωστό στους ντόπιους και ως «Μπομπούρ», όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται καθημερινά για να απολαύσει διάφορες εκδηλώσεις και παραστάσεις αλλά και για να θαυμάσει τους πλανόδιους Γάλλους ζωγράφους επί το έργον… Προσέξτε το σιντριβάνι που βρίσκεται προς τη δεξιά πλευρά του προαυλίου (στην πλατεία Ιγκόρ Στραβίνσκι) και θαυμάστε από κοντά τα «κινητικά» γλυπτά του, που δημιουργούν μια χαρούμενη και πολύχρωμη ατμόσφαιρα.