Θέλεις να κάνεις το διάβασμα της εξεταστικής λιγότερο επώδυνο και να ενδυναμώσεις την μνήμη σου αλλά δεν ξέρεις πως; Δες παρακάτω μερικά πρακτικά tips που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμα αυτήν την περίοδο!
Άλλη μια εξεταστική ξεκινάει σιγά-σιγά και πιθανότατα δεν είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος για ένα τέτοιο βήμα. Καθετί φαντάζει μακράν πιο ενδιαφέρον από το να ανοίξεις βιβλίο, όμως σε καμία περίπτωση δεν θες και να αποτύχεις.
Κακά τα ψέματα, για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, αναπόφευκτο είναι το διάβασμα. Μοιραζόμαστε, λοιπόν, μαζί σου μερικά πολύτιμα μυστικά προκειμένου να έχεις καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση στις κουραστικές αυτές ημέρες της εξεταστικής.
1. Πες ναι στην ξεκούραση
Σύμφωνα με έρευνες του Harvard, ο ύπνος συμβάλλει στην διατήρηση των αναμνήσεων. Εντάσσοντας την χαλάρωση στο πρόγραμμά σου, οι γνώσεις που έχεις λάβει ταξινομούνται πολύ ευκολότερα και σίγουρα θα έχεις μεγαλύτερη απόδοση.
Ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 7-8 ώρες βραδινού ύπνου και έως 1 ώρα μεσημεριανού ύπνου για να ενισχύσει την αυτοσυγκέντρωσή του και συνεπώς να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε αντίξοες συνθήκες.
Αντιθέτως, η έλλειψη ύπνου, αυξάνει το αίσθημα κόπωσης και σε εμποδίζει από το να σκέφτεσαι καθαρά και να δίνεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου.
2. Φάε σωστά και έξυπνα!
Μια ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει θετικά την πνευματική ευεξία.
Πιο συγκεκριμένα, φρόντισε να λαμβάνεις τροφές που περιέχουν γλυκόζη για την ενίσχυση της μνήμης, η οποία περιέχεται στις σοκολάτες και σε υδατάνθρακες. Όμως μην το παρακάνουμε, γιατί η υπερβολή θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Επίσης, τροφές όπως ψάρια, καρότα, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και κόκκινο κρέας διασφαλίζουν την αυτοσυγκέντρωση και την ικανότητα απομνημόνευσης πληροφοριών.
Τέλος, από το ημερήσιο πρόγραμμα δεν πρέπει να απουσιάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, για την καταπολέμηση του στρες, αλλά και ένα καλό πρωινό.
3. Σφίξε γροθιά!
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Montclair, το να σφίξει κανείς δυνατά τα χέρια του, τον βοηθά να βελτιώσει την μνήμη του.
Έτσι, σφίγγοντας το δεξί χέρι για περίπου ενάμιση λεπτό ενισχύεται η αποθήκευση των αναμνήσεων, ενώ κάνοντας το ίδιο με την αριστερή γροθιά σημειώνεται βελτίωση στην ικανότητα ανάκλασης των αναμνήσεων στην μνήμη.
4. Άλλαξε τις βλαβερές συνήθειες.
Κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική δόση καφεΐνης και το αλκοόλ παρεμποδίζουν την ύπαρξη αυτοσυγκέντρωσης και απομνημόνευσης.
Αναλυτικότερα, με το κάπνισμα νοθεύονται οι πνευματικές ικανότητες ενός ατόμου, όπως και με το αλκοόλ, ενώ οι πληροφορίες του εγκεφάλου τόσο στην βραχυπρόθεσμη όσο και στην μακροπρόθεσμη μνήμη δεν μπορούν να συγκρατηθούν.
Εύλογη λοιπόν η φράση “Πίνω για να ξεχάσω…”
Όσον αφορά τον καφέ, σε λογικές ποσότητες έχει θετικές επιδράσεις και λειτουργεί ευεργετικά, ενώ η υπέρβαση της ποσότητας της καφεΐνης οδηγεί τον οργανισμό σε νευρική σύγχυση και συνεπώς δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει.
5. Stop στο multitasking!
Πολλοί από εμάς συνηθίζουν να κάνουν παραπάνω από ένα πράγμα την ίδια στιγμή, την λεγόμενη πολυδιεργασία.
Κάτι τέτοιο, βέβαια, μας αποσυντονίζει, αυξάνει τα επίπεδα άγχους και αποτρέπει τον εγκέφαλο από το να εμπεδώσει την πληροφορίες που έρχεται αντιμέτωπος.
Το ίδιο ισχύει και με τις χιλιάδες άσχετες σκέψεις που μπορεί να σου έρχονται στο μυαλό τη στιγμή που προσπαθείς να διαβάσεις.
Απαιτούνται περίπου 8” προσοχής για να επεξεργαστούμε μια πληροφορία και να αποθηκευτεί στο μυαλό μας. Γι’ αυτό, με λίγη περισσότερη συναίσθηση θα μπορούσε κανείς να επιδιώξει την απερίσπαστη συγκέντρωση και να διαβάσει με επιμέλεια και αποτελεσματικότητα.
6. Χαλάρωση και εσωτερική ηρεμία για ένα υγιές μυαλό
Η αλήθεια είναι ότι για να μπορείς να συγκεντρωθείς και να διαβάσεις, θα πρέπει να αποβάλλεις από μέσα σου ό,τι τοξικό σε απασχολεί.
Η κορτιζόλη που παράγεται σε αγχωτικές συνθήκες αποπροσανατολίζει τον οργανισμό, καθιστώντας τον αδύνατο στο να εκτελέσει περαιτέρω εργασίες και αν μη τι άλλο μπλοκάρει την μνήμη.
Στο ίντερνετ μπορείς να βρεις αρκετές playlist με μουσική που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Μάλιστα, στο Κασετόφωνο ή στο Spotify μπορείς να βρεις και σχετικές λίστες, ώστε να ακούσεις μουσική παράλληλα με το διάβασμα.
Ακόμη, δεν θα ήταν χρήσιμο να περιορίσεις εντελώς τις εξόδους σου κατά την περίοδο της εξεταστικής.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κοινωνική ζωή και η επαφή με φίλους διατηρεί τον εγκέφαλο σε υγιή κατάσταση και η διαδικασία επικοινωνίας αφυπνίζει την μνήμη.
7. Βάλε τα βότανα και το νερό για τα καλά στην ζωή σου…
Ροφήματα με βότανα όπως το φασκόμηλο, το πράσινο τσάι ή τσάι του βουνού είναι γνωστό ότι τονώνουν τη σκέψη και συγχρόνως σε χαλαρώνουν. Μπορείς άνετα να τα καταναλώσεις αντί του καφέ.
Ένα άλλο must στην εξεταστική είναι η άφθονη κατανάλωση νερού. Έτσι, ο εγκέφαλος, για την εύρυθμη λειτουργία του, είναι απαραίτητο να ενυδατώνεται για να διώχνεται και το αίσθημα της κόπωσης είτε εγκεφαλικά είτε σωματικά.
8. Ασκήσου!
Η γυμναστική δεν οδηγεί μόνο στην διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης. Έχει τρομερά οφέλη και στον νου. Γι’ αυτό, καλό είναι είναι ενδιάμεσα στο πρόγραμμα διαβάσματός σου να κάνεις μερικά διαλείμματα.
Φρόντισε μέσα σ’ αυτά να ασκείσαι ή έστω να κάνεις μιας ελαφριάς μορφής άσκηση (τζόγκινγκ) για να ανανεώνεται το αίμα του εγκεφάλου.
Μ’ αυτόν τον τρόπο θα είσαι γεμάτος καλή διάθεση, αφού θα σε κάνει να διώξεις το στρες και να εκτονωθείς και κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον ρυθμό που θα απομνημονεύεις τις πληροφορίες.
9. Κάνε το διάβασμά σου πιο μεθοδικό.
Όπως συχνά λέγεται, η επανάληψη είναι η βάση για να κάνεις κτήμα σου την γνώση. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις, αν διαβάσεις μόνο μια μέρα ένα συγκεκριμένο μάθημα. Χρειάζεται να οργανώσεις το πρόγραμμα διαβάσματός σου.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεις να διαβάζεις πολλές πληροφορίες μαζεμένες σε μια μόνο ημέρα, μιας και δεν θα καταφέρεις να εμπεδώσεις τα περισσότερα από αυτά, καθώς θα έχουν αποθηκευτεί στο βραχυπρόθεσμο μέρος του εγκεφάλου.
Ένα πολύ έξυπνο tip είναι η σύγκριση παλιών και καινούριων γνώσεων που θα σε βοηθήσει στην απομνημόνευσή τους.
Πολλοί έχουν παραδεχθεί ότι αλλάζοντας χώρο διαβάσματος ανά διαστήματα μαθαίνουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την ύλη και δεν βυθίζονται στην μονοτονία.
Τέλος, μια άλλη αρκετά χρήσιμη τεχνική είναι να μην προσπαθεί κάποιος να αποστηθίσει τις πληροφορίες, αλλά να διατηρεί κριτική στάση απέναντι τους.
Κάτι τέτοιο είναι εφικτό εστιάζοντας στους βασικούς άξονες της ύλης, παρατηρώντας σχεδιαγράμματα και γενικά νοητικές απεικονίσεις των πληροφοριών, προκειμένου η μνήμη να είναι σε θέση να ανακαλέσει όλα αυτά τα στοιχεία την κατάλληλη στιγμή.