Site icon Frapress

Τα Χριστούγεννα στην Αγγλία είναι διαφορετικά

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως είναι τα Χριστούγεννα σε μία άλλη χώρα και τι παραδόσεις έχουν; Αν ναι, πάμε να αναβιώσουμε μαζί τα Χριστούγεννα στην Αγγλία!

Φέτος τα Χριστούγεννα μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ τον θείο μου και την οικογένεια του στην Αγγλία. Μένουν στο Dorking, που είναι μία ώρα νότια του Λονδίνου.

Οπότε, όπως, καταλαβαίνετε άρπαξα την ευκαιρία και τους επισκέφτηκα. Η γυναίκα του θείου μου είναι αγγλίδα και έτσι σκέφτηκα ότι θα πέρναγα παραδοσιακά λονδρέζικα Χριστούγεννα.

Δυστυχώς, δεν μπορούσα να τους επισκεφτώ στο παρελθόν Χριστούγεννα και δεν ήξερα τις παραδόσεις τους. Που από, όπως, φαίνεται είναι πολλές και αρκετά διαφορετικές από τις δικές μας.

Έφτασα, λοιπόν, στο Λονδίνο, μετά από πολλές ώρες ταλαιπωρίας (αλλά είναι στο πρόγραμμα και αυτό), Από τη πρώτη στιγμή κιόλας κατάλαβα ότι η γιορτή των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για αυτούς.

Δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Για αρχή, μόλις μπήκα στο σπίτι του θείου μου αντίκρισα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν γεμάτο με δώρα τα οποία ανταλλάξαμε την ημέρα των Χριστουγέννων.

Επιπλέον, καθώς ρώταγα για το τι θα κάνουμε συνειδητοποίησα ότι για κάθε μέρα μέχρι την Τρίτη είχαν κανονισμένο κάτι.

Οι προετοιμασίες τους για τα Χριστούγεννα ξεκινάνε από την αρχή του Δεκέμβρη και προγραμματίζουν μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια.

Σε αντίθεση, δεν κάνουν και τόσα πολλά για την Πρωτοχρονιά αλλά, όπως, και όλοι παγκοσμίως βγαίνουν.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά για να σας μεταδώσω λίγο τον αγγλικό τρόπο που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα.

Έφτασα την Τετάρτη το βράδυ οπότε Πέμπτη και Παρασκευή δεν υπήρχαν τόσα εθιμοτυπικά πράγματα για να δεις και έτσι επισκεφτήκαμε το Brighton για τα τελευταία ψώνια και πήγαμε για μία μπύρα σε ένα φιλικό σπίτι.

Το Σάββατο, λοιπόν, παραμονή Χριστουγέννων αρχίζει η μεγάλη γιορτή. Το πρωί γίνεται αγώνας αγγλικού ράγκμπι (που από ότι έμαθα είναι πολύ διαφορετικό από το αμερικάνικο) ανάμεσα στο “χωριό” που μένει ο θείος μου και ένα γειτονικό με παίχτες κάτω των 21 ετών.

Μαζεύονται όλοι λοιπόν στο γήπεδο, πίνουν μπύρες (τυπικοί Εγγλέζοι) και παρακολουθούν τον αγώνα. Ακόμα και αν δεν κερδίσει η ομάδα το κλίμα είναι ευχάριστο καθώς υπάρχει άφθονο ποτό και φαΐ αλλά και πολύ χαρά από αυτούς που τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια (κάλαντα με διορθώνουν πάντα) στο ημίχρονο και μετά τον αγώνα.

Το απόγευμα πήγαμε στο Betchworth. Στην εκκλησία του γίνεται αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού και μαζεύονται όλοι από τα γύρω χωριά για να τραγουδήσουν και αυτοί κάλαντα αλλά και να μπουν στην μαγεία των Χριστουγέννων. Γενικά οι Άγγλοι είναι αρκετά θρησκόληπτοι, καθώς, τραγουδούν με ευλάβεια τους ύμνους και ακούν την λειτουργία που γίνεται.

Fun fact: στην εκκλησία αυτή γυρίστηκε και το “Τέσσερις Γάμοι και Μία Κηδεία”. Μια από τις μεγαλύτερες αγγλικές κωμωδίες παγκοσμίως.

Αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε ένα φίλο του θείου μου, όπου, ήπιαμε παραδοσιακό ζεστό κρασί και φάγαμε fingerfood (μπουκίτσες φαγητού, ίσως, να είναι μια καλή μετάφραση).

Η βραδιά κύλησε ευχάριστα. Όσο και να μην πολύ- συμπαθώ τους Εγγλέζους γιατί τους θεωρώ λίγο “ψεύτικους”, σε έκαναν να νιώθεις άνετα και έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον στο να σε γνωρίσουν (λέτε μετά από αυτή την επίσκεψη να αλλάξω γνώμη;).

Καθώς γυρνάγαμε σπίτι στο αμάξι υπήρχε μία διάχυτη αίσθηση ενθουσιασμού για την επόμενη μέρα. Όχι, μόνο από τη μικρή μου ξαδέρφη αλλά και από όλους τους άλλους που περίμεναν με ανυπομονησία τα δώρα τους.

Ανήμερα Χριστουγέννων και η μέρα για τους Εγγλέζους ξεκινάει νωρίς. Ακόμα και ο γηραιότερος μέχρι της 9:30 (και αργά λέω) έχει ξυπνήσει και έχει πάρει θέση.

Πρωινό και θέση στο σαλόνι για ανταλλαγή δώρων αλλά και για να πάρει ο καθένας το μεγάλο δώρο που του έχει φέρει ο “Άι Βασίλης” (που όσο μεγάλος και να είσαι το όνομα αυτό έχει μια δύναμη που σου δίνει χαρά).

Καφές, κρασί ή μπύρα, όλα είναι αποδεκτά, για να αρχίσει ένας μαραθώνιος ανταλλαγής δώρων και ξετυλίγματος που θα τελειώσει λίγο πριν φάμε. Απαραίτητο αξεσουάρ το άσχημο πουλόβερ των Χριστουγέννων.

Η αίσθηση μοναδική, καθώς, η χαρά που είχαμε μικρά όταν ξυπνάγαμε ξημερώματα για να δούμε τι είναι κάτω από το δέντρο επανέρχεται και τώρα ως μεγάλος έχει και πλάκα γιατί όλα τα δώρα (ακόμα και αστεία) είναι αποδεκτά.

Άνοιγμα δώρων Χριστουγέννων και το “άσχημο” πουλόβερ

Δυστυχώς, μην ξέροντας τα έθιμά τους δεν είχα προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να έχω παραπάνω από ένα δώρο για τον καθένα. Ελπίζω να επανορθώσω σε κάποια μελλοντικά Χριστούγεννα.

Στη συνέχεια, το τραπέζι ετοιμάζεται. Όλοι βοηθάμε λίγο, στο στρώσιμο, στο σερβίρισμα, στην τοποθέτηση των crackers… σε κάτι.

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Όταν όλα είναι έτοιμα καθόμαστε και αρχίζει το φαγοπότι αλλά και το παιχνίδι ταυτόχρονα. Στο παιχνίδι είναι που μπαίνουν τα crackers. Πριν ακουμπήσεις το φαγητό σου πρέπει να τραβήξεις από ένα cracker με αυτόν που κάθεται στα αριστερά και στα δεξιά σου.

Μέσα αυτά έχουν ένα δωράκι, ένα ανέκδοτο, καθώς και ένα χάρτινο στέμμα, το οποίο το φορά ο νικητής (που είναι αυτός στον οποίο θα κάτσει το μεγάλο κομμάτι του “cracker”). Τότε μπορείς να ξεκινήσεις το φαί. Αλλά μην ξεχνάς στις 15:00 ώρα Αγγλίας σταματά ότι και να κάνεις για να ακούσεις το διάγγελμα της Βασίλισσας.

Το φαί αποτελείται από γεμιστή γαλοπούλα, χοιρινό στο φούρνο, πατάτες βραστές, λαχανάκια Βρυξελλών (που πρέπει οπωσδήποτε να φας για να έχεις καλή τύχη την επόμενη χρονιά), καρότα βραστά, παστινάκια ψητά (είδος καρότου που είναι σαν γλυκιά πατάτα) και διάφορες σος εγγλέζικες που πραγματικά θα ζητήσω τις συνταγές από τη θεία μου.

Τα φαγητά των Χριστουγέννων

Ευτυχώς, εμείς φάγαμε πριν το διάγγελμα οπότε είχαμε πάρει τα ποτήρια μας με το κρασί και είχαμε βολευτεί στους καναπέδες περιμένοντας τη Βασίλισσα.

Το διάγγελμα απολιτικό και άνευρο για μένα, αλλά για τους Εγγλέζους πολύ σημαντικό. Όπως μου είπαν και μετά την ομιλία, σπάνια η Βασίλισσα παίρνει πολιτική θέση αλλά όλοι προσέχουν το διάγγελμά της κάθε χρόνο με θρησκευτική ευλάβεια.

Μετά το διάγγελμα ήταν ώρα για κλασικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες αλλά και τραγούδια παίζοντας διάφορα οικογενειακά επιτραπέζια. Πάντα στο χέρι κρασί ή μπύρα, μην ξεχνιόμαστε.

Η μέρα των Χριστουγέννων είναι μια οικογενειακή και γεμάτη μέρα για τους Άγγλους. Κανείς δεν κάνει κάτι με φίλους, παρά μόνο με την οικογένειά του.

Παίζοντας ποδόσφαιρο

Ξημερώνει η επομένη των Χριστουγέννων που οι Άγγλοι την αποκαλούν Boxing Day (όχι γιατί παίζουν μποξ). Η μέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Αγγλία και το όνομα της το παίρνει από το έθιμο που ξεκίνησε το 19ο αιώνα όταν οι πλούσιοι έδιναν κουτιά (box) με δώρα στους υπηρέτες τους και τους φτωχούς. Επίσης, οι υπηρέτες δεν δούλευαν εκείνη τη μέρα και μπορούσαν να γυρίσουν στο σπίτι τους.

Στο Boxing Day, λοιπόν, οι Άγγλοι μαζεύονται σε σπίτια, παίζουν ή βλέπουν ποδόσφαιρο και τρώνε με του φίλους τους ότι έχει περισσέψει σε κάθε οικογένεια από την προηγούμενη μέρα. Όλα κρύα για να ξέρετε, μόνο αυτά που ψήνονται γρήγορα είναι ζεστά.

Η συνέχεια είναι γεμάτη από συζητήσεις, επιτραπέζια παιχνίδια, αστεία και πολύ ποτό.

Γενικά, από ότι καταλαβαίνετε και εσείς, οι Άγγλοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τελείως διαφορετικά από ότι εμείς στην Ελλάδα. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου.

Επειδή έχω επισκεφτεί την Αγγλία και άλλες φορές σε διαφορετικές περιόδους, αυτό που έχω να πω είναι ότι συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα στην Αγγλία είναι πολύ μαγικά. Νιώθεις σαν μικρό παιδί ξανά. Η χαρά αυτή είναι διάχυτη σε όλους, από τον πιο μικρό μέχρι τον μεγαλύτερο.

Ολοκληρώνω αυτό το ταξίδι με μία υπόσχεση ότι θα γυρίσω πάλι για Χριστούγεννα στην Αγγλία και σας προτείνω να το κάνετε και εσείς!

Σχόλια

Exit mobile version