Site icon Frapress

Ποιητικές συλλογές που αξίζει να διαβάσεις!

Ποιητικές συλλογές από 5 ποιητές που αξίζει να διαβάσεις!

Η ποίηση είναι για όλους μας. Ακόμα και αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με το είδος, ακόμα και αν έχεις μείνει στα ποιήματα που έκανες στο σχολείο, στο μάθημα που σιχαινόσουν. Η ποίηση δεν έχει ορισμό, υπάρχει για να της βάζουμε εμείς, ανάλογο με τον τρόπο που μας αγγίζει.

Ορίστε, λοιπόν, μια πολύ μικρή λίστα από ποιητικές συλλογές που ίσως σου δώσουν μία μικρή γεύση από τον κόσμο της ποίησης.

Sylvia Plath -“Ariel”-

Το Ariel” εκδόθηκε δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία της Plath. Το γεγονός ότι βασανίστηκε από κατάθλιψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής είναι εμφανές σε όλο της το έργο. Η απουσία της πατρικής φιγούρας και ο αγώνας της με τη μητρότητα ακόμα και η ειρωνική απεικόνιση του γάμου είναι θέματα που κυριαρχούν στη ποιητική της συλλογή. Πλέον ανάγεται σαν σύμβολο βασανισμένης γυναικείας έκφρασης για αυτό και έχει παραπάνω ενδιαφέρον να μάθεις και να διαβάσεις το έργο της.

Χερ Θεέ, Χερ Λούσιφερ,
Πρόσεχε.
Πρόσεχε.
Μέσα από τη στάχτη
Βγαίνω με τα κόκκινα μαλλιά μου στη μέρα
Και τρώω τους άντρες σαν αέρα.

Σίλβια Πλαθ, Λαίδη Λάζαρος

 

Charles Bukowsky -“H αγάπη είναι ένας σκύλος απ’τη κόλαση”

Είσαι αυτοκαταστροφικός; Μπουκόφσκι. Επιρρεπής σε εθισμούς; Μπουκόφσκι. Επικριτικός απέναντι στη κοινωνία; Μάντεψε.

Μιλάμε για τον κατεξοχήν ποιητή του περιθωρίου (ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του περισσότερο ποιητή παρά πεζογράφο). Έζησε στους δρόμους αρκετά χρόνια και το γεγονός αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο έργο του. Κυνικός μέχρι εκεί που δε πάει, αιχμηρός απέναντι στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, αιώνιος εχθρός του American dream. To “H αγάπη είναι ένας σκύλος απ’τη κόλαση, στην ελληνική του έκδοση, χωρίζεται σε τρεις θεματικές και περιέχει συνολικά 41 ποιήματα από τη δεκαετία του ’60 και μετά.

Πάρε μια μεγάλη γραφομηχανή

και καθώς τα βήματα έρχονται και φεύγουν

κάτω απ’ το παράθυρό σου,

πάλεψε την άγρια, δωσ’ της να καταλάβει.

Βάρα στο ψαχνό.

Τσαρλς Μπουκόφσκι, Πως να γίνεις μεγάλος συγγραφέας

 

Κ.Π. Καβάφης -“Άπαντα”-

Ένας ποιητής που ακόμα και αν δεν είσαι από τους ανθρώπους που θα διαβάσουν ολόκληρο το ποιητικό έργο κάποιου (spoiler: μάλλον κανείς δεν είναι), ο Καβάφης πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να σε αγγίξει, είτε ιστορικός, είτε φιλοσοφικός είτε αισθησιακός (όμως πάντα ειρωνικός). Θα είναι επίκαιρος σε όποια φάση της ζωής σου και αν τον διαβάσεις. Τα 154 αναγνωρισμένα ποιήματα του, τον καθιστούν μία εξαιρετική ποιητική μορφή.

 

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θά βρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις—
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες.

K.Π. Καβάφης, από τα Ποιήματα 1897-1933

Pablo Neruda – “Είκοσι ερωτικά ποιήματα και ένα τραγούδι χωρίς καμιάν ελπίδα” –

Χιλιανός ποιητής και νομπελίστας, τα ποιήματα του αποτελούν σύμβολο των κατατρεγμένων και καταπιεσμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατευμένου ποιητή, ο Νερούδα μιλά μέσα από τα ποιήματα του για τον έρωτα και επιλέγει την ποίηση ως τρόπο αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και ταράζει τα λιμνάζοντα νερά, ακόμα και μετά τον θάνατο του.

Χιλιάδες βράδια αφού, όπως και τώρα,
την έσφιγγα στην αγκαλιά μου –
πώς να χαρεί η ψυχή μου, αφού εκείνη χάθηκε. . .

Μπορεί να ‘ναι αυτός ο τελευταίος καημός
που μου ανάβει εκείνη,
κι αυτοί εδώ οι τελευταίοι στίχοι που γράφω για κείνην εγώ.

Πάμπλο Νερούδα,20o ποίημα 

 

Leonard Cohen -“Η μουσική του ξένου”-

Στον απόηχο του θανάτου του Leonard Cohen, δεν θα ήταν περίεργο να συμπεριληφθεί στη λίστα σα μία ταπεινή παραδοχή ότι το έργο τόσο το ποιητικό, όσο και το μουσικό, του Cohen είναι άξιο σεβασμού. Μέσα από τα τραγούδια και τη φωνή του μας μεταφέρει εικόνες για τον κόσμο, τις αγωνίες του, τον έρωτα.

“Η μουσική ενός ξένου” από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ συμπεριλαμβάνει τραγούδια και ποιήματα του Cohen, όμως μη ξεχνάμε ότι η ποιητική του υπόσταση είναι πάντα προσβάσιμη με το πάτημα ενός κλικ.

Σχόλια

Exit mobile version