Όλοι, ανεξαιρέτως, έχουμε έστω μια από τις πέντε παρακάτω τοξικές συνήθειες. Ποιες είναι όμως και γιατί πρέπει να τις αποβάλλουμε άμεσα;
Συνήθεια (η):
1. Ενέργεια που με τη συχνή επανάληψη έχει κατά κάποιο τρόπο τυποποιηθεί έτσι ώστε, αν και την εκτελούμε σκόπιμα, να μην απασχολεί ιδιαίτερα τη σκέψη μας ούτε να απαιτεί κάποια προσπάθεια,
2. Τρόπος ενέργειας ή συμπεριφοράς που διαμορφώνεται, ύστερα από μακροχρόνια επανάληψη, σε ένα σύνολο ατόμων, σε ένα συγκεκριμένο χώρο ή χρόνο.
Όλοι έχουμε συνήθειες, πράγματα που επαναλαμβάνουμε καθημερινά χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουμε. Ωστόσο, δεν είναι όλες τους πάντα καλές. Αρκετές από αυτές έχουν την δυνατότητα να μας ταλαιπωρούν λίγο παραπάνω, και να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Αυτές είναι και οι λεγόμενες τοξικές.
Οι 5 τοξικότερες συνήθειες όμως, που (σχεδόν) όλοι έχουμε, είναι οι εξής: η υπερανάλυση, η λεγόμενη ”γνώμη του κόσμου”, η αναβίωση του παρελθόντος, ο φόβος της αλλαγής και η υποτίμηση του εαυτού. Ας τις δούμε όμως αναλυτικότερα παρακάτω.
1. Υπερανάλυση
Αρχικά, μια από τις μεγαλύτερες και πιο τοξικές συνήθειες είναι η υπερανάλυση.
Το έχεις κάνει και εσύ, το έχω κάνει και εγώ, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αυτού του πλανήτη. Πόσες φορές δεν έχουμε πιαστεί από κάτι, ίσως τόσο δα μικρό, και το έχουμε ξεχειλώσει μέσα στο μυαλό μας ή συζητώντας το με τρίτους;
Η απάντηση; Άπειρες. Ερωτήματα όπως, ‘’Γιατί να το πει αυτό;’’, ‘’Τι εννοούσε με εκείνο;’’, ‘’Τι θα γινόταν αν…’’, ‘’Και αν δεν…;’’ κλπ, επανέρχονται στο προσκήνιο ξανά και ξανά.
Σενάρια, υποθέσεις και ατελείωτες συζητήσεις.
Σχεδόν καθημερινά καταναλώνουμε χρόνο και ενέργεια, υπεραναλύοντας πράγματα που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε πλέον να αλλάξουμε.
Ακόμα, εκτός από το να προκαλεί άγχος και πονοκέφαλο, δεν προσφέρει τίποτα άλλο. Για αυτό τον λόγο, δικαίως κατατάσσεται στις νούμερο ένα τοξικές συνήθειες.
Συνεπώς, ποιος ο λόγος να συνεχίσεις να υπεραναλύεις τα πάντα;
2. Να σε νοιάζει ”η γνώμη του κόσμου”
Πρώτα από όλα, το να σε νοιάζει συνεχώς τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα, είναι ίσως ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.
Αυτό γιατί, όταν υπολογίζεις τη γνώμη του κόσμου, σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπερισχύει από τη δική σου, αυτομάτως βάζεις εσένα σε δεύτερη μοίρα.
Θέλεις να ζεις τη ζωή σου στη σκιά των άλλων και μονίμως με τον φόβο να μην κριθεί η παραμικρή κίνησή σου;
Παρόλα αυτά, όμως, ακόμα και αν κριθεί, γιατί θα έπρεπε να σε επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό;
Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική προσωπικότητα και κάνει τις δικές του επιλογές. Κάποιοι θα σε στηρίξουν, ενώ κάποιοι άλλοι θα σε κρίνουν. Δε γίνεται πάντα να συμβαδίζουμε με όλους.
Επομένως, να κάνεις ό,τι κάνεις για σένα και μόνο. Να μη χάνεις τον εαυτό σου στο κοινό.
3.Να ζεις στο παρελθόν
Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως, υπάρχει λόγος που το παρελθόν δεν ανήκει στο παρόν. Κάθε πράγμα είναι κύκλος και κάποια στιγμή ολοκληρώνεται.
Το συγκεκριμένο σχήμα το συναντάμε παντού. Από τις χρονιές που διαδέχεται η μια την άλλη, τις εποχές, τους μήνες, τις εβδομάδες, τις μέρες, μέχρι και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Τίποτα δε μένει στάσιμο, τα πάντα αλλάζουν, εξελίσσονται και προχωράνε. Θέλοντας και μη, είναι η φυσική ροή των γεγονότων και της ζωής.
Συνεπώς, στην προσπάθεια να ζήσεις στο παρελθόν, καταλήγεις να χάνεις το παρόν. Είσαι εδώ, στο τώρα, όχι στο χτες.
Το να μείνεις εκεί δεν σου προσφέρει απολύτως τίποτα. Δεν μπορείς να αλλάξεις ότι έχει τελειώσει και δεν μπορείς να γυρίσεις εκεί, όσο και αν το θέλεις.
Άρα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποδεχτείς το τέλος, να κρατήσεις τα λάθη που έκανες και τα μαθήματα που πήρες και να προχωρήσεις μπροστά.
Δεν τελειώνουν όλα σε μια στιγμή. Όταν ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος πάντα ανοίγει.
4.Να φοβάσαι την αλλαγή
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα πάντα είναι κύκλος που ανοίγει, κλείνει και ο ένας διαδέχεται τον άλλον.
Σαν αποτέλεσμα, η γη γυρίζει, ο ήλιος ανατέλλει και δύει, ο χρόνος περνάει, άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Τα πάντα δηλαδή, σε αυτό το σύμπαν, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, κινούνται.
Η αλλαγή είναι πρόοδος, εξέλιξη, κομμάτι αναπόφευκτο της ύπαρξης μας. Έτσι, δεν πρέπει να την φοβάσαι αλλά όσο μπορείς να την επιδιώκεις.
Αλλαγές παρατηρούνται και προκύπτουν καθημερινά, σε κάτι μικρό ή κάτι μεγαλύτερο. Ίσως, να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες, τρόπο ζωής, εργασία ακόμα και χώρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μένεις στάσιμος. Εξελίσσεσαι.
Ακόμα, σκέψου τον εαυτό σου 5 χρόνια πριν, τώρα και σε 5 χρόνια από σήμερα. Δεν είσαι όπως ήσουν και στο μέλλον δεν θα είσαι όπως τώρα.
Επομένως, το να φοβάσαι να αλλάξεις είναι ανούσιο, μιας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σου.
Αποδέξου το, τόλμησε νέα πράγματα, πάρε ρίσκα, και υπερασπίσου τα όνειρα σου. Τους το οφείλεις.
5.Να μειώνεις τον εαυτό σου
Είναι γνωστό πως, η υποτίμηση του εαυτού μας είναι μια συνήθεια που παρατηρείται ήδη από τις μικρές κιόλας ηλικίες. Αιτίες είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης ή και ασφάλειας.
Στη ζωή μας θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους. Αρκετές φορές, θα τύχει κάποιος να είναι πιο έξυπνος, πιο όμορφος, πιο ταλαντούχος ή πιο δημοφιλής από κάποιον άλλον.
Τις περισσότερες φορές όμως, εστιάζουμε στα θετικά των άλλων και στα αρνητικά τα δικά μας. Ωστόσο, το ότι κάποιος ίσως να είναι ‘’πιο’’ από εμάς, δε σημαίνει ότι αφαιρεί πόντους από τη δική μας αξία. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία της σύγκρισης και της υποτίμησης, επειδή όλοι οι άνθρωποι, είναι διαφορετικοί ο ένας σε σχέση με τον άλλο.
Σαν αποτέλεσμα, ο κάθε ένας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, προσδίδει και από κάτι στο σύνολο.
Για αυτό τον λόγο, αγάπησε τον εαυτό σου και αγκάλιασε τον όπως ακριβώς είναι. Με τα καλά και τα στραβά του. Μην τον συγκρίνεις και μην τον υποτιμάς.
Είναι ο καλύτερος σου φίλος.