Πραγματικά το 2016 δεν μας αφήνει σε ησυχία… Tι συνέπειες μπορεί να έχει τελικά η νίκη του Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το ακούσατε. Ο κόσμος των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων έχει πάρει φωτιά με τα αποτελέσματα από τις αμερικανικές εκλογές τα οποία δημοσιεύτηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου του 2016. Ο Donald J. Trump θα είναι ο καινούργιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Μετά τη δύσκολη αυτή «χώνεψη» των νέων, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η νίκη για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο το διεθνές σύστημα.
Καταρχάς, καλό θα ήταν να αναφερθούμε στα ακριβή ποσοστά και νούμερα με τα οποία ο Trump απέσπασε τη σημαντικότατη αυτή νίκη.
Το παράδοξο με τις αμερικανικές εκλογές είναι ότι πρόκειται για έμμεση καθολική ψηφοφορία. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει πρακτικά ότι οι πολίτες ψηφίζουν ένα σώμα εκλεκτόρων το οποίο ονομάζεται «Κολέγιο Εκλεκτόρων», και αποτελείται από 538 άτομα. Αυτά τα 538 άτομα είναι που θα ψηφίσουν ποιον υποψήφιο προτιμούν. Για να εκλεχτεί κάποιος Πρόεδρος χρειάζεται 270 ψήφους από τις 538.
Τα αποτελέσματα, λοιπόν, ήταν:
- Clinton: 218 εκλέκτορες και 59.231.071 ψήφοι (μέχρι στιγμής)
- Trump: 276 εκλέκτορες και 59.131.310 ψήφοι
Συνήθως, οι εκλέκτορες αντιπροσωπεύουν και τις ψήφους του αμερικανικού λαού, αλλά τίποτα μέσα στο Σύνταγμα δεν τους υποχρεώνει να σεβαστούν την προτίμηση του λαού.
Λόγοι για τους οποίους κέρδισε ο Trump:
- Το σύστημα: ο τρόπος με τον οποίο είναι φτιαγμένο το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι περίπλοκος (μη νομίζετε και εμένα φίλος μου που σπουδάζει εκεί μου το εξήγησε). Λειτουργεί το σύστημα “The winner takes all”, εννοώντας ότι αυτός που θα πάρει την πλειοψηφία των φηφοφόρων σε μια πολιτεία, ουσιαστικά θα πάρει όλες τις ψήφους της πολιτείας, ακόμα και αυτές που δεν ήταν υπέρ του.
Εδώ θα βρείτε ένα πολύ κατατοπιστικό και χιουμοριστικό βίντεο για το πώς δουλεύει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων.
- Η πολιτική του μίσους: ναι λοιπόν, όσο περίεργο και αν ακούγεται, η τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο διεθνές σύστημα είναι ο προστατευτισμός, ο απομονωτισμός και η ανάδυση ακροδεξιών πεποιθήσεων.
Το βλέπουμε από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ιταλία με τα δημοφιλή ακροδεξιά κόμματα, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit.
Επομένως, δεν είναι τόσο περίεργο ότι ο Trump, λέγοντας ότι θα χτίσει ένα τοίχος γύρω από τις ΗΠΑ, βρήκε πάρα πολλούς υποστηρικτές.
Τι σημαίνει η νίκη του για τον υπόλοιπο κόσμο:
- Αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα: ας το θέσουμε απλά και κατανοητά. Οι ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 90’, ανέλαβαν ηγεμονικό ρόλο στο διεθνές σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι μπλεγμένοι σε διάφορες διεθνείς διενέξεις σε όλη την υφήλιο.
Η οικονομική τους υπεροχή και η επικράτηση του συστήματος της ελεύθερης αγοράς, τους κατήστησε κύριους δρώντες στην εξέλιξη των διεθνών δρώμενων. Με αυτή την αλλαγή της ηγεσίας όμως, και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί που δεν συμφωνούν με την πολιτική που προτείνει ο Trump, δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να κρατήσουν την ηγεμονική τους θέση στο σύστημα.
- Εσωτερικός διχασμός: το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν πολλές διενέξεις μεταξύ των διάφορων κοινωνικών ομάδων στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα μια χώρα βασισμένη στην ενότητα των πολιτών της αλλά η αλήθεια όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχουν πολλοί φυλετικοί και κοινωνικοί διαχωρισμοί μέσα στην αμερικανική κοινωνία.
Όπως είπαμε και πριν, η πολιτική του μίσους που χρησιμοποιεί ο Trump θα έχει ως αποτέλεσμα, αν δεν το έχει κάνει ήδη, τον διαχωρισμό των πολιτών σε αυτούς που υποστηρίζουν την πολιτική του Trump σε σχέση με τους μετανάστατες (white supremacists) και αυτούς που πιστεύουν ότι ανήκουν σε μια αδύναμη κοινωνική ομάδα, όπως η οργάνωση των LGBTQ.
Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε το χάος που έχει δημιουργήσει η εκλογή του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, σε μία μόνο μέρα. Δεν είναι ότι δεν ήταν αναμενόμενο αλλά όταν όλοι το αντιμετωπίζουν, ακόμα και τώρα, ως κάτι το αστείο και σχεδόν γελοίο, δεν είχαμε πραγματικά χρόνο να επεξαργαστούμε το τι σημαίνει πραγματικά η νίκη αυτή.
Το σίγουρο είναι ότι ο κύριος Trump δεν θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2017, οπότε ο Ομπάμα θα φύγει από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.
Το μέλλον θα δείξει…