Site icon Frapress

Ο Δωδεκάλογος του Φαντάρου

νεοσύλλεκτος

Ήρθε και σε σένα το χαρτί και έγινες νεοσύλλεκτος; Μην αγχώνεσαι! Η πείρα των “παλιών” είναι εδώ για να σε διδάξει και όλα θα πάνε καλά.

Με αφορμή το γεγονός ότι πολλοί φίλοι μου σε λίγες μέρες μπαίνουν στρατό, και ενθυμούμενος αυτές τις παρόμοιες μέρες που έζησαν και γω πριν καιρό ως νεοσύλλεκτος, συμβουλεύοντάς τους, μου ήρθε η ιδέα να «κωμικοποιήσω» κάπως την όλη αυτή κατάσταση, δίνοντάς τους έτσι, με πιο φιλικό και χαλαρό ύφος συμβουλές.

Η στρατιωτική θητεία, είναι για τον ενήλικο άντρα μία πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί εντολές για όλες του τις δραστηριότητες (ακόμα και ώρες φαγητού,ξεκούρασης, κτλ), και είναι αναγκασμένος να συμβιώνει με άτομα που δεν έχει επιλέξει ο ίδιος. Με λίγα λόγια, ο στρατός, από την πρώτη κιόλας μέρα, δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο στους νεοσύλλεκτους­ · ένα σύνολο από υποχρεωτικούς κανόνες, καθιστώντας τον τμήμα της ομάδας και όχι πλέον μονάδα.

1 Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι θα πάρεις μαζί. Οι περισσότεροι το παίζαμε σκληροί – δεν χρειαζόμασταν αντισηπτικά, σαπούνια, κτλ. Μάλιστα μας πρότειναν οι «χαλβάδες» οι προηγούμενοι να πάρουμε πούδρα για τα πόδια μαζί μας! Μα είναι δυνατόν? Να όμως που όλοι μετά από 3 μέρες τρέχαμε να βρούμε ποιος έχει για να δανειστούμε μήπως και γλιτώσουμε την μυκητίαση… Επομένως, σε θέματα υγείας δεν υπάρχει «φλώρος», αλλά προνοητικός. Άκου τους προηγούμενους με ευλάβεια και ειδικά αν υπηρέτησαν στην ίδια μονάδα με σένα ή αν έκαναν θητεία σχετικά πρόσφατα.

2 Εκεί, θα συναντήσεις «κάθε καρυδιάς καρύδι» όπως λένε και στο χωριό μου. Μία συνάθροιση από άτομα τόσο διαφορετικά από σένα, όσο και παρόμοια. Άτομα που έχεις συνηθίσει να συναναστρέφεσαι και άτομα που ούτε καν γνώριζες πως υπήρχαν. Το “key point” είναι να καταφέρεις να τα έχεις καλά με όλους είτε τους συμπαθείς είτε όχι – είτε ταιριάζεις μαζί τους, είτε όχι. Πρέπει να δείχνεις θετική στάση προς τους ανωτέρους αλλά ακόμα καλύτερη προς τους ομόβαθμούς σου (υπόλοιποι φαντάροι).

Επίσης, αν είναι να διαλέξεις ποτέ, (δηλαδή φτάσεις στο βαθμό να πρέπει να επιλέξεις στρατόπεδο), επέλεξε τους ομόβαθμούς σου. Οι ανώτεροι στην χειρότερη να σου βάζουν συνέχεια αγγαρείες · οι ομόβαθμοί σου μπορεί να σου κάνουν ψυχολογικό πόλεμο που είναι πολύ χειρότερος (βλέπε τον Χλαπάτσα στη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά»).

Πρέπει επομένως να διατηρείται μια ισορροπία, και αυτό διαφαίνεται έντονα όταν μετά από μέρες εγκλεισμού, επικρατεί  έντονη νευρικότητα. Πόσες φορές χώρισα άτομα έτοιμα να πιαστούν στα χέρια στο Κ.Ψ.Μ. (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας) επειδή κάποιος πήρε την σειρά του άλλου στην ουρά για παραγγελία. Να θυμάσαι, αν κάνεις σωστή διαχείριση , τα κοινά προβλήματα πιο συχνά ενώνουν παρά χωρίζουν τους ανθρώπους…

3 Το δίκοπο μαχαίρι του φαντάρου: είναι οι ικανότητές του (αυτές που θα δηλώσει προφανώς) . Πολλές φορές ερωτήθηκα τι προσόντα είχα, και κάθε φορά έλεγα διαφορετικά, δηλαδή πρόσθετα ή έκοβα από αυτά που έλεγα συνήθως. Ανάλογα την περίπτωση, πρέπει να λες ότι κρίνεις πως σε συμφέρει.

Για παράδειγμα κάποτε ζητήσανε άτομο που να σπούδαζε πολυτεχνείο για να κάνει για λίγες μέρες δουλειά γραφείου, γλιτώνοντας έτσι τις αγγαρείες – εκεί πας τρέχοντας. Άλλοτε ζητούσαν άτομα με δίπλωμα οδήγησης, βάζοντάς τους ακόμα περισσότερες αγγαρείες – εκεί λες ότι δεν ξέρεις να οδηγείς. Επομένως, πρέπει να κρίνεις αν σε συμφέρει να δηλώσεις τις ικανότητές σου ή όχι.

4 Μάθε να αποφεύγεις αγγαρείες με έξυπνο τρόπο. Ομολογώ ότι αυτό άργησα λίγο να το μάθω, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Δεν πρέπει να αντιμιλάς σε ανωτέρους, αλλά να το παίζεις χαζός. Για παράδειγμα αν σου ζητήσουν να κάνεις κάτι, κάντο λάθος, αλλά προφανώς δείχνοντας έλλειψη σκοπιμότητας. Θα γλιτώσεις πολλές αγγαρείες με αυτό τον τρόπο.

Επίσης, αν μπορείς να αναβάλλεις κάτι κάντο! Δεν είναι σαν την ζωή εκεί… Ότι αφήνεις σήμερα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το κάνεις αύριο καθώς ίσως την πληρώσει κάποιος άλλος αύριο στην θέση σου (όχι και πολύ ηθικό) ή ίσως το ξεχάσουν και οι ίδιοι.

5 Μία χρήσιμη συνάρτηση: Σκοπιά = Βιβλίο ή Laptop. Ανάλογα του τι τύπος είσαι, πάρε ένα από τα δύο μαζί σου. Όσο αστείο και αν σου φανεί, 24 ώρες σκοπιάς (εσύ και άλλος ένας), δεν βγαίνει με τίποτα. Ειδικά αν κάνεις σκοπιά πολλές φορές την βδομάδα. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου η σκοπιά είναι πραγματικά καλύτερη και από το να ήσουν έξω στην καθημερινή σου ζωή (αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες).

6 Μία χρήσιμη φράση: «Θες μήπως να πας/να σε στείλω Καστελλόριζο»? Άλλοι αντί για Καστελλόριζο χρησιμοποιούν Έβρο, ή κάποια άλλη παραμεθόριο περιοχή. Με τέτοιες φράσεις αφήνεις να εννοηθεί πως έχεις κονέ (βίσμα) με κάποιο πρόσωπο σε  υψηλή θέση ισχύος. Είναι καλό να αφήνεις να εννοηθεί ότι έχεις κάποιο βίσμα, ώστε να σε φοβούνται, αλλά ποτέ μην πεις όνομα (είτε έχεις είτε όχι).

7 Χρησιμοποίησε την καταγωγή σου προς όφελός σου. Αν κατάγεσαι από περιοχές όπου πολλά άτομα έχουν καταταγεί στον στρατό, χρησιμοποίησέ το και άφηνε να ακούγεται ή να υπονοείται από πού έχεις καταγωγή. Συνήθως δεν παίζει τρομερό ρόλο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

8 Όπως σε όλα, λέγε στους άλλους (ειδικά στους ανωτέρους) αυτό που θέλουν να ακούσουν. Όσο και αν διαφωνείς, ποτέ μην λογομαχήσεις με ανώτερο γιατί θα το πληρώσεις ακριβά, και μάλιστα θα ψάξει να βρει άλλο λόγο (να μην φανεί η πραγματική αιτία).

9 Μάθε να συσσωματώνεσαι με την ομάδα. Ένας τύπος ο οποίος έχει οικονομική άνεση, συνήθως τρώει από το Κ.Ψ.Μ (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας) και αποφεύγει το φαγητό που τρώνε όλοι. Κάποιος που έχει καλό «βίσμα» μπορεί να το χρησιμοποιεί για το παραμικρό ώστε να μην κάνει αγγαρείες, με αποτέλεσμα να μην τον νιώθουν οι άλλοι μέλος της ομάδας, να τον ζηλεύουν και να τον εχθρεύονται. Επομένως, γίνε μέλος της ομάδας και φέρσου ανάλογα για να μην δημιουργείς εχθρούς.

10 Φρόντισε να μην δείχνεις τις αδυναμίες σου. Οι άνθρωποι (όπως θα έχεις καταλάβει καθόλη την πορεία της ζωής σου), έχουν την τάση να μειώνουν και να χτυπούν (μεταφορικά) αυτόν που μειονεκτεί σε κάτι. Είναι η αίσθηση της ανωτερότητας των πρωτευόντων με το να «αποκηρύσσουν» τα αδύναμα ομοειδή τους – με το να κυριαρχούν πάνω τους. Θυμάμαι ιστορίες που μου έλεγαν οι παλιοί όπου έβαζαν πορτοκαλάδα σε ένα βρακί και κυνηγούσαν κάποιον υποχόνδριο (ο οποίος δεν ήξερε ότι το κίτρινο υγρό στο βρακί ήταν πορτοκαλάδα).

11 Μην ξεπερνάς τα όρια. Παντού ισχύει αυτή η συμβουλή, αλλά ακόμα πιο έντονα στο στρατό καθώς πολλές φορές δείχνουν μια ανοχή για να δουν αν έχεις φιλότιμο. Επομένως, μην φτάνεις τα πράγματα ποτέ στα άκρα.

12 Τέλος, η ευχή των παλαιότερων στον μελλοντικό νεοσύλλεκτο: «Να περνάς απαρατήρητος». Και αυτό γιατί αυτός που «κάνει μπαμ» είτε για καλό είτε για κακό, γίνεται πηγή ζήλιας είτε πηγή απέχθειας αντίστοιχα.

 

Σχόλια

Exit mobile version