Η παράσταση “”Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ-Η φθορά” ανεβαίνει στο θέατρο του Νέου Κόσμου και γεμάτη κυνισμό έρχεται τελικά να μας γεμίσει αισιοδοξία.
Υπόθεση: Ένας συγγραφέας και ένα…βαμπίρ στοχάζονται πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Το έργο αποτελεί μονόλογο που άλλοτε την σκυτάλη λόγου αρπάζει ο συγγραφέας και άλλοτε – και περισσότερο- το βαμπίρ. Ο βρυκόλακας με αμεσότητα, χιούμορ και διορατικότητα εκθέτει τις σκέψεις του σχετικά με την φθορά του ανθρώπου.
«Το αντίθετο της φθοράς είναι η φθορά»
Ο φιλοσοφικός τρόπος που προσεγγίζει το θέμα καταφέρνει να σε βάλει σε σκέψεις. Αλλά κάπου-κάπου σου θυμίζει κάτι, οι σκέψεις του έχουν μια οικειότητα. Θυμίζουν διαδρομές του μυαλού που όλοι έχουμε κάνει και τις εκθέτουμε σε συζητήσεις πολύ αργά το βράδυ είτε με φίλους και αγαπημένους, είτε ακόμα και με αγνώστους.
Η γραφή του Δ. Τσεκούρα φαντάζει λίγο σκληρή. Λόγω του κυνισμού του. Ωστόσο, οι χιουμοριστικές του παρεμβάσεις και κυρίως η ιδιαίτερη ειλικρίνεια του για την μοίρα του συγγραφέα κάνει το έργο ξεχωριστό. Παρ’ όλο που μιλάει για τον θάνατο ως την ύστατη κατάληξη των πάντων, υπάρχει μια αισιοδοξία που πατά πολύ γερά στα θεμέλια της τέχνης.
«Όποιος έχει αντιληφθεί την αρχετυπική και την ανεξίτηλη και την φαντασμαγορική, την σχεδόν εκτυφλωτική σημασία της φθοράς, αυτός βρίσκεται πολύ κοντά στο πραγματικό νόημα της ζωής»
H σκηνογραφία του είναι απλή και ιδιαίτερα λειτουργική, δίνοντας έμφαση στο λόγο. Ο χώρος έχει ακόμα τα σημάδια της προηγούμενης ταυτότητας του: το θέατρο ήταν κάποτε ζυπαποθήκη. Αυτό δίνει ένα παραπάνω ενδιαφέρον στην όλη εικόνα της σκηνής. Ένα ακόμα συν, είναι πως το δωμάτιο είναι αρκετά μικρό (είκοσι άτομα χωρούν όλα κι όλα) που δίνει μια συλλογικότητα στη θεατρική εμπειρία.
Η αρτιότητα της παράστασης φυσικά οφείλεται και στην εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών και την όμορφη σκηνοθεσία. Πιστεύω πως αξίζει να δει κανείς την «Εξομολόγηση ενός βαμπίρ» γιατί μας αφορά όλους, μας κάνει να σκεπτόμαστε, μας δίνει μια μικρή ανακούφιση, μας ταξιδεύει στο μυαλό κάποιου μυθικού πλάσματος που τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο διαφορετικό από το δικό μας…
Συγγραφέας: Δημήτρης Τσεκούρας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Σκηνικά-σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Ερμηνεία: Στέλιος Δημόπουλος, Μιχάλης Ζαχαρίας
Κάθε Τέταρτη-Σάββατο στις 09:15 και κάθε Κυριακή στις 07:00
στο Θέατρο Νέου Κόσμου, μέχρι 27/11.