Site icon Frapress

Ταξίδια: Συμβουλές για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις!

Σε όλους μας αρέσουν τα ταξίδια, καινούργιοι τόποι, άνθρωποι, πολιτισμοί … όμως ένα ταξίδι μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτης αν δεν προσέχεις!

Κατά την διάρκεια διάφορων ταξιδιών που έκανα συνάντησα αρκετά όμορφα πράγματα αλλά κάποια στιγμή μου συνέβη κάτι άσχημο! Μου έκλεψαν τα χρήματα και έτσι αναγκάστηκα να τριγυρνώ μέσα σε μία ξένη πόλη χωρίς χρήματα!ταξίδια ταξίδια ταξίδια

Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω αυτό το άρθρο με τα πιο γνωστά προβλήματα που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια των ταξιδιών του και πως μπορείτε να τα αποφύγετε!

1.Να σου κλέψουν τα χρήματα

Μάλλον είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας τουρίστας, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι ή η Βαρκελώνη, όπου υπάρχουν πολλοί θα λέγαμε «ειδικοί» στο να κλέβουν. Για παράδειγμα, μπορεί να ήταν θλιβερό εάν κάποιος σου έκλεβε το τηλέφωνο ενώ ήσουν διακοπές στην Βαρκελώνη αλλά θα ήταν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα εάν κάποιος σου έκλεβε το διαβατήριο, ενώ ήσουν εκτός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

ταξίδια

Συμβουλές για να προφυλάξεις τα υπάρχοντά σου:

  • Μείνε όπου υπάρχει πολύς κόσμος και απόφυγε τις απομονωμένες περιοχές.
  • Βάλε όσα από τα πράγματά σου μπορείς στις τσέπες σου. Θα σου έλεγα να μοιράσεις τα χρήματά σου και να μην τα έχεις όλα στο ίδιο μέρος.
  • Δώσε προσοχή σε μέρη όπως το μετρό και στους σταθμούς τρένων, γιατί ειδικά εκεί συνηθίζεται να σε κλέβουν, αφού γνωριζουν πως δεν θα δώσεις πολύ σημασία.
  • Προσοχή στους καλλιτέχνες των δρόμων, πολλές φορές συνεννοούνται με αυτούς που κλέβουν ειδικά στην Βαρκελώνη.
  • Εάν έχεις τσάντα πλάτης και χρειάζεται κάπου να περιμένεις, μπορείς να την βάλεις μπροστά σου για περισσότερη ασφάλεια.
  • Εάν κάποιος σου μιλήσει αλλά εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς σου λέει… Πρόσεχε! Είναι αντιπερισπασμός, κάποιος άλλος έρχεται από πίσω σου!
  • Φρόντισε το πορτοφόλι σου να είναι μικρό με λίγα χρήματα μέσα και προσπάθησε να μην έχεις πολλές πιστωτικές κάρτες μαζί σου!
  • Μία από τις μεγαλύτερες «εφευρέσεις» είναι να χρησιμοποιήσεις μικρά πορτοφόλια ή μυστικές τσέπες. Παρότι είναι αρκετά άβολες είναι αδύνατον κάποιος να σε κλέψει αν έχεις βάλει όλα τα απαραίτητα μέσα σε αυτές.

2.Αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι πίνουν πολύ αλκοόλ κατά την διάρκεια των διακοπών τους, αλλά θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, χωρίς υπερβολές. Το να μεθύσεις σε μια ξένη πόλη μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ίσως αν είσαι τυχερός μπορεί να βρεθείς σε κάποιο hostel, αλλά είναι περισσότερο πιθανό να βρεθείς κάπου απομονωμένα έχοντας χάσει όλα του τα υπάρχοντα. Γι αυτό ακόμη και αν τα πάρτυ σε παρασύρουν και χάσεις τον έλεγχο εδώ σου δίνω κάποιες συμβουλές.

Τι να προσέχεις όταν πίνεις:

  • Εάν θέλεις να πιεις αρκετά βεβαιώσου ότι ξέρεις το μέρος και είσαι μαζί με φίλους ή κάποιο μεγάλο γκρουπ.
  • Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τον δρόμο να γυρίσεις πίσω.
  • Τις περισσότερες φορές τα hostels ή τα ξενοδοχεία έχουν μέσα ή κοντά χώρους διασκέδασης , οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν ασφαλέστερο.
  • Επίσης, θυμίσου ότι το αλκόολ προκαλεί και άλλα προβλήματα όπως το hangover άρα θα σου πρότεινα να μην μεθύσεις όταν την άλλη μέρα πρέπει να ξυπνήσεις αρκετά νωρίς για να δεις την πόλη.

Φυσικά υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να προσέχεις είτε είσαι σε ταξίδι είτε είσαι στην χώρα σου! Μην αφήσεις κάποιον ξένο να σου προσφέρει αλκοόλ, αν δεν είναι από κλειστό μπουκάλι. Μπορεί να σου έχει ρίξει κάτι μέσα και να ξυπνήσεις κάπου δεν θα ήθελες γι αυτό είναι καλύτερο να προσέχεις! 

3. Απομονωμένες-κακόφημες περιοχές

 

Είναι αρκετά διαδεδομένο στα ταξίδια να πηγαίνεις σε απαγορευμένες περιοχές προκειμένου να δεις πως ζουν πραγματικά οι άνθρωποι εκεί. Όμως, πρέπει να είσαι προσεκτικός και φυσικά εάν σου πουν να μην πας εκεί καλό θα ήταν να το αποφύγεις. Άλλωστε σκέψου ποιος ο λόγος να πας σε ένα μέρος που θα κάνουν διακίνηση ναρκωτικών ή εμπόριο;

4.Hostels

Για να μην σας εξαπατήσουν στα ξενοδοχεία καλό είναι να κοιτάτε και την βαθμολογία του κοινού και όχι μόνο την τιμή.

Οι ξενώνες μπορεί να φαίνονται ασφαλείς από το διαδίκτυο αλλά από κοντά μπορεί να κρύβουν κινδύνους, δεδομένου ότι σε κοιτώνες που μένουν πολλοί μπορεί ο καθένας να πάρει από τον άλλον ό,τι θέλει ή μπορεί να του κάνει κακό. Ειδικότερα για τις γυναίκες μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνο, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίσουν για κάποιον θηλυκό κοιτώνα. Επίσης, η συμβουλή μου είναι να κοιμηθεί κανείς μαζί με το πορτοφόλι του προκειμένου να μην του το κλέψει κανείς.

5.Ασφάλεια και Πρεσβείες

 

 

Είναι πάντα καλό να γράφετε τη διεύθυνση και το τηλέφωνο της πρεσβεία σας στην πόλη που θα πάτε. Σε περίπτωση που χάσετε το διαβατήριό σας ή έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα, το προσωπικό της πρεσβείας θα σας βοηθήσει (όπως θα σας παρέχει  ένα προσωρινό διαβατήριο, ώστε να μην χάσετε τις πτήσεις σας).

6.Πώς να προφυλαχτείτε από τις ασθένειες;

Συνήθως οι άνθρωποι νοιάζονται πολύ γι ‘αυτό, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί, συνήθως κάθε χώρα της ΕΕ έχει «ξένες υπηρεσίες εμβολιασμού” (για Μετανάστες που επιστρέφουν στη χώρα τους συνήθως), αλλά εκεί, οι γιατροί θα σας ενημερώσουν πλήρως για το ποιο εμβόλιο ίσως χρειαστεί  να κάνετε.

Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να κάνετε πεζοπορία στην Αυστρία ή τη Σλοβακία θα πρέπει να κάνετε το  εμβόλιο κατά της Ricketsia, μεταδίδει τη κρότωνα (αυτό το δυσάρεστο μικρόβιο  που ρουφάει το αίμα και παίρνει όσα συνδέονται από το δέρμα σας). Σε αυτές τις χώρες το εμβόλιο είναι στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμού, όμως σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία ή το Βέλγιο,  το εμβόλιο δεν περιλαμβάνεται, έτσι πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Επίσης, όταν ταξιδεύουν στη Νότια Ασία ή την Αφρική, το εμβόλιο κατά της ελονοσίας είναι εντελώς απαραίτητο. Είναι πάντα σοφό να φέρετε μαζί σας κάποια OTC φάρμακα για κοινές ασθένειες όπως η γρίπη ή διάρροια, που μπορεί πραγματικά να καταστρέψει το ταξίδι σας.

7.Φαγητό και νερό

Αυτό είναι μόνο μία μικρή αλλά σημαντική συμβουλή που πολλοί θεωρούν δεδομένη. Πριν πάτε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι το νερό της βρύσης είναι πόσιμο για σας! (Αιγύπτιοι και οι Ινδοί μπορούν να πιουν το νερό τους, αλλά αν το δοκιμάσετε εσείς, τα χάπια που προανέφερα θα είναι απαραίτητα)

Επίσης, να θυμάστε ότι τα παγάκια συχνά γίνονται από το νερό της βρύσης, και ορισμένα λαχανικά και φρούτα πλένονται από αυτό, ενώ το  τσάι δεν είναι πρόβλημα καθώς το νερό είναι βρασμένο.

Στην περίπτωση των τροφίμων θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις λαϊκές αγορές, ακόμη και αν πολλοί ντόπιοι τρώνε εκεί, αυτό δεν σημαίνει ότι το στομάχι σας είναι έτοιμο ή ότι το φαγητό είναι καλά προετοιμασμένο. Έπαθα τροφική δηλητηρίαση στην περίφημη αγορά της Βουδαπέστης για παράδειγμα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πράγμα είναι να έχετε μια σωστή ταξιδιωτική ασφάλιση, καλύπτοντας τα πράγματα που ίσως χάσετε ή για έξοδα νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων κλοπές, ατυχήματα αυτοκινήτων …

8.Απάτες

  • Κάνε παζάρια! Καμιά φορά οι έμποροι υψώνουν αρκετά τις τιμές ενώ το προϊόν μπορεί να είναι και τρεις φορές πιο κάτω της αναγραφόμενης τιμής.
  • Θα σου έλεγα να μην δώσεις σημασία σε αυτούς που «παίζουν» στον δρόμο χαρτιά ή κάνουν ταχυδακτυλουργικα κόλπα γιατί τις περισσότερες φορές είναι στημένα και εσύ απλά θα χάσεις λίγα από τα χρηματά σου.
  • Εάν κάποιος καθαριστής ή καλλιτέχνης στον δρόμο κάνει ότι του έπεσε κάτι, μην του το πιάσεις από τον δρόμο. Μάλλον θέλει να σου τραβήξει την προσοχή.
  •  Εάν πραγματικά δεν θέλετε να αγοράσετε τίποτα και θέλετε να αποφύγετε τους εμπόρους του δρόμου, δεν χρειάζεται καν να τους κοιτάξετε  ή τουλάχιστον να μην απαντήσετε σε ό, τι λένε.
  • Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις τιμές των πρόσθετων στοιχείων (ψωμί, ελιές …) και των ποτών  στα εστιατόρια, από το δίκαιο της ΕΕ .

Τέλος, θέλω να σας πω το χρυσό κανόνα της ασφάλειας στο εξωτερικό: Μην κάνεις ό, τι δεν θα έκανες στην πατρίδα σου.

Μην αφήστε αυτό το άρθρο να σας αποθαρρύνει, αλλά να το χρησιμοποιήσετε για την ασφάλειά σας. Ελπίζω να καταλάβατε ότι θα πρέπει να λάβει επιπλέον φροντίδα του εαυτού σας ενώ ταξιδεύετε!

 

Σχόλια

Exit mobile version