Site icon Frapress

1431AM: Συλλογική έκφραση στο μολυσμένο αέρα της πόλης

Μία παρουσίαση του ελεύθερου κοινωνικού ραδιοφώνου 1431AM…

Η ανάγκη για την ύπαρξη ενός ελεύθερου κοινωνικού ραδιοφώνου είναι το αποτέλεσμα της κρίσης των (ραδιοφωνικών) μέσων μαζικής ενημέρωσης, μιας κρίσης η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Για την ιστορία, λοιπόν, η αφορμή για την τελική δημιουργία ενός τέτοιου ραδιοφώνου δόθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέλευσης φοιτητών Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων στο ΑΠΘ, πίσω στο 2001, όταν οι τελευταίοι αντιλήφθηκαν ότι τα αιτήματά τους δε μπορούσαν να γίνουν γνωστά στον απλό κόσμο εξαιτίας της απομόνωσης που υφίσταντο από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν μια αστραπιαία οργάνωση των φοιτητών, με τη στήριξη πολλών φοιτητικών συλλόγων, και η δημιουργία του 1431, του ελεύθερου κοινωνικού ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος έκλεισε αισίως τα 15 χρόνια ζωής.Η διαφορά ενός τέτοιου μέσου μαζικής ενημέρωσης από τα υπόλοιπα μέσα βρίσκεται κυρίως στον τρόπο οργάνωσης, στις αξίες και στις ιδέες που προτάσσονται από τους ανθρώπους του και στο γεγονός ότι δίνει βήμα σε ανθρώπους οι οποίοι, αν δεν υπήρχε κι αυτό, δε θα μπορούσαν να εκφραστούν αλλιώς.

Η οργάνωση του 1431 ακολουθεί ένα αντι-ιεραρχικό μοντέλο οργάνωσης, βασισμένο στην ισότητα των μελών του, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της εβδομαδιαίας συνέλευσης του σταθμού, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη συνέχιση της δράσης του σταθμού από τα ίδια τα μέλη του.

Οι αγώνες και οι άνθρωποι που έχουν φιλοξενηθεί στο στούντιο του 1431 ποικίλλουν. Αγώνες των εργολαβικών και των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, ολικοί αρνητές στράτευσης, άνθρωποι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ, μετανάστες και πρόσφυγες κλπ.

Ο 1431 εκπέμπει στα AM και στο διαδίκτυο, ενώ υπήρχε και η πειρατική εκπομπή στα FM, για δύο χρόνια και μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2014, όταν ο πομπός και ο εξοπλισμός του ραδιοφώνου αφαιρέθηκε με βίαιο τρόπο από την τεχνική υπηρεσία του ΑΠΘ, με εντολή της Πρυτανείας και μετά από καταγγελία της Εθνικής Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Προσωπικά, θα ήθελα να αναδείξω τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των ανθρώπων του 1431 ως μια αισιόδοξη και ευχάριστη προσπάθεια συνολικά, η οποία χρειάζεται τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων.

Γιατί στην τελική, και χωρίς την παραμικρή διάθεση να κρίνω αν η μία ή η άλλη προσπάθεια είναι θετική ή αρνητική, αν δεν κάνεις κάτι, έστω και το στοιχειώδες για την ενημέρωσή σου, τότε μοιραία θα απολαμβάνεις την ενημέρωσή τους.

Εν κατακλείδι, ως φοιτητές αλλά και ως νέοι γενικότερα, θα έπρεπε να έχουμε τα αυτιά μας τεντωμένα και τα μάτια μας ανοιχτά μπροστά σε διαφορετικά εγχειρήματα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν θετικά πράγματα, τόσο στον καθένα ξεχωριστά, όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

Σχόλια

Exit mobile version