Site icon Frapress

Κάνε το χόμπι σου την καθημερινή σου εργασία

hobby

Τώρα που τελειώνεις τη σχολή σου, με τι σκέφτεσαι να ασχοληθείς;

Χθες συζητούσα με την Δήμητρα σε μια θέα στην Πεντέλη. Η Δήμητρα φοιτεί στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών της Αθήνας. Όταν την ρώτησα, τώρα που τελειώνει την σχολή της με τι σκέφτεται να ασχοληθεί, η απάντηση ήταν ότι δεν είχε καμία απολύτως ιδέα. Της αρέσει η σχολή της , αλλά αυτό που πραγματικά την γεμίζει είναι τα ταξίδια, η ζωγραφική ,οι τέχνες.

«Είσαι εξαιρετικά τυχερός αν σπουδάζεις πάνω σε ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεις ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σε γεμίζει»,

σκέφτηκα. Καλούμαστε να πάρουμε πολύ νωρίς την απόφαση της σχολής στην οποία θα σπουδάσουμε, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στα 22 και να μην έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματικά μας αρέσει. Και τώρα; Τι κάνουμε;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει η τέλεια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Παρουσιάζοντάς σου όμως αυτά που σκέφτομαι, σίγουρα θα σε βάλω σε σκέψεις και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να πάρεις την σωστή απόφαση, εγκαίρως, όσο προλαβαίνεις.

1ον

Το πρώτο και κυριότερο που μου έρχεται στο μυαλό , είναι η οικονομική αποκατάσταση, κοινώς τα χρήματα. (εκτός αν είσαι οικονομικά εξασφαλισμένος ή κερδίσεις το τζόκερ, οπότε συγχαρητήρια!!).

Είναι ικανό το χόμπι σου να σου αποφέρει χρήματα;

Ακόμα και να υποθέσουμε πως ναι , υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί η μετατροπή του χόμπι σε επάγγελμα να σε κάνει να σταματήσεις να το αγαπάς τόσο πολύ, κυρίως γιατί θα αναγκαστείς να διαμορφώσεις αυτό που κάνεις με βάση αυτό που ζητάει η αγορά. Είσαι σε θέση να κάνεις κάτι τέτοιο;

2ον

Αν υποθέσουμε ότι δεν βλέπεις κάποιον άμεσο τρόπο με τον οποίο το χόμπι σου να σου αποφέρει χρήματα ,τότε μπορείς να σκεφτείς να το συνδυάσεις έμμεσα.

Ας υποθέσουμε ότι σου αρέσουν τα ταξίδια.

Πολύ δύσκολα θα βρεις κάποιον να σε πληρώνει απλά για να κάνεις ταξίδια! Αλλά μπορείς να έχεις στο νου σου εργασίες οι οποίες έχουν σαν προϋπόθεση τα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό (για πολλούς αυτό είναι αρνητικό). Επίσης αν υποθέσουμε ότι σου αρέσουν οι τέχνες, η μουσική η δημιουργία κτλ.

Κοίταξε για μία δουλειά η οποία τα περιλαμβάνει , όπως το παραδοσιακό ή online Marketing που έχει ιδιαίτερη άνθηση στην εποχή μας.

3ον

Μπορεί να γυρίσεις να μου πεις ότι η σχολή που σπουδάζεις όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που πραγματικά αγαπάς και θέλεις να ασχοληθείς, με αποτέλεσμα να μην μπορείς κάπως να το συνδυάσεις.

Θα σου πρότεινα να τελειώσεις την σχολή σου όσο πιο γρήγορα μπορείς (και να μην την παρατήσεις!) γιατί είναι πολύ πιθανόν να σου δώσει το εισιτήριο για ένα μεταπτυχιακό που θα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά αγαπάς.

Υπάρχουν νέοι οι οποίοι κάναν «στροφή» στο αντικείμενο σπουδών τους μέσω του Μεταπτυχιακού τους και εν τέλει κατάφεραν να ασχοληθούν έστω έμμεσα με κάτι που τους αρέσει.

4ον

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω μεγάλη βάση στις εταιρίες οι οποίες ψάχνουν προσωπικό και το επιλέγουν με βάση τα προσωπικά χαρακτηριστικά του εαυτού τους και όχι με τα skills και τις τεχνικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει στις σπουδές τους.

Με απλά λόγια αν υποθέσουμε ότι σπουδάζεις σε μία σχολή άσχετη με τον προγραμματισμό αλλά θα ήθελες πολύ να εργαστείς σε μία αντίστοιχη εταιρία , υπάρχουν πολλές εταιρίες εκεί έξω που δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι δεν έχεις τα skills. Αντιθέτως αν τους τραβήξεις την προσοχή σαν άνθρωπος είναι διατεθειμένες να επενδύσουν σε εσένα, να σε εκπαιδεύσουν με σκοπό την ασχολία σου με αυτό το αντικείμενο.

Τέτοιες δουλειές υπάρχουν και μπορείς να τις βρεις στο CollegeLink – την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας όπου οι θέσεις εργασίας δεν έχουν σαν προαπαιτούμενο της προϋπηρεσία αλλά την όρεξη σου για δουλειά και μάθηση!

Ότι και αν αποφασίσεις να κάνεις να θυμάσαι ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Ότι βάλεις πραγματικά στο μυαλό σου μπορείς να το πετύχεις, πόσο μάλλον αν είναι κάτι το οποίο τριγυρνάει στο μυαλό σου κάθε πρωί που ξυπνάς και κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς. Δώσ’ του την ευκαιρία που του αξίζει και στην χειρότερη περίπτωση θα ξέρεις ότι προσπάθησες για κάτι που αγαπάς!

Σχόλια

Exit mobile version