Ο καλλιτέχνης από το Αζερμπαϊτζάν Ρασάντ Αλακμπάροβα μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί με ασφάλεια καλλιτέχνης της σκιάς, καταφέρνει πάντα να φτιάχνει υπέροχα έργα χρησιμοποιώντας σκιές από πολλά αντικείμενα την ίδια στιγμή.
Εντυπωσιακές σκιές δημιουργούν τα πιο όμορφα έργα τέχνης!
Οι σκιές διάφορων αντικειμένων έχουν μια καταπληκτική καλλιτεχνική αξία. Για να δημιουργήσουν τα έργα τους οι καλλιτέχνες επί μήνες ανάβουν και σβήνουν φώτα, μετακινώντας κάθε φορά διάφορα αντικείμενα για να βρουν την σωστή γωνία.
Χρησιμοποιούν τα πιο απλά υλικά, χαρτί, ξύλο, αλουμίνιο και διάφορα σκουπίδια, προσθέτουν όμως και την καινοτόμο σκέψη και την φαντασία τους για να δημιουργήσουν μια συναρπαστική και προκλητική τέχνη.
Λίγοι τολμούν να προσπαθήσουν να δουλέψουν με το φως και τη σκιά. Λογικό είναι αφού σε αυτήν την τέχνη τα εργαλεία τους δεν είναι τα πινέλα και τα χρώματα, αλλά η ικανότητα να βλέπουν και η υπομονή τους.
Ο θεατής βλέποντας αυτό το είδος τέχνης βλέπει από μια άλλη οπτική γωνία τι πραγματικά είναι τα σκουπίδια και τα περιττά πράγματα.
Ο καλλιτέχνης από το Αζερμπαϊτζάν Ρασάντ Αλακμπάροβα μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί με ασφάλεια καλλιτέχνης της σκιάς, καταφέρνει πάντα να φτιάχνει υπέροχα έργα χρησιμοποιώντας σκιές από πολλά αντικείμενα την ίδια στιγμή.
Η εικόνα «Ταξίδι στο Μπακού» έκανε πραγματικά πάταγο στο De Pury Gallery στο Λονδίνο.
Ο Έλληνας καλλιτέχνης Teodosio Sectio Aurea παρουσιάζει μυστηριώδεις εικόνες, που φτιάχνει με την βοήθεια διάφορων ασυνήθιστων γλυπτών. Καθένα από τα τρισδιάστατα έργα του βυθίζουν τον θεατή στον μαγικό κόσμο του φωτός και της σκιάς. Το αγαπημένο θέμα του καλλιτέχνη είναι η ομορφιά του γυναικείου σώματος.
Τα γλυπτά του Ντίετ Βίγκμαν (Diet Wiegman), εκ πρώτης όψεως φαίνονται σαν ένα σύνολο από σπασμένα γυαλιά, μπερδεμένα καλώδια και πλαστικά σκουπίδια, τα οποία είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως μπορούν να μετατραπούν σε κάτι τόσο υπέροχο. Αρκεί να βρείτε την σωστή γωνία και να τους ρίξετε φως και εμφανίζουν υπέροχα πράγματα όπως σκιές σε μορφή του Μάικλ Τζάκσον ή της Αφροδίτης της Μήλου.
Η ταλαντούχα καλλιτέχνης Κούμι Γιαμασίτα (Kumi Yamashita) από την Ιαπωνία φτιάχνει τα έργα της με έναν δικό της πολύ πρωτότυπο στυλ. Με την πρώτη ματιά, τα έργα της είναι απλά τυχαία διάσπαρτα γράμματα, αντικείμενα και χαρτιά. Με την βοήθεια σωστού φωτισμού τα έργα της παίρνουν ζωή και αφήνουν τους θεατές άφωνους.
Το Βρετανικό καλλιτεχνικό δίδυμο Τιμ Νόμπλ και Σιού Γουέμπστερ είναι αναγνωρισμένοι για την δουλειά τους με τις σκιές. Στα έργα τους σχεδιάζουν αισθητική τύπου punk και τον φωτισμό του Λας Βέγκας. Οι καλλιτέχνες έχουν κάνει πολλές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί σύγχρονης τέχνης, αλλά περισσότερο γνωστοί είναι για τα συγκλονιστικά έργα που έχουν κάνει με το φως, που είναι στην ουσία ειρωνικές αυτοπροσωπογραφίες τους.
Διάφορα πειράματα με το φως έκανε την δεκαετία του 70, ο διάσημος Ιάπωνας καλλιτέχνης και σχεδιαστής Σιγκέο Φουκούντα (Shigeo Fukuda). Στα έργα του, ο Φουκούντα (1932 -2009), ο οποίος θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης ιαπωνικής σχολής σχεδιασμού, στα έργα του χρησιμοποιεί πάρα πολλές οπτικές ψευδαισθήσεις. Για παράδειγμα στο περίφημο του γλυπτό «Γεύμα φορώντας το κράνος» («Lunch With a Helmet On») ο Σιγκέο ένωσε εκατοντάδες κουτάλια, πηρούνια και μαχαίρια και έφτιαξε μια κατασκευή, η οποία όταν της ρίξουν φως η σκιά που δημιουργεί έχει το σχήμα μιας μοτοσικλέτας.
Πηγή
Σχόλια See more