Αν είσαι κι εσύ από αυτούς τους νυχτερινούς τύπους, διάβασε πώς θα τα βγάλεις πέρα στην εξεταστική!
Συχνά μιλάμε για την ιδανικότερη ώρα της ημέρας για το διάβασμα, ειδικά κατά την εξεταστική. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι πιο δημιουργικό αργά το βράδυ.
Εντάξει, υπάρχουν τύποι και τύποι ανθρώπων. Μερικοί είναι πρωινοί: ξυπνούν ξημερώματα για να εργαστούν και να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Μερικοί, όμως, είναι νυχτερινοί: η καλύτερη και πιο παραγωγική τους ώρα ξεκινά όταν τελειώνει η παραγωγική ώρα των πρωινών τύπων.
Κι αυτό το ξέρουν οι φοιτητές.
10+1 tips για εσάς που διαβάζετε το βράδυ:
1.Σωστή διατροφή
Είναι σημαντικό να τρώτε σωστά για να είστε γεμάτοι ενέργεια κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Λίγες και μικρές δόσεις καφεΐνης αποδεικνύονται καλύτερες από διάφορα σνακ με ζάχαρη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σνακ με πρωτεΐνη. Μην ξεχνάς να αποφεύγεις το βαρύ δείπνο, καθώς αυτό θα σου προκαλέσει νύστα.
2. Μη γεμίζεις το χώρο εργασίας σου
Η βραδινή μελέτη απαιτεί να συγκεντρωθείς και να γίνεις παραγωγικός. Δεν έχει νόημα να μένεις ξύπνιος, αν δεν μπορείς να δουλέψεις. Αυτό θα συμβαίνει συνέχεια εάν το γραφείο σου είναι ακατάστατο. Διώξε το χάος και συμμάζεψε τα πράγματά σου. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα στο μυαλό σου καθώς θα είσαι πιο συγκεντρωμένος και οργανωμένος!
3. Σωστά διαλείμματα
Το αδιάκοπο διάβασμα το βράδυ δε θα σε βοηθήσει, παρόλο που θέλεις να τελειώνεις όσο πιο σύντομα γίνεται. Θα ήταν καλό να κάνεις ένα δεκάλεπτο διάλειμμα κάθε μία ώρα. Αυτό θα μειώσει την κούρασή σου και θα αυξήσει την αντοχή σου. Ίσως να είναι η ώρα για ένα σνακ!
4. Μείνε μακριά από το κρεβάτι
5. Κλείσε το ίντερνετ
Κάπως δύσκολο, ειδικά αν διαβάζεις από το λάπτοπ σου ή μιλάς με τους φίλους σου για να μάθεις τι να διαβάσεις. Θα ήταν καλό να κατεβάσεις ό,τι χρειάζεσαι και να κλείσεις το Wi-fi. Το ίδιο και στο τηλέφωνό σου. Κι όλα αυτά μόνο και μόνο για να μην αποσπάται η προσοχή σου.
6. Βάλε ξυπνητήρια
Τα ξυπνητήρια έχουν διπλό στόχο: 1. Να σιγουρευτούν ότι δεν κοιμάσαι και 2. Να σου θυμίσουν πόση ώρα πέρασε από την ώρα που ξεκίνησες, ώστε να καταλάβεις πόσο παραγωγικός είσαι.
7. Γράφε όσο διαβάζεις
Οι σημειώσεις μένουν πιο εύκολα στο μυαλό σου από το να διαβάζεις απλά. Είναι καλή ιδέα να έχεις δίπλα σου ένα τετράδιο, γιατί έτσι θα ξέρεις ότι μαθαίνεις. Βοηθάει επίσης να χρωματίζεις αυτά που θεωρείς σημαντικά.
8. Κινήσου
Όχι απλά μην κάτσεις στο κρεβάτι, αλλά να μετακινείς το χώρο μελέτης σου κάθε 1-2 ώρες. Αν μένεις σε ένα μέρος, θα καταδικάσεις το μυαλό σου να βαρεθεί, άρα να νυστάζει.
9. Power nap
Λίγος ύπνος για 20-25 λεπτά φρεσκάρει το μυαλό σου και το βοηθά να αντιλαμβάνεται νέα ύλη ευκολότερα. Μην ξεχάσεις να βάλεις ξυπνητήρι, όμως.
10. Η σωστή μουσική
Όχι μέταλ, όχι μουσική με στίχους. Διάλεξε μία ατμοσφαιρική μουσική που θα σε κρατάει ξύπνιο και συγκεντρωμένο. Ο Μότσαρτ είναι καλή ιδέα. Δες και δικές μας playlist για να εμπνευστείς.
11. Μακριά από ομάδες
Καταλαβαίνεις γιατί. Δεν πρόκειται να καταφέρεις να δουλέψεις αν έχεις κακή παρέα δίπλα σου. Ίσως καλύτερα να προτιμούσες να κοιμηθείς.