Μια έρευνα απέδειξε ότι το τι ρούχα θα επιλέξεις μπορεί να έχει άμεση σχέση με το πώς σκέφτεσαι – και άρα τα καταφέρνεις – στις εξετάσεις.
Όταν προετοιμάζεσαι για μια γεμάτη μέρα εξεταστικής, το τι θα φορέσεις μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σου. Θυμήσου όταν πήγαινες σχολείο: Είχε σημασία αν θα έβαζες ένα παλιό φούτερ πάνω από μια φόρμα και αθλητικά για να απαντήσεις στις ασκήσεις των μαθηματικών ή το τεστ; Όχι. Τουλάχιστον, με αυτά τα ρούχα ένιωθες άνετα.
Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Nautilus, ο συγγραφέας Cody Delistraty αναφέρεται σε μια έρευνα που απέδειξε ότι η επιλογή των ρούχων μπορεί να έχει άμεση σχέση με το πώς σκέφτεσαι – και άρα τα καταφέρνεις – στις εξετάσεις.
Στη μελέτη του 2015 της εφημερίδας Social Psychological and Personality Science, οι ερευνητές συνέθεσαν 5 πειράματα σε 60 αμερικανούς προπτυχιακούς για να ελέγξουν εάν (και πώς) αυτό που φορούσαν μπορούσε να αντιστοιχηθεί με το βαθμό τους.
Οι μαθητές βαθμολόγησαν τον εαυτό τους με βάση το πόσο καλύτερα ή χειρότερα είχαν ντυθεί σε σχέση με το μέσο άνθρωπο. Μετά απάντησαν σε 10 ερωτήσεις μιας μη ακαδημαϊκής έρευνας που έδινε δύο απαντήσεις: μια ασαφή και μια σαφέστερη. Το παράδειγμα εδώ ήταν: «Η ψηφοφορία περιγράφεται καλύτερα ως:» και στη συνέχεια είτε κάτι ασαφές «η επιρροή στις εκλογές» ή πιο σαφές «να δίνεις τη ψήφο σου». Δεν υπήρχαν απαντήσεις σωστότερες από άλλες, αλλά η ασαφής ήταν μια πιο «μεγάλη εικόνα», ενώ η σαφής ήταν πιο άμεση.
Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα. Οι φοιτητές που ντύνονταν καλύτερα ήταν πιο πιθανό να διαλέγουν ασαφείς επιλογές, ενώ οι πιο casual ντυμένοι φοιτητές (φόρμα, T-shirt, αθλητικά παπούτσια) ήταν πιθανότερο να διαλέξουν τις σαφείς επιλογές.
Στο χώρο μιας αίθουσας, ρούχα, όπως ένα κοστούμι μπορεί να μεταφράζεται σε καλύτερες επιδόσεις στην τάξη που απαιτούν δημιουργική σκέψη (φιλοσοφία, λογοτεχνία, τέχνες). Το casual look, από την άλλη, μπορεί να είναι ιδανικό για τα μαθηματικά, την επιστήμη και τη μηχανική.
Το πιο σημαντικό όμως, το πώς διαλέγεςι τα ρούχα σου μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς – ή και όχι. Αν βασανίζεσαι με περίπλοκες εξισώσεις, προτιμάς καλύτερα να μη σκέφτεσαι πως η pencil φούστα σου στενεύει τα γόνατά σου. Αν έχετε ντυθεί όλοι καλά, η αξία σου θα καθορίσει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου.
Αν δεν έχεις διαβάσει για μια εξέταση, για παράδειγμα, το να φορέσεις το καλύτερο κοστούμι που έχεις για τις συνεντεύξεις δε θα σε κάνει μαγικά καλύτερο. Αλλά υπάρχει λόγος να σκεφτείς τουλάχιστον τη φόρμα…