Site icon Frapress

Γιώργος Χατζηπαύλου: «Δεν χρειάζεται να είσαι ηθοποιός για να κάνεις stand up comedy»

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου μας μυεί στα μυστικά του stand up comedy!

Είναι ο τύπος που θα ήθελε κάθε άνθρωπος να συμπεριλάβει στην παρέα του. Είναι ο άνθρωπος που σε κάθε του ατάκα γελάς και σκέφτεσαι πόσο έξυπνη ήταν. Ο Γιώργος Χατζηπαύλου είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους του stand up comedy στην Ελλάδα. Ανεβαίνοντας πάνω στην σκηνή γίνεται ένα με το κοινό, επικοινωνεί μαζί του και χαρίζει άφθονο γέλιο. Γεμάτος χιούμορ και φρέσκια διάθεση, μου μίλησε για την stand up παράσταση του “Σχεδόν 40” που αγάπησε και στήριξε ο κόσμος σε Ελλάδα και Κύπρο και τώρα φιλοξενείται στις 11 Μαΐου στο 9ο Bob Theatre Festival. Με ένα συνεχές και φυσικό χαμόγελο μου μίλησε για τα πρώτα χρόνια της πορείας του, για το θεατρικό αυτό είδος που εκπροσωπεί αλλά και για τις δυσκολίες των εποχών που όλοι βιώνουμε.

Πώς ήρθε στην ζωή σου το stand up comedy και τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό στα μάτια σου;

Ήρθε τελείως τυχαία, παρακολουθώντας απλά μια παράσταση. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό, καθώς η κάθε περίοδος είναι διαφορετική. Εγώ έχω ασχοληθεί τόσο με το ερασιτεχνικό, όσο και με το επαγγελματικό κομμάτι του stand up comedy. Στο ερασιτεχνικό κομμάτι, αξίζει η δημιουργία, δηλαδή το γράψιμο και το ίδιο το κείμενο. Όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι, αυτό που αξίζει πολύ είναι η επικοινωνία με τον κόσμο.

Ποιες οι δυσκολίες και οι ευκολίες παράλληλα, που συναντάς όταν αυτοσχεδιάζεις πάνω στην σκηνή, με σκοπό να επικοινωνήσεις με το κοινό;

Ο αυτοσχεδιασμός δεν είναι ούτε το 1% της παράστασης, οπότε δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Η δουλειά έγκειται στο κείμενο και στην προετοιμασία που κάνεις πριν την παράσταση.

Περίγραψε μου μια ξεχωριστή στιγμή που βίωσες πάνω στην σκηνή, μέσα από την έως τώρα πορεία σου.

Δεν θυμάμαι κάτι ακραίο που να μου συνέβη σε παράσταση. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες στιγμές και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Η κάθε παράσταση είναι διαφορετική και ιδιαίτερη και κάθε φορά απευθύνεται σε άλλο κοινό.

Οι ατάκες που χρησιμοποιείς κάθε φορά είναι ευφυέστατες. Από που αντλείς τα θέματα σου;

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Κυρίως εκείνα που αφορούν τα ζευγάρια και τις σχέσεις, μου αρέσουν περισσότερο, όπως και τα θέματα των εποχών που σταδιακά αλλάζουν, αφού δεν είναι ίδια με 5 και 10 χρόνια πριν. Αυτή η θεματολογία θα έλεγα πως αποτελεί πηγή έμπνευσης μου για τις παραστάσεις, αλλά αν βρεθεί και κάποιο άλλο θέμα που με ιντριγκάρει, το εντάσσω μέσα στο κείμενο.

Θεωρείς πως όλοι οι ηθοποιοί μπορούν να ασχοληθούν με το stand up comedy ή απαιτούνται κάποια συγκεκριμένα προσόντα;

Αρχικά, το stand up comedy δεν έχει να κάνει με την υποκριτική. Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με αυτό. Αυτό το θεατρικό είδος, δεν απαιτεί ένα κείμενο και μια προεργασία χρόνων ή μηνών και αμέσως μετά μια ερμηνεία πάνω στην σκηνή. Υπάρχει μεγάλη άγνοια για την διαδικασία μιας stand up comedy παράστασης.

Πώς εξελίσσεται αυτό το θεατρικό είδος στην χώρας μας και ποια τα περιθώρια ανέλιξης του;

Θεωρώ ότι είναι το πιο γρήγορα εξελισσόμενο θεατρικό είδος στην Ελλάδα, πράγμα που αποδεικνύεται στην πράξη, αφού οι stand up comedy παραστάσεις αυξάνονται συνεχώς. Βοηθάει πάρα πολύ και το γεγονός ότι μέσω του διαδικτύου, ο κόσμος ήρθε σε επαφή με τους εκπροσώπους του stand up comedy τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει βέβαια μεγάλο περιθώριο εξέλιξης, καθώς εξελίσσεται το είδος αυτό στο περιεχόμενο και συνεχώς βλέπουμε νέα πράγματα.

Στις 11 Μαϊου, με αφορμή το 9ο Bob Theatre Festival, θα σε απολαύσουμε για ακόμη μία φορά στην παράσταση ”Σχεδόν 40”. Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής;

Δεν έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η παράσταση. Αναλύει όλα τα στάδια στη ζωή ενός άντρα αλλά και την σχέση του με το άλλο φύλο στη σημερινή εποχή και όλα τα παράξενα που βλέπουμε και βιώνουμε γύρω μας. Έχει πολλά θέματα με τα οποία καταπιάνεται, αλλά πατάς στο γενικότερο θέμα της, για να φτιάξεις έναν τίτλο, με σκοπό ένα καλό επικοινωνιακό αποτέλεσμα με το κοινό. Από τις αντιδράσεις του κόσμου αλλά και την πορεία της παράστασης σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζεται ως αστεία. Είναι μια παράσταση που τιμάει τον τίτλο της, δηλαδή stand up comedy!

Πώς αισθάνεσαι που στο ίδιο Festival συμμετέχει και η παράσταση ”72 ώρες” που σκηνοθετεί ο Γιάννης Σαρακατσάνης και την συγγραφική επιμέλεια έχετε αναλάβει εσύ και η Αστερόπη Λαζαρίδου;

Μου αρέσει πολύ αυτό, καθώς και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που παιζόταν η παράσταση μου, παίζονταν και οι ”72 ώρες”, οπότε βρισκόμασταν κάτω από την ίδια στέγη. H παράσταση βγαίνει για 2η φορά εκτός και χαίρομαι πολύ που βρίσκεται στο Bob Theatre Festival που διεξάγεται στο Βios, καθώς είναι ένα γνώριμο κι αγαπητό μέρος. Σίγουρα είναι διαφορετική η εμπειρία του να γράφεις ένα κείμενο στο οποίο δεν παίζεις ο ίδιος και έχεις περισσότερο τον ρόλο του θεατή. Έτσι, μοιράζεσαι την αγωνία για την πορεία του έργου. Αυτή η παράσταση πέρασε πολλά μέχρι να βρει το κατάλληλο μέρος και τους κατάλληλους συντελεστές κι όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στην σκηνή, νιώσαμε όλη μία επιβράβευση όλων αυτών των κόπων.

Αν σου έλεγα να αφουγκραστείς μία ατάκα για την Ελλάδα του 2016, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Μια ατάκα που θεωρώ ότι ταιριάζει απόλυτα στην Ελλάδα του σήμερα είναι το ”Ωχ και τώρα τι γίνεται;” Το γιατί έχει να κάνει με το γεγονός ότι ζούμε σ’ ένα περιβάλλον που πάντα γίνεται και τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο. Δεν υπάρχει ούτε σταθερότητα, ούτε κάποιος προγραμματισμός.

Σχόλια

Exit mobile version